Πολιτικη & Οικονομια

Ποιος θα είναι ο νέος μας επίτροπος;

Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καθώς ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στις Βρυξέλλες (έστω κι αν πρόκειται μόνο για μια Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη διαδοχή της κ. Άστον και του κ. Βαν Ρομπάι), αυξάνεται ακόμα περισσότερο η ροή των διαρροών για το ποιος θα είναι ο νέος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν.

Οι πιο πρόσφατες πιθανολογήσεις έχουν ως εξής:

Μαρία Δαμανάκη, τωρινή επίτροπος: η ίδια θέλει ανανέωση θητείας, θεωρείται δουλευταρού και πετυχημένη, και επιπλέον υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τους κοινοτικούς κύκλους ότι θα πάρει σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο από το τωρινό (Αλιείας). Αλλά η επιλογή της δε φαίνεται να συγκεντρώνει ισχυρή υποστήριξη ούτε καν στο ΠΑΣΟΚ.

Κωστής Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Ανάπτυξης: αποτελεσματικός, έμπειρος στα ευρωπαϊκά ως παλιός ευρωβουλευτής, χαμηλών τόνων, δουλευταράς και με καλές σχέσεις με τους Ευρωπαίους. Είναι μια πολύ πιθανή επιλογή του πρωθυπουργού, ενώ δεν τον αντιπαθούν στο ΠΑΣΟΚ.

Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών: θεωρείται δεδομένο ότι το θέλει πολύ η ίδια. Είναι μια επίσης πολύ πιθανή επιλογή του πρωθυπουργού, καθώς μάλιστα δεν έχει υπουργοποιηθεί.

Βαγγέλης Βενιζέλος, πρώην υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών, σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: επίμονες πληροφορίες φέρνουν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να το σκέφτεται σοβαρά (αν και όχι αδιάλειπτα). Αν πάρει τη θέση, θα πρόκειται για κίνηση που θα προκαλέσει γενικότερες αναταράξεις: ανασχηματισμός, πιθανή αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ κλπ.

Νίκη Τζαβέλλα, πρώην ευρωβουλευτίνα του ΛΑΟΣ: μικρή η πιθανότητα, αλλά δεν αποκλείεται.

Σταύρος Παπασταύρου, οικονομικός σύμβουλος και φίλος του πρωθυπουργούαπίθανο, γιατί σηκώνει μεγάλο βάρος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Δημήτρης Κούρκουλας, υφυπουργός Εσωτερικών ως πρόταση του ΠΑΣΟΚ: απίθανο κι αυτό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Ουσιαστικά, το πρόβλημα του πρωθυπουργού (γιατί αυτός βασικά θα πάρει την απόφαση) είναι το δίλημμα ανάμεσα στα δυο μεγάλα φαβορί: Μπακογιάννη ή Χατζηδάκης; Αν επιλέξει τον έναν από τους δύο, κάνει «εχθρό» του τον άλλο. Γι΄ αυτό και –θεωρητικά τουλάχιστον- μπορεί να καταλήξει σε κάποιο τρίτο πρόσωπο, είτε από τα παραπάνω, είτε (δυσκολότερα) σε κάποιο μη συζητημένο. Αυτή τη στιγμή, πάντως, ο κ. Σαμαράς κάνει εμφανώς καθυστέρηση.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι απλό. Η τωρινή επίτροπος έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη του ευρωπαϊσμού και της υπευθυνότητας. Οποιαδήποτε τοποθέτηση «επαρχιώτικου» τύπου θα μπορούσε να χαλάσει τη συνολική εικόνα της χώρας, που δεν είναι και στα ψηλότερά της σ΄ όλη την πενταετία της κρίσης.


d.fyssas@gmail.com