Πολιτικη & Οικονομια

Σήμερα η ανακοίνωση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

Ποιο είναι το επικρατέστερο όνομα για τη θέση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολιτική Προστασία
Πολιτική Προστασία © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Σήμερα η ανακοίνωση του ονόματος - Ολοκληρώνεται το κυβερνητικό σχήμα πριν την άνοδο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Σήμερα, Δευτέρα (6/9) στις 11:30 το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος υπουργός και νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά την απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη να μην αναλάβει το νέο χαρτοφυλάκιο που δημιουργείται κατά τον Ανασχηματισμός που ανακοίνωσε στις 31 Αυγούστου 2021 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η ανακοίνωση του ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχήματος γίνεται λίγο πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το ερχόμενο σαββατοκύριακο 11 και 12 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται η ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης των ευάλωτων πολιτών, αλλά και η ανακοίνωση της κυβερνητικής, οικονομικής πολιτικής για την επόμενη διετία.

Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας - Τα σενάρια 

Δημοσιεύματα και ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών θέλουν ως επικρατέστερο όνομα για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εκείνο του Ελληνοκύπριου πολιτικού και πρώην Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη. 

Ο κ. Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, αλλά και ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην Κύπρο υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υφυπουργός αναμένεται να αναλάβει ο πρώην Αρχηγός ΓΕΑ, Ευάγγελος Τουρνάς. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει με νέο, ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχήμα στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Μητσοτάκη αναμένεται να κάνει αποτίμηση των πεπραγμένων, ενώ θα εκθέσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας. Ακόμη, θα ανακοινώσει νέα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε φορολογικό επίπεδο, οι παρεμβάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προαναφερόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει 1,5 δις ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο στις συνθήκες που υπάρχει για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Στο επιπλέον αυτό πακέτο, θα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι. Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις σε βάθος διετίας ο πρωθυπουργός, αφού περιγράψει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες και θα αναλάβει τη δέσμευση ότι αυτές θα υλοποιηθούν, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θα δώσει έμφαση επίσης και στο γεγονός από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από μία 3ετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας.

  • Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
  • Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
  • Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
  • Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  • «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.