- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η «απειλή» του Μεντβέντεφ στους Ευρωπαίους για το φυσικό αέριο
Ενώ ήδη αυξήθηκε η τιμή του κατά 10%
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτοξευτούν μετά το πάγωμα του Nord Stream 2 από τη Γερμανία.
Την ώρα που τα τύμπανα του πολέμου δίνουν τον ρυθμό στις αγορές ενέργειας, με τις τιμές να παίρνουν φωτιά, «καίγοντας» νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο Ευρώπη, η απόφαση της Γερμανίας να παγώσει και επίσημα την έγκριση του αγωγού Νοrd Stream 2 προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέδωσε εντολή να σταματήσει η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Καλά. Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 € για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!» ανέφερε ο Μεντβέντεφ στο Twitter.
Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αυξάνεται πάνω από 10% λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου ICE του Λονδίνου. Στο άνοιγμα, τα συμβόλαια αυξήθηκαν στα 934,7 δολάρια (συν 10,2%) στα 1000 κυβικά μέτρα, από την τιμή διακανονισμού της προηγούμενης ημέρας που είχε διαμορφωθεί στα 847,9 δολάρια.
Το 2020, το 35% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχονταν από τη Ρωσία, από 26% το 2010. Το 2021, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν περισσότερο από 42% μόνο μέσω αγωγών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αποστολές LNG.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν σκοπεύει να επαναφέρει τη ρωσική αυτοκρατορία ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διαταραχθεί η ροή φυσικού αερίου, προειδοποιώντας όμως ότι αυτό θα αλλάξει εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις στο ρωσικό αέριο, το οποίο αποκάλεσε «ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον είδη καυσίμων», θα υπονόμευαν τις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας κοινότητας να διασφαλίσει ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν θα μετατραπεί σε μέσο προώθησης των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων μεμονωμένων παραγόντων και, επιπλέον, δεν συνοδεύεται από κυρώσεις ή άλλους περιορισμούς». είπε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ