Πολιτικη & Οικονομια

ΚΙΝΑΛ: «Το καλάθι των νοικοκυριών αδειάζει συγκλονιστικά»

Οι εργαζόμενοι με βασικό μισθό καλούνται να ζήσουν με 569,38 ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ
Η ακρίβεια πλήττει τα νοικοκυριά στην Ελλάδα © Pixabay

Νέα μέτρα για την ακρίβεια ζητούν από την κυβέρνηση η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Γιώργος Μουλκιώτης από το ΚΙΝΑΛ. Τα νοικοκυριά περιορίζουν τα βασικά αγαθά.

«Το καλάθι δεν ακριβαίνει απλά, αδειάζει συγκλονιστικά», ανέφερε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη και επικαλέστηκε τα «τραγικά ευρήματα» της πρόσφατης δημοσκόπησης που δείχνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν μειώσει βασικά αγαθά, καθώς δεν σταματούν οι αυξήσεις των τιμών στην αγορά.

«Μείωσαν, επίσης, τη χρήση του αυτοκινήτου τους εξαιτίας των ακριβών καυσίμων, αλλά και τη θέρμανση εν μέσω κακοκαιρίας και παγωνιάς» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Το 57% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των ανατιμήσεων, ενώ την ίδια στιγμή 8 στους 10, δηλαδή, το 79%, έχουν περιορίσει τη θέρμανση και το 58% δεν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο, επειδή η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί».

Και σχολίασε: «Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητα. Τώρα θα περιμένουμε την πολιτική του ποδηλάτου από την κυβέρνησή σας, γιατί ήδη βλέπω ότι έχετε προθερμανθεί, κάνετε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών ποδήλατο. Αυτά συμβαίνουν, λοιπόν, στην Ελλάδα της ανάπτυξης, στην Ελλάδα που μετά την αύξηση-ψίχουλα, οι εργαζόμενοι με βασικό μισθό καλούνται να ζήσουν με 569,38 ευρώ, παρακαλώ, στην τσέπη τον μήνα». 

«Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η κυβέρνηση πάνω στον καμβά της επιλέγει να ζωγραφίσει ένα σουρεαλιστικό τοπίο, έξω και πέρα από κάθε πραγματικότητα. Κάνετε κολάζ με φωτογραφίες σέλφι στα σουπερ μάρκετ, με ευτυχισμένους καταναλωτές, ενώ επεμβαίνετε ακόμη και στα ψυχολογικά του λαού μας με παρατηρήσεις τύπου "είστε πολύ γκρινιάρηδες", "σταματήστε πια αυτή τη μαυρίλα, δεν αντέχεστε".

» Δεν αντέχεται η γκρίνια, λέει η κυβέρνηση. Δεν αντέχεται η πείνα, απαντάει ο λαός, ο λαός μας που πλέον πάτησε το κουμπί της παύσης της περιόδου χάριτος και ανοχής -το βλέπετε, το αισθάνεστε, το ακουμπάτε-, ο λαός μας, που, αφού πρώτα πίστεψε στις ελπίδες που κάποιοι άλλοι του πούλησαν, εμπιστεύτηκε εσάς, την κυβέρνηση με τα επιτελεία, τους επιτελικούς, τους επιτελάρχες που θα κάνατε ένα σπουδαίο επιτελικό έργο. Τρία χρόνια μετά δεν είδε κανείς τίποτα» τόνισε ακόμη η κα Λιακούλη.

Η ακρίβεια «τρώει» τουλάχιστον το 1,6% του μισθού σε κάθε εργαζόμενο

«Το χάσμα μεταξύ του ύψους του σημερινού κατώτατου μισθού και του μισθού της αξιοπρεπούς διαβίωσης επιδεινώνεται περαιτέρω από τις συνέπειες της ακρίβειας σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης, πράγμα το οποίο η κυβέρνηση αγνοεί, αμφισβητεί ή κακώς αδιαφορεί» ανέφερε από τη μεριά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης.

Και επεσήμανε ότι το 2020 ο μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης της Ελλάδας είχε την πέμπτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όμως, ήταν σχεδόν ίση με τη Σλοβενία και με την Ουγγαρία. Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη του μισθού αξιοπρεπούς διαβίωσης στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη ήταν υπερδιπλάσια της ελληνικής.

«Η αγορά και η υποβάθμιση της εργασίας, του βιοτικού επιπέδου, της προστασίας απασχόλησης, οι μισθολογικές ανισότητες και η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων οδηγούν στην ανάγκη δομικών παρεμβάσεων, στην ενίσχυση της συνοχής της αγοράς εργασίας και της αξιοπρεπούς εργασίας και ευημερίας, αλλά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι εμβαλωματικά μέτρα. Όλα αυτά αναζητούνται από την κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μουλκιώτης και κατέληξε ότι κάθε εργαζόμενος χάνει τουλάχιστον το 1,6% του μισθού του για να καλύψει αυτά τα αυξημένα κόστη διαβίωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.