Πολιτικη & Οικονομια

5 αντιεμβολιαστικές μπούρδες που χαλάνε το καλοκαίρι

Ακόμα και η αντιεμβολιαστική ανοησία έχει διαβαθμίσεις και νομίζω πως αυτές οι πέντε μπούρδες είναι οι πιο επικίνδυνες

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός
© FRANK MERIÑO / Pexels

Σχόλιο για τις φράσεις που λένε όσοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Θα μπορούσα αντί για «μπούρδες» να γράψω «φράσεις» καθώς οτιδήποτε αντιεμβολιαστικό είναι αναπόφευκτα ταυτισμένο με τη μπούρδα. Αλλά ακόμα και η αντιεμβολιαστική ανοησία έχει διαβαθμίσεις και νομίζω πως αυτές οι πέντε μπούρδες είναι οι πιο επικίνδυνες καθώς πρόκειται για μπούρδες λογικοφανείς. Δηλαδή μπούρδες από αυτές που μπορεί να παρασύρουν τους αφελείς και όχι σκέτες παλαβομάρες που αντιμετωπίζονται σοβαρά μόνο από ψυχικά διαταραγμένους που πιστεύουν ότι το εμβόλιο έχει μέσα τσιπ ή το χάραγμα του θηρίου ή κέικ σοκολάτα. Είναι οι μπούρδες που εξαιτίας τους θα πεθάνουν άνθρωποι, θα καταστραφούν περιουσίες και θα κινδυνεύσει το σύστημα υγείας. Είναι οι μπούρδες που θα χαλάσουν το καλοκαίρι και θα τινάξουν στον αέρα το φθινόπωρο.

1. Εσένα που είσαι εμβολιασμένος τι σε νοιάζει αν θα εμβολιαστώ εγώ;
Κλασική μπούρδα ανθρώπων που δεν έχουν το μυαλό ή την ψυχολογική συγκρότηση να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη μιας κοινωνίας αλληλεπιδρούν. Οι συμπολίτες που την ξεστομίζουν δεν καταλαβαίνουν ότι τα φορτωμένα νοσοκομεία είναι επικίνδυνα για όλους ή ότι η νοσηλεία τους είναι πολύ ακριβή κι εμείς όχι πάμπλουτοι για να μη μας ενδιαφέρει. Δεν καταλαβαίνουν ούτε την ευθύνη που έχουν απέναντι στους συμπολίτες τους που δεν είναι σε θέση να εμβολιαστούν. Δεν καταλαβαίνουν ούτε ότι και ο εμβολιασμένος μπορεί να αρρωστήσει αλλά πολύ πιο ελαφρά απ’ ό,τι αν ήταν ανεμβολίαστος. Γενικά, δεν καταλαβαίνουν.

2. Τι θα πεις στην οικογένεια κάποιου που μπορεί να πεθάνει από τις παρενέργειες του εμβολίου;
Θα πω ότι καταλαβαίνω τον πόνο τους, αλλά χωρίς τον εμβολιασμό οι νεκροί από κορωνοϊό και οι χαροκαμένες οικογένειες θα ήταν πολύ πολύ πολύ περισσότερες. Καταλαβαίνω ότι για κάθε οικογένεια ο νεκρός της είναι ο πιο σημαντικός, αλλά μια κοινωνία προτιμά να θρηνήσει 10 νεκρούς από το να θρηνήσει 10.000. Σε αυτούς που κάνουν αυτή την ερώτηση, θα τους πω να διαβάσουν τις πιθανές παρενέργειες του πιο απλού αντιπυρετικού ή οποιουδήποτε άλλου φαρμάκου χρησιμοποιούν. Δεν θα καταλάβουν τίποτα αλλά τουλάχιστον θα μείνουν σιωπηλοί για λίγο. 

3. Το σώμα είναι δικό μου και το κάνω ό,τι θέλω
Και το δικό μου. Και η άρνησή σου να φερθείς λογικά και να εμβολιαστείς βάζει σε κίνδυνο και το δικό μου σώμα και το σώμα όλων των ανθρώπων με τους οποίους έρχεσαι σε επαφή. Κι επειδή αυτά τα σώματα δεν μπορεί να τα κάνεις ό,τι θέλεις, είσαι ελεύθερος να μην εμβολιάσεις το δικό σου σώμα αλλά κράτα μέσα στο σπίτι σου. 

4. Αφού τελικά όλοι θα κολλήσουμε τον κορωνοϊό, το εμβόλιο δεν έχει σημασία
Φανταστείτε τον τύπο που λέει αυτή την ανοησία σε καράβι που βουλιάζει, να φωνάζει «αφού τελικά όλοι θα καταλήξουμε στη θάλασσα, τα σωσίβια δεν έχουν σημασία» και θα καταλάβετε την εγκεφαλική του τρικυμία. Μια τρικυμία από την οποία κανένα σωσίβιο δεν μπορεί να τον σώσει, αλλά από την οποία πρέπει να σωθούμε εμείς.

5. Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη
Μόνο αν δεν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει γύρω σου. Μερικά εκατομμύρια από τη μια και καμιά δεκαριά από την άλλη δεν είναι διχασμός. Είναι η επιβεβαίωση του ότι πάντα θα βρεθούν κάποιοι να αμφισβητήσουν ακόμα και το πιο προφανές (εδώ υπάρχουν ανόητοι που λένε ότι η Γη είναι επίπεδη). Η επιστημονική κοινότητα είναι ενωμένη στη διαπίστωσή της για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και κάποιοι ελάχιστοι, κυρίως για προσωπικό όφελος, λένε μπούρδες και παίρνουν κόσμο στον λαιμό τους. Και μπράβο τους. Και καλό καλοκαίρι και μακριά από αντιεμβολιαστές και τις μπούρδες τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.