Πολιτικη & Οικονομια

ΔΕΗ: Πώς από τη χρεοκοπία έγινε «αγαπημένο παιδί των αγορών»

Η αλλαγή της εικόνας της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της χώρας

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 801
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς η ΔΕΗ ενώ έφτασε ένα βήμα από την χρεοκοπία έγινε το Success Story των τελευταίων χρόνων με τη διαχείριση του CEO, Γιώργου Στάσση.

Όταν οι εκπρόσωποι των επενδυτικών οίκων άκουσαν για πρώτη φορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ από τα χείλη του νέου CEO, Γιώργου Στάσση, είναι βέβαιο ότι θα κούνησαν το κεφάλι με συγκατάβαση. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ακούσει διάφορα μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία κατέληγαν με μαθηματική ακρίβεια σε φιάσκο. Αυτή τη φορά όμως συνέβη κάτι διαφορετικό και η εταιρεία όχι μόνο δεν παραπαίει αλλά αποτελεί μια αγαπημένη επιλογή τους, κάτι που εκτόξευσε τη μετοχή από το 1,22 ευρώ στα 10 ευρώ, σε λιγότερο από 2 έτη.

Το 2018 οι ορκωτοί λογιστές έκαναν λόγο για αβεβαιότητες που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας. Τώρα, όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά σχεδόν άπαντες οι διεθνείς παίκτες σπεύδουν να τοποθετηθούν στη μετοχή της ΔΕΗ. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Δεν είναι απλό να παίρνεις στα χέρια σου τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της χώρας, η κατάρρευση της οποίας αυτομάτως σημαίνει και κατάρρευση της ίδιας της χώρας, και να τη μετατρέπεις σε μία «κανονική» εταιρεία, με υγιή ισολογισμό, με συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης και με χρήματα στα ταμεία.

Και δεν είναι απλό, διότι έχουμε μείνει με την εικόνα μιας ΔΕΗ που περισσότερο παράγει διαφθορά και σκάνδαλα παρά κέρδη. Παραδομένη σε συνδικαλιστές που τη χρησιμοποιούσαν επί δεκαετίες, η ΔΕΗ τελούσε υπό κατάρρευση και μάλιστα, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, πολλαπλασίασε τις ζημίες της τόσο που το 2019 έφθασαν το 1 δισ. ευρώ. Ήταν η ίδια χρονιά κατά την οποία οι ορκωτοί ελεγκτές εξέφραζαν τη «σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» και η χώρα παραλίγο να αντιμετωπίσει γενικό black out με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.

Από τότε μέχρι σήμερα, η κατάσταση της ΔΕΗ έχει αλλάξει άρδην, χάρη στην ικανότητα και το πείσμα ενός νέου ανθρώπου που εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση μόλις πριν 2 χρόνια. Ο Γιώργος Στάσσης έχει καταφέρει ένα μικρό (ή μεγάλο) θαύμα. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, ο έμπειρος μάνατζερ ασχολήθηκε με τα δύο πιο σημαντικά θέματα της εταιρείας: Το προσωπικό και τους καταναλωτές. Με το μεν πρώτο, σχεδίασε και υλοποίησε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας για τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να μειώσει τα κόστη και να κάνει τη ΔΕΗ πιο ευέλικτη και με το δε δεύτερο έκανε αυτό που σε άλλα κράτη είναι αυτονόητο. Άλλαξε το ωράριο, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Επιπλέον, εισήγαγε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ αναβάθμισε και το τηλεφωνικό κέντρο με αποτέλεσμα ο πολίτης να μπορεί γρήγορα και εύκολα να διευθετεί το όποιο ζήτημά του. Και δεν σταμάτησε εκεί καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της ΔΕΗ, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Τότε, όλοι μιλούσαν για μια μικρή επανάσταση σε μια μεγάλη ΔΕΚΟ.

Οι εκπλήξεις από τη διοίκηση Στάσση δεν σταμάτησαν εκεί, μιας και από τον πρώτο χρόνο η ΔΕΗ μετέτρεψε τις ζημίες σε κέρδος, καθώς το 2020 έκλεισε με κέρδη 35,2 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη και ακόμα καλύτερη εικόνα παρουσίασε το 1o εξάμηνο του 2021, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά της ενέργειας παγκοσμίως.

Σε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προστεθεί και η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η ΔΕΗ, με τελευταία την έκπτωση 30% στους λογαριασμούς, από τις 5 Αυγούστου, προκειμένου να αντισταθμίσει την επιβάρυνση από την εφαρμογή –με υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας– ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής από την ίδια ημερομηνία. Αλλά η μετατροπή της εταιρείας από «προβληματική» ΔΕΚΟ σε μαγαζί γωνία, δεν τελειώνει εδώ. Καθώς πριν καλά καλά μπούμε στο Φθινόπωρο, η ΔΕΗ βάζει στο ταμείο της 2,1 δισ. ευρώ μέσω της μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας, την πώληση του 49% της θυγατρικής διαχείρισης των δικτύων διανομής ΔΕΔΔΗΕ (χωρίς το management).

Το κερασάκι στην τούρτα ωστόσο έρχεται με την αθόρυβη αλλά προσεκτικά σχεδιασμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 750 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποίησε το επιτελείο του Γιώργου Στάσση. Με αυτή την κίνηση, η ΔΕΗ περνάει και επίσημα σε άλλη πίστα, καθώς μέσω αυτού του κεφαλαίου θα εκσυγχρονιστεί, θα αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα, θα υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο ύψους 8,4 εκατ. ευρώ και όλα αυτά θα φέρουν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση φθηνού ρεύματος για τους καταναλωτές και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της χώρας. Κι αυτό, είναι σίγουρα ένα θαύμα.