Πολιτικη & Οικονομια

Πλησιάζει το τέλος της τρόικας;

Τι αποκαλύπτει το Reuters για τα σχέδια των Βρυξελλών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας στην Ελλάδα και της αντικατάστασής της από μια ομάδα δράσεις φέρονται να μελετούν τα στελέχη στις Βρυξέλλες σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται στο διορισμό μιας ομάδας που θα διενεργεί εξαμηνιαίους ελέγχους, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια του οποίου η επίτευξη των στόχων θα επιβραβεύεται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Δεν θα υπάρχει τρόικα» αναφέρει αξιωματούχος που επικαλείται αλλά δεν κατονομάζει το Reuters και διευκρινίζει ότι αυτό θα γίνει προκειμένου η όποια ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με το σχέδιο εκείνο που πιστεύει ότι είναι το ορθότερο για την τόνωση της οικονομίας της.

Η συζήτηση, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, βρίσκεται στα πρώτα στάδια και θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς όσο η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη χαράζουν την νέα πορεία της χώρας που θα εφαρμοσθεί όταν λήξει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, προς τα τέλη του 2014. Η διάλυση της τρόικας, η οποία όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένοι την παρομοιάζουν με την ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, πιθανότατα να αποτελέσει το βασικό σημείο στο νέο σχέδιο για την Αθήνα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου μετά την έξοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσης, η επιθεώρηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ισχύουν μόνο στην Ελλάδα και τη Κύπρο και πολλοί εκτιμούν πως η Αθήνα θα ζητήσει περαιτέρω βοήθεια.

Η στροφή σε ένα σχήμα «μεταρρύθμιση για ανακούφιση από το χρέος» με πιο ήπια επίβλεψη θα μπορούσε να εξευμενίσει τη δημόσια δυσαρέσκεια και να ενισχύσει την κυβέρνηση συνασπισμού ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και όπως αναφέρει το Reuters έχει υποσχεθεί το σκίσιμο των μνημονίων. Τέλος, οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να προκύψουν ακόμη και έως τις αρχές του επόμενου έτους και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει πονοκέφαλο για την ευρωζώνη.