Πολιτικη & Οικονομια

Ένας συναρπαστικός ψηφιακός «Κοινός Τόπος» πολιτισμού

Η ψηφιακή εφαρμογή «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» έρχεται από το μέλλον για να μας μεταφέρει σε ένα καθηλωτικό ταξίδι πίσω στον Χρόνο

akis-skertsos.jpg
Άκης Σκέρτσος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ψηφιακή εφαρμογή «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος»
olympiacommongrounds.gr

Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος - O υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος γράφει για την ειδική ψηφιακή εφαρμογή και τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό.

Ορισμένες κυβερνητικές δράσεις αγγίζουν λίγο παραπάνω την καρδιά και το μυαλό από κάποιες άλλες. Μια τέτοια είναι η ψηφιακή εφαρμογή «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» που παρουσιάσαμε στον ομώνυμο ιερό τόπο. Μια εφαρμογή που έρχεται από το μέλλον για να μας μεταφέρει σε ένα καθηλωτικό ταξίδι πίσω στον Χρόνο. Μια συναρπαστική περιήγηση στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων όπως ήταν πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Είναι το αποτέλεσμα, ο κοινός τόπος συνάντησης, της αρχαιολογίας με την τεχνολογία αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης με τον παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό που λέγεται Microsoft.

Πρόκειται για την ψηφιακή ανασύσταση -χάρη στα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας- της Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία μετά την Ακρόπολη, αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά και διάσημα τοπόσημα της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο.

Είναι αλήθεια ότι όσοι και όσες επισκέπτονται δια ζώσης το ομώνυμο Μουσείο με τα εντυπωσιακά εκθέματα και τον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συναντώνται με σπαράγματα ενός λαμπρού παρελθόντος που επέζησαν από δριμείες καιρικές συνθήκες, ανελέητους πολέμους, μεγάλους σεισμούς και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις χιλιάδων ετών.

Ωστόσο, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να στερηθούν οι μελλοντικές γενιές αυτόν τον ανεπανάληπτο πλούτο από τη φθορά του χρόνου αλλά και από ακραία κλιματικά φαινόμενα που συνιστούν απειλή και για τις περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου, όπως προειδοποιεί η UNESCO.

Λύση-ανάχωμα σε αυτό το ζοφερό ενδεχόμενο ήρθε να δώσει λοιπόν η τρισδιάστατη αποκατάσταση του αρχαίου χώρου της Ολυμπίας, μια νέα μορφή ψηφιακής αρχειοθέτησης, προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Microsoft, ένα άκρως απαιτητικό εγχείρημα που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Η περιήγηση στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε σημείο της χώρας -από ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου μέχρι τη Θράκη αλλά και του κόσμου-από τον Καναδά μέχρι την Κίνα- μέσω της διαδικτυακής πύλης www.olympiacommongrounds.gr σε 20 διαφορετικές γλώσσες.

Επιπλέον με εφαρμογή που μπορούμε να κατεβάσουμε στα κινητά μας τηλέφωνα και τα tablet, ευρισκόμενοι στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς τον περιδιαβαίνουμε έχουμε χρήσιμες πληροφορίες για όσα βλέπουμε.

image.gif

Έτσι, μια πιθανόν για τους νεότερους «βαρετή επίσκεψη στο μουσείο» γίνεται ευχάριστο παιχνίδι, μια σαγηνευτική εμπειρία καθώς θα δούμε να «ζωντανεύουν» μπροστά στα μάτια μας συνολικά 27 μνημεία στο χώρο τους, μεταξύ αυτών το αρχικό Ολυμπιακό Στάδιο, ο ναός του Δία με το μεγαλοπρεπές χρυσελεφάντινο Άγαλμα του -το αποκαλούμενο ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου- ο ναός της Ήρας και εργαστήριο του διάσημου γλύπτη Φειδία. Ο ψηφιακός περιηγητής «περπατά» στους δρόμους της Αρχαίας Ολυμπίας, στην περίοδο της ακμής της και βλέπει τα κτήρια της όπως ήταν πριν από αιώνες καθώς αναδημιουργήθηκαν με απίστευτη ρεαλιστική λεπτομέρεια, χάρη στην επίπονη έρευνα από ειδικούς αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού που κατηύθυναν τους developers του λογισμικού της Microsoft προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστό στην αρχική μορφή τους.

Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος
olympiacommongrounds.gr

Η ανάπτυξη της ειδικής εφαρμογής φιλοξενείται προσωρινά στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και η εμπειρία της ψηφιακής «επίσκεψης» του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων της αρχαίας Ολυμπίας γίνεται με τη χρήση γυαλιών με οθόνη και αισθητήρες Microsoft HoloLens.

Η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Microsoft για την τεκμηρίωση και ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας -για την δημιουργία ουσιαστικά μιας ψηφιακής κιβωτού- δεν είναι μεμονωμένη αλλά αποτελεί το προοίμιο συνεργασίας με άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα - για την ανάπτυξη αντίστοιχων εφαρμογών σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» απηχεί την κυβερνητική στρατηγική για την ψηφιακή μετάβαση και στον τομέα του Πολιτισμού. Και βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια και με την ευρύτερη πολιτική μας για εξωστρέφεια και ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν, αλλά και ως μιας ανερχόμενης οικονομικά και τεχνολογικά δύναμης της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, πόλο γεωπολιτικής σταθερότητας, που προσελκύει επενδύσεις, εξελίσσεται σε εμπορικό, επικοινωνιακό, τεχνολογικό και ενεργειακό κόμβο και χαίρει αναγνώρισης και σεβασμού.

image_1.gif

Αυτό το «πάντρεμα» της τεχνολογίας με τον αρχαίο και τον σύγχρονο πολιτισμό αποδεικνύει επιπλέον ότι η ψηφιοποίηση δεν αφορά αποκλειστικά την οικονομική δραστηριότητα, τις επιχειρήσεις ή την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, αλλά αναδιαμορφώνει και ενδυναμώνει τη σχέση μας με την πολιτιστική κληρονομιά μας, την καθιστά σχεδόν βιωματική και παρακινεί τις νεότερες γενιές να την εξερευνήσουν, να ανατρέξουν στις αξίες του Ολυμπιακού πνεύματος, όπως η Ειρήνη, η ευγενής άμιλλα, η αριστεία, η δικαιοσύνη, η φιλία και η συνεργασία!

Ταχύτερα, ψηλότερα, ισχυρότερα μαζί, λοιπόν, χάρη στη μοναδική δύναμη της τεχνολογίας να γεφυρώνει πολιτισμούς, να εκδημοκρατίζει την πρόσβαση στα πολιτιστικά μας αγαθά και εντέλει να μας ενώνει σε μια κοινή πορεία προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.