- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι είπε το Ποτάμι στον ΣΥΡΙΖΑ για τους αιγιαλούς
Στην εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
«Το Ποτάμι έδωσε το “παρών” στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το αιγιαλό. Εκπροσωπήθηκε από τους Παύλο Ελευθεριάδη και Στέφανο Ψημένο που έκαναν την ακόλουθη παρέμβαση για το θέμα. Η εφημερίδα ‘Τα Νέα’ έγραψε χθες με μεγάλα γράμματα, ‘παγίδα στήνει ο Σύριζα στο Ποτάμι’, και εμείς για να το κάνουμε πιο εύκολο είπαμε να πέσουμε κατευθείαν μέσα και να μην σας ταλαιπωρούμε.
Στα σοβαρά τώρα. Γιατί ήρθαμε εδώ. Γιατί το Ποτάμι πιστεύει ότι για να αλλάξει αυτός ο τόπος χρειάζονται μικρές και μεγάλες συμμαχίες. Πρέπει να παίρνουμε ένα πρόβλημα – και έχουμε πολλά προβλήματα – να το μελετάμε και να λέμε ‘τώρα τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό’.
Να συζητάμε, να διαφωνούμε, να συγκρουόμαστε όταν πρέπει και να βρίσκουμε όπου μπορούμε κοινές λύσεις. Το ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα. Ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες αρχές και τις ίδιες προτεραιότητες όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε κοινές λύσεις.
Ο κόσμος, η κοινωνία έχει βαρεθεί να διαφωνούμε για τα πάντα. Και κάποιοι να λέμε μονίμως ναι και κάποιοι άλλοι μονίμως όχι. Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν ένα κακό νομοσχέδιο. Δεν θα επαναλάβουμε και εμείς τα ίδια. Άλλωστε το Ποτάμι πολύ νωρίς και πολύ πριν τις ευρωεκλογές είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 11 Μαΐου είχε παρουσιάσει αναλυτικά την κριτική μας και τις θέσεις μας για τον Αιγιαλό.
Δεν θα πούμε λοιπόν ξανά τις αντιρρήσεις μας. Τα έχουν πει πολύ καλά οι αρχιτέκτονες, οι περιβαλλοντολόγοι, οι νησιώτες, οι βιολόγοι, οι άνθρωποι του Τουρισμού. Το κράτος δικαίου επιβάλλει να έχουμε όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε ένα φυσικό πόρο. Στο νερό, στην θάλασσα, στα ποτάμια. Βέβαια και η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στις παραλίες δεν είναι αυτή που μας ευχαριστεί. Μικρές και μεγάλες αυθαιρεσίες έχουν κακοποιήσει τις ακτές και τις θάλασσες μας (και τα ποτάμια μας).
Και θα πρέπει να βρούμε το θάρρος σαν κοινωνία να συγκρουστούμε με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που έχουν μετατρέψει μια εθνική περιουσία πολλές φορές σε μια εθνική ντροπή. Αυθαίρετες κατασκευές, μπαζώματα, σκουπιδότοποι, μάντρες και συρματοπλέγματα. Εμείς λοιπόν στο Ποτάμι λέμε όχι στα ιδιωτικά φέουδα που τραυματίζουν τις ακτές. Λέμε ναι στην ανάπτυξη. Έχουμε ανάγκη τον Τουρισμό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις παραλίες μας προς όφελος της κοινωνίας. Πρέπει με πρωταγωνιστή τις τοπικές κοινωνίες να συζητήσουμε την καλύτερη δυνατή χρήση ενός εθνικού αγαθού.
Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει. Να μιλήσουν αυτοί που ζουν στα νησιά. Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στον Αιγιαλό. Οι άνθρωποι του Τουρισμού, τα παιδιά από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα στελέχη της αυτοδιοίκησης. Σε αυτόν τον διάλογο το Ποτάμι θα είναι παρών. Για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του Αιγιαλού. Γιατί η θάλασσα είναι η ζωή μας και μπορεί να γίνει η αφορμή να συζητάμε και να λύνουμε τα προβλήματα μας».