Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από Βελιγράδι: Αναγκαία η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.

Σε θερμό κλίμα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Σερβίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκαν στο Βελιγράδι - Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες.

Το άριστο κλίμα στις διμερείς σχέσεις επαναβεβαίωσαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που πραγματοποίησαν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα στέκεται αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και σημείωσε πως στηρίζει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια και η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν προτεραιότητα για την Ελλάδα από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Είμαι εδώ για να προωθήσω και τις διμερείς μας σχέσεις. Η Ελλάδα και η Σερβία αφήνουμε πίσω τις δύσκολες δοκιμασίες της Covid-19», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και o Αλεξάνταρ Βούτσιτς © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στο Βελιγράδι. Προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας στα πλαίσια του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Προσβλέπω και στην πολύ σημαντική επίσκεψη της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Θα επαναβεβαιώσει ότι Ελλάδα και Σερβία είμαστε δύο χώρες που δεν μας συνδέει μόνο η ιστορία, ο πολιτισμός και η θρησκεία αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Η Αθήνα επιθυμεί να δει στην ενωμένη Ευρώπη όλες τις πρωτεύουσες των δυτικών Βαλκανίων με πρώτο το Βελιγράδι», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, παράλληλα πως επιθυμεί να δει «στην κοινή Ευρώπη όλες τις πρωτεύουσες των Βαλκανίων». «Μια τέτοια εξέλιξη είναι αναγκαία και επείγουσα υπόθεση για την σταθερότητα, την ειρήνη, τη συνεργασία και τελικά για τη συνολική ευημερία».

Το ζήτημα της ενέργεια

Για το ενεργειακό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας παραμένει η μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Ευελπιστούμε να καταστούμε ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος προωθώντας σε σχέδια διαφοροποίησης τόσο των πηγών ενέργειας όσο και των οδεύσεων. Υποστηρίζουμε ενεργά τον διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας - Σερβίας τη σύνδεσή του με τον TAP, μέσω του αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο οποίος εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Και φυσικά η θέση της Ελλάδας είναι η Αλεξανδρούπολη να καταστεί μια πύλη εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο κι αυτό είναι κάτι που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και συνολικά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Κοσόβου, λέγοντας στον Σέρβο πρόεδρο: «Δεν αλλάζει η θέση της πατρίδας μας. Θέλουμε να δούμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων σας με την Πρίστινα».

Βούτσιτς: Η Ελλάδα καταλαβαίνει τις θέσεις μας για το Κόσοβο

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για την άριστη συνεργασία».

«Συζητήσαμε και για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Ευχαριστώ για την υποστήριξη. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης άκουσε τις θέσεις της Σερβίας.

»Του ζήτησα η Ελλάδα να συνεχίσει την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας κάτι που θα κάνει και η Σερβία για την Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο. Συζητήσαμε για όλα τα περιφερειακά θέματα.

Για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει τη θέση της Σερβίας. Είπα ότι δεν θέλουμε κλιμάκωση και συγκρούσεις αλλά θα θέλαμε μια συμβιβαστική λύση. Υπάρχει χώρος για ανταλλαγές στον τομέα του εμπορίου.

»Υπάρχουν πολλοί τουρίστες που έρχονται κυρίως το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μπορούμε να επιταχύνουμε τη συνεργασία μας και να περιμένουμε Έλληνες τουρίστες στο όμορφα βουνά μας. Αναμένουμε μεγαλύτερη προσέλευση ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις