Πολιτικη & Οικονομια

Ρωσία: Σε ρούβλια θα πουλάει το φυσικό αέριο σε μη φιλικές χώρες

«Η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση του φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμών.

«Λάβαμε την απόφαση για μετατροπή των πληρωμών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε ρούβλια το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι προμήθειες φυσικού αερίου σύμφωνα με τα συμβόλαια. Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι δίνεται στην Κεντρική Τράπεζα περιθώριο μιας εβδομάδας για να βρεθεί λύση ούτως ώστε να μεταφερθούν αυτές οι επιχειρήσεις σε ρούβλι. Ο ίδιος, σημείωσε επίσης ότι το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από ξένες χώρες έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη.

Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικώn στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα κλοπή.

Τη σύσταση μιας Task Force που θα αναλάβει την κοινή αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπη

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ