Συνάντηση Ζάεφ-Δένδια: «Η Βόρεια Μακεδονία βασίζεται στην Ελλάδα»
Τι συζήτησαν οι δύο πλευρές
Ζόραν Ζάεφ και Νίκος Δένδιας πραγματοποίησαν συνάντηση κατά την οποία ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επεσήμανε τη σημασία του διαλόγου με την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια αξιολόγησαν θετικά τη δυναμική και τη συνεχή ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, με σκοπό την ενίσχυση της φιλίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο γειτόνων, αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.
Στη συνάντηση ο Ζόραν Ζάεφ, καλωσορίζοντας θερμά τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ, καθώς και για τη συνεργασία στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και για την υποστήριξη στην υπέρβαση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Κατά τη συνάντηση αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερης σημασίας η οικονομική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, η οποία, όπως τονίστηκε, αντικατοπτρίζει τη φιλία και τη συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως προκύπτει από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για μεγάλο βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα, στις μεταφορές, στην ψηφιοποίηση, στον πολιτισμό και στον αμυντικό τομέα» προστίθεται στο κείμενο.
Ο Ζόραν Ζάεφ, συνεχίζει η ανακοίνωση, ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις πρωτοβουλίες της χώρας του για την προσαρμογή στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και για τις περαιτέρω διαδικασίες που έχουν προγραμματιστεί.
Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των χωρών της περιοχής σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες που καταβάλουν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ θετικά αξιολογήθηκε επίσης η ανεπιφύλακτη και συνεχής υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία ως πλήρες κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
«Η κυβέρνησή μας βασίζεται στην ελληνική υποστήριξη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ως προς την ένταξή μας», καθώς «αυτή είναι η μόνη εναλλακτική λύση για εμάς. Επομένως, οι σχέσεις μας και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ένταξή μας στην ΕΕ», επέμεινε ο Ζόραν Ζάεφ, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική την περίοδο μετά τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, που χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων, ειδικά μέσω της πραγματοποίησης συναντήσεων, επαφών και πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Yπερ ψήφισαν όλα τα κόμματα
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου
«Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη», σχολίασε για την πρόταση του πρωθυπουργού
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε το διάγγελμα Μητσοτάκη
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος ΠτΔ
Η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα
Η δήλωση της μετά την πρόταση του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το βιογραφικό και η πολιτική του διαδρομή
Τι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.