Πολιτικη & Οικονομια

Helicopter money, αλλαγή εκλογικού νόμου και στο βάθος... εκλογές

Ο οδικός χάρτης προς τις εκλογές θυμίζει βάλτο με κινούμενη άμμο

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέγαρο Μαξίμου
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ρεπορτάζ για τις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα σενάρια εκλογών και τις κινήσεις της κυβέρνησης.

«Με αυτόν τον εκλογικό νόμο δεν πας σε εκλογές». Με αυτή τη φράση, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος οριοθετούσε ουσιαστικά χθες το χρόνο των πολιτικών εξελίξεων καθώς οι διεργασίες που πραγματοποιούνται από στελέχη και υπουργούς πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν ως στόχο να πείσουν τον πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέχρι και πολύ πρόσφατα απέρριπτε κατηγορηματικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου καθώς θεωρούσε ότι ακόμη και με τον ισχύοντα νόμο, θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η πίεση όμως που δημιουργεί η ακρίβεια και η απόπειρα της αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από την αντίδραση των πολιτών, ωθεί διάφορα κυβερνητικά στελέχη να εισηγούνται την αλλαγή.

Στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν φυσικά και τις συνέπειες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι προβλέψεις για τις τιμές της ενέργειας είναι εφιαλτικές και η πιθανότητα διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσε να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Μακρόν ενισχύεται παίρνοντας τα εύσημα για την ηγετική στάση του. Οι επόμενοι ευρωπαίοι ηγέτες όμως που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, θα το κάνουν πιθανότατα σ’ ένα μίζερο αν όχι ζοφερό κλίμα εξαιτίας της ακρίβειας.

Χειρότερη δε ακόμη και από την ίδια την ακρίβεια είναι η αντίληψη του κόσμου για τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα, παρότι η κυβέρνηση έχει δαπανήσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δηλώνουν ότι τα μέτρα είναι ασήμαντα.

Αυτή η αντίληψη των πολιτών, μπορεί να συμπιέσει και τον πολιτικό χρόνο. Αν ο πρωθυπουργός θεωρήσει ότι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση συνεχιστούν, τότε έχει κάθε λόγο να επισπεύσει τις εκλογές. Ιδίως καθώς ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων (άνω του 30% δείχνουν οι αναλύσεις) συνεχίζει να τάσσεται με το μέρος της Ρωσίας και τουλάχιστον 4 κόμματα διεκδικούν την ψήφο τους. Ανοιχτά ή κεκαλυμμένα. Οι διεθνείς πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού έχουν θετικό αντίκτυπο σε μερίδα των πολιτών αλλά προκαλούν και αντιδράσεις στο ρωσόφιλο τμήμα της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο μοιάζει να έχει αλλάξει δραστικά. Ο οδικός χάρτης προς τις εκλογές θυμίζει βάλτο με κινούμενη άμμο. Μπορεί να ρουφήξει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως προθέσεων. Στην κυβέρνηση δείχνουν να έχουν αντιληφθεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια και την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζονται να ρίξουν helicopter money με τη μορφή επιταγών, στοχευμένων επιδοτήσεων αλλά και κάλυψη των λογαριασμών ενέργειας που κατά περίπτωση θα ξεπερνά ακόμη και το 80%.

Με την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει ή θα περάσει σε μια διαφορετική και λιγότερο βίαιη φάση, τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να είναι τα εξής. Ενίσχυση της αγοράς και των πολιτών με παροχές, αλλαγή του εκλογικού νόμου και στο πρώτο παράθυρο ευκαιρίας, εκλογές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.