Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου

«Θα συνεκτιμά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τον πληθωρισμό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού - Ποια τα χαρακτηριστικά της δεύτερης αύξησης.

Σημαντικά θα αυξηθεί από την 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός, όπως δήλωσε σήμερα (18/4) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην προσυνεδριακή συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας στη Νίκαια.

«Την 1η Μαΐου, όπως έχω δεσμευθεί, θα αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός, γιατί το μέρισμα ανάπτυξης θα πρέπει να διανέμεται δίκαια όχι μόνον στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζομένους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι η δεύτερη εντός του τρέχοντος έτους αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνεκτιμά αφενός την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τον πληθωρισμό, που όπως είπε ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της παρέμβασής του είπε πως η πλέον αποτελεσματική κοινωνική πολιτική είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων, καλών θέσεων απασχόλησης. Ακόμη, υπενθύμισε πως εν μέσω ενός πολύ δύσκολου οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος η κυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε να μειώσει την ανεργία στο 12,8% από το 17,2%, που την παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019. «Δεν θα είμαι ικανοποιημένος έως ότου αυτό το ποσοστό πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να έκαναν Συνέδριο κάθε χρόνο για να μας θυμίζουν από τι γλυτώσαμε, ένα αφόρητο μείγμα τοξικότητας, χυδαιολογίας, λαϊκισμού και εντάσεων που δεν αρμόζει σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ακόμη ένα προεκλογικό δίλημμα: «εάν επιτύχαμε τόσα πολλά εν μέσω πανδημίας, εισβολής στον Έβρο και οξείας οικονομικής κρίσης φανταστείτε τι θα πετύχουμε σε μία 8ετία».

 

Κατώτατος μισθός: Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το ύψος της αύξησης

Αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται από την 1η Μαΐου και η συζήτηση για το ύψος της αύξησης απασχολεί την κυβέρνηση, με πηγές να αναφέρουν ότι δύο είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν το ποσό. Για την ώρα, η όλη διαδικασία κινείται σε απόλυτα θεσμικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στη λήψη των τελικών αποφάσεων θα πρέπει ληφθούν υπόψη δύο σημαντικοί παράγοντες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει η όποια αύξηση δοθεί να είναι στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας, έτσι ώστε να μη βρεθούν οι επιχειρήσεων σε δυσχερή θέση. Σημειώνουν επίσης, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία, οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, είναι εργαζόμενοι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε μεγάλες ελληνικές ή πολυεθνικές. Οι τελευταίες, σημειώνουν, απασχολούν ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό που δεν αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με την ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα που ανήκουν στην αποκαλούμενη κοινωνική ομάδα των ευάλωτων νοικοκυριών που αναμφίβολα πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.

Πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες επιχειρεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων. Την Παρασκευή, το ΚΕΠΕ παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας το πόρισμα του διαλόγου που προηγήθηκε με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η εισήγησή του προς το υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει μετά τις εορτές του Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και η ισχύς του νέου μισθού θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατώτατος μισθός: Πού θα κινηθεί η αύξηση - Οι ενδείξεις και οι θέσεις εργοδοτών

Οι ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται εν μέρει από κυβερνητικές πηγές, είναι η κυβερνητική εισήγηση να κινηθεί μεταξύ 6% και 7%, στον κατώτατο μισθό πέραν του 2% που δόθηκε κατά τη 1η.1.2022. Το ύψος της αύξησης των μισθών -το οποίο αναμένεται να ξεπερνά τον πληθωρισμό- σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελούν το σκέλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στο μεταξύ οι φορείς εργοδοτών και εργαζομένων έχουν θέσεις που απέχουν και μάλιστα σημαντικά μεταξύ τους, αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού. Σε αυξήσεις 3% ή 4%, κατ' ανώτατο όριο, φαίνεται να επιμένουν οι ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ -γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13%- δηλαδή η «διαφορά» μεταξύ των δύο πλευρών αγγίζει το 10%. Η Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.