Πολιτικη & Οικονομια

Ζητείται εταίρος για (συγ)κυβέρνηση σωτηρίας

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ξεχάστε τις επικές συζητήσεις για ευρώ ή δραχμή στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα το θέμα που θα διχάζει θα είναι οι συμμαχίες» ήταν, πριν από λίγες μέρες, τα λόγια ηγετικού παράγοντα του κόμματος, με καθοριστική συμβολή στην κατάρτιση των προγραμματικών θέσεων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι αλήθεια, δυσκολεύεται στο σπορ των συμμαχιών για να χτίσει κυβερνητικό μπλοκ μετά από ενδεχόμενες εκλογές. Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει; Ξανά μανά ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα ενδεχόμενης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, η κυβέρνηση σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηριχθεί και από ευρύτερες δυνάμεις» είπε την περασμένη Κυριακή ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, για να αμφισβητηθεί η θέση αυτή από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη. Άλλωστε, για τι συζητάμε; Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Palmos, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,8% προηγείται της ΝΔ με 17,7%, οι ΑΝΕΛ «πατώνουν» με μόλις 2,5%.

Από το κόμμα του Π. Καμμένου, υπήρξε μια οργισμένη άρνηση συνεργασίας από τον εκπρόσωπο του κόμματος Τέρενς Κουίκ. Ιδού ένα απόσπασμα: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι δεν γινόμαστε ουρά κανενός και πόσω μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί πολιτικές που δεν είναι αποδεκτές από εμάς. Όπως πρόσφατα είπε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΚΟΝΤΡΑ ΤΣΑΝΕΛ) ο Πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνυπογράφει μαζί μας την εξεταστική επιτροπή που ζητάμε για το πρώτο μνημόνιο και τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου... Φλερτάρει με στελέχη του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ. Σφυρίζει αδιάφορα στα περισσότερα που αφορούν το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, προφανώς για να «ψαρεύει» ψήφους από το ΠΑΣΟΚ. Και έχει, προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, καταστεί συνομιλητής όλων εκείνων με τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν θα συνομιλούσαν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ο Πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος. Αναφέρομαι στον Σόιμπλε, στον Ράιχενμπαχ, στον Τόμσεν, στα «γλυκά μάτια» που έκανε στον Γιουνκέρ μέχρι να αλλάξει γνώμη κ.λπ.». Βέβαια, ο ίδιος ο Π. Καμμένος δεν μίλησε. Ούτε η Ραχήλ Μακρή. Δεν είναι όλοι στη «γραμμή» Κουίκ, κατ’ ανάγκη.

Τι μένει; Η ΔΗΜΑΡ; Στη δημοσκόπηση της Pulse, που κάποιοι εξύμνησαν στην Κουμουνδούρου, φτάνει μετά βίας το 0,7%... Στον Καιάδα ρίχνει η δημοσκόπηση και το Ποτάμι (2,5% στην πρόθεση ψήφου), αλλά αν παρ’ ελπίδα πάει καλά στην κάλπη, μήπως θα ήταν ένας εν δυνάμει σύμμαχος; «Η ανάλυσή μας για την Κεντροαριστερά επαληθεύεται καθημερινά, αφού τόσο τα παλαιότερα σχήματα όσο και αυτά που δημιουργούνται εκ του συστάδην βρίσκονται στην κοίτη του νεοφιλελευθερισμού και δορυφοροποιούνται ως αστερισμοί της ΝΔ». Τάδε έφη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οπότε το ερώτημα παραμένει: Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει;