Πολιτικη & Οικονομια

IEA: Διαθέτει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά της

Ώστε να αντιμετωπιστεί η διαταραχή στην αγορά λόγω Ρωσίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματά τους αποφάσισαν τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας την Τρίτη.

Οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) αποδεσμεύουν 60-70 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα η διαταραχή που παρατηρείται στην αγορά από τα μέτρα κατά της Ρωσίας.

Η απόφαση των υπουργών των κρατών μελών του Οργανισμού έχει στόχο να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου που έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα 104 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που συνεχίζεται για έκτη ημέρα η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ιάπωνας υπουργός Κοίτσι Χαγκιούντα τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσο πετρέλαιο θα απελευθερώσει από τα δικά της στρατηγικά αποθέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΙΕΑ δημιουργήθηκε στον απόηχο των πετρελαϊκών κρίσεων της δεκαετίας του '60 και του '70 ως όμιλος των κρατών-καταναλωτών και αντίβαρο προς τον ΟΠΕΚ. Στα πλαίσια αυτά, προβλέπεται από το καταστατικό του η χρήση των αποθεμάτων αυτών σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης και δεν ενδείκνυται μονάχα ως πρόσκαιρο μέσο μείωσης της τιμής δίχως να συντρέχουν διαταραχές της προμήθειας.

 Oυκρανία: Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για να σταματήσουν την Μόσχα

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη διεθνή αγορά ενέργειας εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να τονίζουν ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα όσο χρειαστεί.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διαταρραχή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωσή της.

«Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας (...) για να εμποδίσουμε τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως όπλα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και 30 χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση