Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού μέσα από το μουσείο του Λούβρου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό», παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςμίλησε στην ΕΡΤ από το Παρίσι, μέσα από το μουσείο του Λούβρου.

Στην αρχή της συνέντευξης, μιλώντας μέσα από το μουσείο του Λούβρου, με φόντο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, στον Νίκο Αλιάγα και την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Γαλλίας και της Ελλάδας. «Η Ελλάδα του 2021 είναι μια χώρα βαθιά ευρωπαϊκή και περήφανη για τη δική της ταυτότητα. Μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και Έλληνες και Ευρωπαίοι», επισήμανε.

«Θα σας ζητούσα λίγη υπομονή, αύριο το πρωί θα κάνουμε δηλώσεις με τον πρόεδρο Μακρόν από το Μέγαρο των Ηλυσίων» είπε στη συνέχεια, αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, κάνοντας λόγο για στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η «επισφράγιση» της συμφωνίας για τις γαλλικές φρεγάτες αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να γίνει κατά τη διάρκεια του δείπνου των κυρίων Μητσοτάκη και Μακρόν.

«Αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι ότι το αίτημα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απολύτως επιτακτικό. Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αλλά όσο πιο ισχυρή θα είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού και αναφέρθηκε στην ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα της χώρας μας ως ευρωπαϊκά.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, τόνισε πως δεν βλέπει κάποιο λόγο, έπειτα από ένα ήσυχο καλοκαίρι, να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο φθινόπωρο και αναφέρθηκε σε συμφωνίες με βάση το διεθνές δίκαιο.

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι υπάρχουν κράτη στην Ένωση που δεν είναι διατεθειμένα να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι μεταναστευτικές ροές κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχουν μειωθεί κατά 90%, ενώ ανέφερε ότι δεν περιμένει μεταναστευτικό «κύμα» από το Αφγανιστάν.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν αύριο στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως πρώτο έγραψε το protothema.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.

Οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνείται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000 όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Η αρχική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αποκτηθούν τέσσερις νέες φρεγάτες κι ακόμη δύο φρεγάτες -μάλλον μεταχειρισμένες- ως ενδιάμεση λύση, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό, προτού παρέλθει η επταετία που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για το χτίσιμο των νέων φρεγατών. Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, όπως προέκυψε, dεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του στόλου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ