- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Το meta, άνθρωποι με παντόφλες και οργισμένα avatar
Το «μετασύμπαν» που υπόσχεται ο ιδρυτής του Facebook δεν είναι υπόθεση ενός απώτερου μέλλοντος αλλά μόλις μιας δεκαετίας
Σχόλιο για το meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη για το όνομα, τα avatar και την τεχνολογία του μέλλοντος.
«Κοντά τα χέρια κ. Zuckerberg από το όνομα του mέta, του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού. Εσείς μπορεί, πράγματι, να δουλεύετε για να γίνει πραγματικότητα ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός. Τον Πολιτισμό όμως δεν θα τον αναγνωρίζατε ούτε στο ένα μέτρο».
Ας πούμε πως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ξεπερνάει ακόμη κι αυτό το εμπόδιο - την οργισμένη καταγγελία του Γιάνη Βαρουφάκη σε 140 χαρακτήρες για λογοκλοπή και την προειδοποίησή του να μαζευτεί. Πώς θα είναι το δικό του meta; Μπορεί να απαντήσει κανείς σχηματικά και με όρους τεχνολογικής εξοικείωσης. Σήμερα, ο Βαρουφάκης χρησιμοποιεί το Twitter για να υπερασπιστεί το brand του. Αλλά σε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το avatar του. Θα μπορούσε να εξεγερθεί σε κόσμους όχι μόνο εικονικής αλλά και αυξημένης πραγματικότητας.
Αυτό είναι το πρώτο που θα άξιζε να συγκρατήσει κανείς. Θα άξιζε να δει αυτό το τεχνολογικό άλμα σε σχέση με τον χρόνο. Το «μετασύμπαν» που υπόσχεται ο ιδρυτής του Facebook δεν είναι υπόθεση ενός απώτερου μέλλοντος αλλά μόλις μιας δεκαετίας. Οι περισσότεροι, αν δεν μας εγκαταλείψει η μοίρα μας, θα είμαστε εδώ για να το ζήσουμε όχι σαν μια ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά στο σαλόνι του σπιτιού μας με φόρμα παντόφλες.
Γίνονται εξεγέρσεις με παντόφλες; Γίνεται να συναντηθεί κάποιος με κάποιον για μια δουλειά όχι ακριβώς διά ζώσης αλλά πάντως ούτε και εξ αποστάσεως; Ακόμη και αν δεν το πολυπιστεύει κανείς, αρκεί ότι το πιστεύουν οι θεράποντες του «δυστοπικού μετακαπιταλισμού»: μετά την αναγγελία του Ζάκερμπεργκ στο συνέδριο Connect, οι μετοχές της εταιρείας του στο χρηματιστήριο κέρδισαν 4,8%. Αρκεί που είπε πως «σε αυτή τη νέα διάσταση θα εναρμονίσουμε αυτό που κάνουμε στον φυσικό κόσμο με εμπειρίες εικονικής και αυξημένης πραγματικότητας». Και πως «ένα avatar θα εκπροσωπεί εμάς και τους άλλους, επιτρέποντάς μας να διαδράσουμε με φίλους και συναδέλφους σε εικονικούς χώρους που θα φτιάχνει ο καθένας όπως του αρέσει».
Θα μας αρέσει; Και θα είναι συμβατός αυτός ο εικονικός κόσμος με κάθε δραστηριότητα; Μπορεί να το θέσει κανείς και αλλιώς. Στην πανδημία δούλεψαν πολλοί με τη φόρμα από το σπίτι. Αλλά είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο πως η φόρμα και η παντόφλα δούλεψαν στην εκπαίδευση. Κι όμως, το μετασύμπαν θα είναι και εκεί. Στην παρουσίασή του ο Ζάκερμπεργκ έδειξε πώς μια μαθήτρια, ή μάλλον το avatar της, μπορεί να αγγίξει τα δαχτυλίδια του Κρόνου και να νιώσει την αίσθηση των σωματιδίων του πάγου ή να περπατήσει σε μια εικονική αναπαράσταση της αρχαίας Ρώμης για να μελετήσει την ιστορία της.
Φαντάζει θεαματικό. Δεν θα έχεις παρά να φορέσεις τα ειδικά γυαλιά για να περάσεις την πύλη εισόδου του μετασύμπαντος και της αυξημένης πραγματικότητας όπου υπερευαίσθητοι σένσορες θα μεταφέρουν τις εκφράσεις σου στο avatar σου, ενώ εσύ θα επικοινωνείς με άλλους μέσα από την πλατφόρμα «Horizon VR» - για να μην μιλήσει κανείς για τη νέα οικονομία που θα ανθίσει, εικονικών αντικειμένων, χώρων και κόσμων. Φανταστείτε πόσα avatar, πόσα ψηφιακά ρούχα, σπίτια, παιχνίδια θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Και φανταστείτε η περιήγηση σε αυτόν τον κόσμο να μην γίνεται με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, ούτε καν με τα δάχτυλα σε μια οθόνη, αλλά με τη φωνή και ανεπαίσθητες κινήσεις τις οποίες θα συλλαμβάνουν αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα στα ηλεκτρομυογραφήματα.
Βρισκόμαστε, λένε εκείνοι που γνωρίζουν, μόλις λίγα βήματα από την ανάγνωση της σκέψης. Αλλά δεν χρειάζεται η οργισμένη καταγγελία του Γιάνη Βαρουφάκη για το brand για να δει κανείς τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Την εξουσία που συγκεντρώνει ένας και μόνο άνθρωπος πάνω στα 3,5 δισ. των «πελατών» του, την υπόσχεση ενός εικονικού κόσμου που μπορεί να καταργήσει εντελώς τον φυσικό, ένα μέλλον αισθητήρων όπου η αίσθηση της πραγματικής αφής δεν θα έχει σχεδόν καμία θέση, μια καθημερινότητα, ουσιαστικά αδρανή και έγκλειστη, με φόρμα και παντόφλες.
Δεν χρειάζεται να ανατρέξει στην πολύ πιο σοβαρή καταγγελία της Φράνσις Χόγκεν στο Κογκρέσο ότι ο Ζάκερμπεργκ «θέτει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» για να θυμηθεί πως ακόμη κι αυτός ο υπερτεχνολογικός νέος κόσμος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες που επινόησε ο άνθρωπος στον παλιό, φυσικό κόσμο για να περιορίσει την αυθαιρεσία. Τίποτε δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς λογοδοσία και έλεγχο, ούτε καν οι άνθρωποι με παντόφλες. Θα μείνουν μόνο τα οργισμένα avatar να καταγγέλλουν τη νέα δυστοπία - ας ελπίσει κανείς, όχι για τους λάθους λόγους σαν το avatar του Βαρουφάκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η «Ομάδα Βουντού» για άλλη μια φορά δικαίωσε όσους με σιγουριά δηλώνουν ότι η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι στην τρομοκρατία
Επίθεση Φάμελλου στον Κασσελάκη - Τι καταγγέλλει η Θεοδώρα Τζάκρη
«Το έργο είναι εδώ, σε περίπου είκοσι ημέρες θα το αντιληφθούμε για τα καλά όταν θα βγάλουμε το πρώτο μας εισιτήριο!»
Ο επιτυχημένος προσεταιρισμός των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν αποτελεί εφάπαξ κατάκτηση ενός κόμματος, αλλά πρόσκαιρο χαρτί
Το παρών έδωσαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
«Σας συμπαθώ, αλλά...» είπε ο υπουργός Υγείας
Τι άφησε να εννοηθεί ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Το νέο ηλικιακό όριο και όλες οι αλλαγές που έρχονται
Έτοιμος να ανοίξει πολιτικό διάλογο είπε πως είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
H ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού
«Η πολιτική των συναινέσεων είναι εξαιρετικά σημαντική»
Μιλούν για «εικόνα μη οργανωμένου κόμματος» καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των όσων ψήφισαν
«Mea culpa που δεν έκανα εκλογές το Φεβρουάριο», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο στόλος των λεωφορείων του ΟΑΣΘ ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών
Κεραμέως: Σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των ευάλωτων συμπολιτών μας
«Δίνουμε €2,1 δισ. για ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός
Τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα
«Το ύψος του κατώτατου μισθού θα βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ»
«Τα πανεπιστήμιά μας δεν πρέπει να εκπέμπουν χαλαρότητα, αλλά δυναμισμό», δήλωσε ο Υπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.