- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Από το «1-1-4» στους θεματοφύλακες της ντροπής
Είναι η τελευταία ίσως ευκαιρία του πολιτικού συστήματος να γίνει θεματοφύλακας του ορθολογισμού και της δημοκρατίας.
![giannis-meimaroglou.jpg giannis-meimaroglou.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/giannis-meimaroglou.jpg)
![Από το «1-1-4» στους θεματοφύλακες της ντροπής Φοιτητές από το κίνημα «1-1-4» που έδρασε τη δεκαετία του '60](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/12/114_1.jpg)
Μισό αιώνα μετά το «1-1-4» αρνητές και τσαρλατάνοι κάθε είδους και μορφής απειλούν να καταλύσουν το σύνταγμα της χώρας καταπατώντας & ευτελίζοντας τους θεσμούς.
Όσοι ένιωσαν έκπληξη με τη «σύλληψη» του γυμνασιάρχη, μάλλον έχουν κλείσει από καιρό τα μάτια και τ’ αυτιά τους σε ό,τι συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα. Δεν έχουν δει και δεν έχουν ακούσει ποτέ ότι υπάρχουν κάποιοι -όχι αμελητέοι σε αριθμό- αρνητές της πανδημίας, του εμβολίου και της υγειονομικής κρίσης που γυρνάνε θρασείς και ασύδοτοι, κραδαίνοντας σταυρούς, σημαίες και ρόπαλα, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και που, στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης του «συνταγματικού τους δικαιώματος», απειλούν να βλάψουν τις ζωές των άλλων.
Δεν έχουν δει και δεν έχουν ακούσει ποτέ ότι υπάρχουν επαγγελματίες τσαρλατάνοι κάθε είδους, γιατροί που «σκοτώνουν» τον κορωνοϊό με αλοιφές και βότανα, δικηγόροι που βρήκαν νέα πελατεία για να συμβουλέψουν και να υπερασπιστούν, παπάδες που αισθάνονται ότι κινδυνεύει να κλονιστεί η πίστη του ποιμνίου τους. Και ότι όλοι αυτοί, και πολλοί άλλοι επιτήδειοι, διευθύνουν την αποκρουστική χορωδία των θεματοφυλάκων του λαϊκισμού.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Κάποιοι άλλοι λαϊκιστές επωφελήθηκαν πριν μερικά χρόνια από τους «θεματοφύλακες» του αντιμνημονιακού αγώνα για να φτάσουν στην εξουσία ή από τους «θεματοφύλακες» της «μίας και μοναδικής» Μακεδονίας για να εκφράσουν τον υπερπατριωτισμό τους ή, ακόμα, και από τους «θεματοφύλακες» του ακαδημαϊκού ασύλου που διέλυαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχτιζαν τους καθηγητές στα γραφεία τους. Σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους συνειδητοποιεί κανείς ακόμα πιο έντονα τις τραγικές ελλείψεις της κοινωνίας στην παιδεία και τη μόρφωση.
Το πολιτικό σύστημα έχασε μια σπουδαία ευκαιρία να υψώσει μια μεγάλη, ενιαία ασπίδα απέναντι στην πανδημία. Να βάλει στην άκρη τις πελατειακές του συνήθειες και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες συναισθανόμενο τις ευθύνες του. Να αποδείξει στην πράξη ότι η αξία της ζωής δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά και ότι η υπεράσπισή της είναι υποχρεωτική για όλους. Μια υποχρεωτικότητα που δεν μπορεί να είναι ούτε επιλεκτική ούτε προαιρετική. Ο ιός δεν μεταδίδεται αποκλειστικά είτε στις διαδηλώσεις είτε στις εκκλησίες και δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους επιμένουν να την αγνοούν.
Στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70, ο ελληνικός λαός με επικεφαλής τη νεολαία στάθηκε, με τους αγώνες του για δημοκρατία και ελευθερία, αδιαφιλονίκητος θεματοφύλακας του τελευταίου άρθρου του συντάγματος του 1952 «Η τήρηση του παρόντος συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων». Μισό αιώνα μετά το «1-1-4», αρνητές και τσαρλατάνοι κάθε είδους και μορφής απειλούν να καταλύσουν το σύνταγμα της χώρας καταπατώντας και ευτελίζοντας τους θεσμούς. Είναι η τελευταία ίσως ευκαιρία του πολιτικού συστήματος να γίνει θεματοφύλακας του ορθολογισμού και της δημοκρατίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο δήθεν παραπλανημένος πρωθυπουργός στη σημερινή του συνέντευξη για ποιο πράγμα "πανηγυρίζει";» διερωτάται ο Κ. Τσουκαλάς
Κλειστά τα σχολεία μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου
Σφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση για τα Τέμπη
«Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα», αναφέρει ο Πρωθυπουργός
«Η βαριά κατηγορία περί της συγκάλυψης φαίνεται να κλονίζεται», τόνισε ο Υπ. Δικαιοσύνης
Από τις 15 Μαρτίου σε ισχύ η μεταρρύθμιση
Τσακωμός με έναρξη τα Τέμπη και τέλος τη Novartis
Aμειώτη η αντιπαράθεση του Περισσού με την Πλεύση Ελευθερίας
Μήπως υπάρχουν κάποιοι πρόσθετοι, μονιμότεροι παράγοντες που λειτουργούν ως τροχοπέδη;
Με αφορμή δημοσίευμα Σαββατιάτικης εφημερίδας
Tι ανέφερε ο υπουργός στα περί συγκάλυψης
«Επαναστάτες του καναπέ» - Καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
«Τελειώνει αυτή η ιστορία» - Όσα διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε ένα τόσο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον η Ελλάδα και πάλι περί άλλων τυρβάζει. Άγεται και φέρεται από απίθανες θεωρίες συνομωσίας στημένες πάνω στον φρικτό θάνατο 57 ανθρώπων
Ξεκινά ένα από τα πιο επιδραστικά φόρουμ διεθνώς για ζητήματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων
Η ανάρτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
«Εγώ τη θυμάμαι να διαφημίζει την TELESTET, δεν θυμάμαι να ήταν κομουνίστρια»
«Ο Πάνος Θεοδωρίδης ήταν η σπάνια σύνθεση ενός αναγεννησιακού ανθρώπου που λάτρευε τον Ανατολικό και τον Δυτικό Μεσαίωνα»
Χρειαζόμαστε σοβαρή εναλλακτική κι αυτή τη στιγμή άλλη σοβαρή εναλλακτική δεν μοιάζει να υπάρχει
Πώς θα την εξασφαλίσουν οι δικαούχοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.