- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο εμβολιασμός και η διαχείριση του παραλόγου
Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν είχαν εμβολιαστεί με ένα σκεύασμα που είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό
Σχόλιο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και το παράλογο του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού.
Φανταστείτε ότι είστε σε ένα αεροπλάνο στο οποίο χάλασε ο κινητήρας και υπάρχει κίνδυνος πτώσης, άρα κινδυνεύει η ζωή σας. Έχετε την ευκαιρία να φορέσετε αλεξίπτωτο, να αυξήσετε δηλαδή κατακόρυφα τις πιθανότητες να ζήσετε, κι όμως λέτε «όχι», επικαλούμενοι είτε παράλογους φόβους είτε σενάρια συνωμοσίας…
Κάπως έτσι καταγράφεται η κατάσταση για τις ηλικιακά πιο ευπαθείς ομάδες, τους άνω των 60 ετών. Καθημερινά μαθαίνουμε ότι χάνουν τη ζωή τους, έχοντας νοσήσει από Covid-19, περί τους 30 ανθρώπους και πλέον το θεωρούμε μέρος της (βαρετά προβλέψιμης) ειδησεογραφίας. Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν είχαν εμβολιαστεί με ένα σκεύασμα που είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό.
Δεν μιλάμε για διαχείριση της πανδημίας- πάμε πιο μακριά: Μιλάμε για διαχείριση του παραλόγου…
Δεν μπορείς να το ερμηνεύσεις αλλιώς: Σύμφωνα με το ECDC, στους άνω των 80 ετών η εμβολιαστική κάλυψη σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Δανία, Μάλτα και Ισπανία φτάνει στο 100%. Στην Ελλάδα; Το 74,2%! Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους για κάποιο λόγο αρνείται το αλεξίπτωτο. Στους 70-79 ετών το ποσοστό είναι 82,6% και στους 60-69 ετών 80,1%. Μιλάμε για μια πανδημική εκδοχή αυτοκτονικού ιδεασμού.
Πώς να το πούμε αλλιώς, όταν συνολικά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 15.210 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Απελπισία...
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφιέρωσε κομμάτι από την ομιλία του στα εγκαίνια του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη: «Δυστυχώς στη χώρα μας πεθαίνουν άνθρωποι που είναι κυρίως ανεμβολίαστοι, είναι ένα δράμα, θα μπορούσαν οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους να έχουν αποτραπεί», είπε.
Τα ίδια λένε όλοι- ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι έξαλλος εναντίον όσων «διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πώς γίνεται η σύγκριση των δεδομένων». Είναι σαφές ότι πολλοί ανεμβολίαστοι –αν όχι όλοι- έχουν επηρεαστεί από ιδιοτελείς σαλτιμπάγκους και δημοσιομανείς τσαρλατάνους.
«Ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει»
Ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Yale, Νικόλας Χρηστάκης, ήταν ξεκάθαρος: «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε τον πόλεμο τώρα. Αν όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος». Εξήγησε επίσης ότι ζούμε την πρώτη φάση της πανδημίας, «του επιδημιολογικού συναγερμού», όπως είπε, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού. «Κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής», πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέβασε τον πήχη ανοσίας στο 85-90% του πληθυσμού. «Δεν βλέπω τον λόγο να μην πάει κανείς στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο», υπογράμμισε.
«Επιλέξαμε τείχος ανοσίας με πολλούς θανάτους»
«Εκείνος που νόσησε τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2020, τώρα έχει μια πολύ μικρή ανοσία και πρέπει να εμβολιαστεί», τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν νοσήσει είναι περί τις 600.000 και αυτό το νούμερο δύναται να προσμετρηθεί στον αριθμό των εμβολιασμένων. Παρατήρησε ότι «στην Ελλάδα επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε τα ευρήματα της επιστήμης και να ρισκάρουμε να φτάσουμε προς τα εκεί -το τείχος ανοσίας- με μεγάλο ποσοστό νόσησης και άρα μεγάλο αριθμό θανάτων».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε μια περιήγηση στον παραλογισμό, σημειώνοντας ότι για κάποιο λόγο έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία ότι κατά μέσο όρο έχουμε 2.000 διαγνωσμένα νέα κρούσματα και 30 με 40 θανάτους την ημέρα. «Δηλαδή, θεωρούμε ότι 40 νεκροί είναι οκ», σχολίασε και συμπλήρωσε: «Ξέρετε τι πιστεύουν οι άνθρωποι που αποφεύγουν τον εμβολιασμό; Ότι δεν θα συμβεί σε μένα ο κορωνοϊός». Κοντολογίς θεωρούν ότι «έχουν υπογράψει με τον Θεό ένα συμβόλαιο και δεν θα αρρωστήσουν».
Συνεχίζοντας, ανέβασε το επίπεδο του παραλογισμού στο Έβερεστ… «Οι 40 νεκροί, αν δεν υπήρχε κορωνοϊός, δεν θα είχαν μπει ποτέ στο νοσοκομείο», είπε, εκτιμώντας ότι εάν είχαν εμβολιαστεί «σχεδόν όλοι θα σώζονταν».
Πότε λήγει η πανδημία;
Το εμβολιαστικό εγχείρημα μοιάζει να έχει πέσει σε λακκούβα και η πρόοδος του είναι ανεπαίσθητη. Με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 62% του γενικού πληθυσμού (71% του ενήλικου πληθυσμού), ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 59% του γενικού πληθυσμού (69% του ενήλικου).
Ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, σε ανάρτηση του στα social media, πάει το θέμα ένα βήμα μπροστά:
«Οι πανδημίες δεν λήγουν όταν κουράζεται ο κόσμος. Οι πανδημίες λήγουν όταν παύσει ο ιός να απειλεί τα συστήματα υγείας μας από κατάρρευση».
Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Με 20-25% των άνω των 60 ετών στην Ελλάδα να παραμένουν ανεμβολίαστοι το συνολικό "ΜΕΘ διακύβευμα" παραμένει απαγορευτικό για τέτοια μεγάλα ανοίγματα, τα οποία σίγουρα θα επιταχύνουν τον ρυθμό μετάδοσης του ιού στην κοινότητα».
Εδώ βρισκόμαστε όσον αφορά στην πανδημία. Δυστυχώς σε καθημερινή βάση χάνεται κόσμος, εντελώς άδικα, ενώ θα μπορούμε να το είχε αποφύγει. Προσπαθείς να το εξηγήσεις και προσκρούεις με ένταση στον τοίχο του παραλογισμού. Κι αυτή η σύγκρουση είναι επίπονη- και κοστίζει ζωές…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.