Πολιτικη & Οικονομια

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Τα πάντα όλα

Τα εγκαίνια της 74ης  Έκθεσης έγιναν το περασμένο Σάββατο από τον πρωθυπουργό, τέσσερις μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 270
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΕΘ: Η Διεθνής  Έκθεση Θεσσαλονίκης εν συντομία. Τα εγκαίνια της 74ης  Έκθεσης έγιναν το περασμένο Σάββατο από τον πρωθυπουργό, τέσσερις μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών. Συνεπώς, βασικό «προϊόν» προς προβολή για φέτος οι... εκλογές. Μετά το πέρασμα των αρχηγών των μικρότερων κομμάτων, έρχεται το Σαββατοκύριακο η ώρα του Γ. Παπανδρέου να εξαγγείλει τι θα κάνει αν το ΠΑΣΟΚ τις κερδίσει. Η  Έκθεση σύντομα θα μετακομίσει στη Σίνδο, σε νέο χώρο, αφήνοντας χώρο για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (ελπίζουμε στα πρότυπα του μοντέλου για το Ελληνικό...). Κεντρικό σύνθημα για φέτος, οι «Στιγμές μαγείας». Το τι είδαμε και ακούσαμε είναι μια άλλη ιστορία...

 

Είδα το περίπτερο του ΠΑΟΚ να δεσπόζει στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και να σφύζει από οπαδούς, με τον  ύμνο της ομάδας να σαρώνει. Αντίθετα, τα κρατικά  περίπτερα υπό τον τίτλο “Stateland” (σε ελεύθερη απόδοση κάτι σαν... «Κρατοχώρα») εκτός από την ώρα των εγκαινίων, το Σάββατο το πρωί, ...ερημιά.

 

Άκουσα το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο Ίδρυμα, όταν ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα μέτρα-τσεκούρι στις αποδοχές επί δικαίων και αδίκων, ένα «γαλάζιο» δήμαρχο να ρωτά τον διπλανό του αν ο Κ. Καραμανλής μίλησε για πάγωμα ή περικοπή των αποδοχών των δημάρχων. Είχε μόλις χάσει το λογαριασμό.

Είδα τον πρωθυπουργό να κλείνει το μάτι σε γνωστούς του, τόσο κατά την άφιξή του το Σάββατο το πρωί στη Διεθνή  Έκθεση όσο και κατά την είσοδό στο Βελλίδειο για τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Κατά ορισμένους, στη ΝΔ αυτό αποτελεί καλό σημάδι για την προεκλογική καμπάνια του κόμματος, γιατί σημαίνει ότι ο αρχηγός έχει κέφια και καλή διάθεση.

 Άκουσα υπουργό να προεξοφλεί την ήττα του κόμματός του μιλώντας για τα μεγάλα λάθη που έγιναν και τον ίδιο υπουργό, αφού εξήρε την τόλμη του πρωθυπουργού να πει τη σκληρή αλήθεια στον ελληνικό λαό για το χάλι της οικονομίας, να... προεξοφλεί και πάλι την ήττα της ΝΔ.

Κάπου πήρε το μάτι μου το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Πού τα μεγαλεία και οι θορυβώδεις εμφανίσεις των περασμένων ετών στη Διεθνή  Έκθεση!

 Άκουσα την Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου, στο φουαγιέ του «Μακεδονία Palace», να επεξηγεί τη θέση του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν δύο δρόμοι, αυτός της καθαρής αλήθειας προς το λαό και ο άλλος του λαϊκισμού και της παροχολογίας. Δεν πρόλαβα να ακούσω τη θέση της στο ερώτημα τι έχουν να περιμένουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από το προτεινόμενο διετές πάγωμα των αποδοχών τους.

 

Έπαθα σοκ από την απουσία κόσμου, το απομεσήμερο του Σαββάτου στο «Μετέωρο βήμα της γαρίδας» και τα άλλα ουζερί, στο Μοδιάνο. Οι Θεσσαλονικιοί το πήραν απόφαση τα τελευταία χρόνια, από τα επεισόδια, και φεύγουν ομαδικά από το κέντρο της πόλης για τσίπουρα στη Χαλκιδική. Όσο για τους «γαλάζιους» εξ Αθηνών, πού κέφια για τσίπουρο...

Είδα τον Γιώργο Βουλγαράκη το πρωί του Σαββάτου στη Διεθνή  Έκθεση να αποθεώνεται από νεαρούς της ΟΝΝΕΔ, αφού μια μέρα μετά την παραίτησή του –και διαισθανόμενος ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τον έβαζε στα ψηφοδέλτια λόγω Βατοπεδίου–, δήλωσε στρατιώτης της παράταξης.

Έπαθα με την υπερκινητικότητα του βουλευτή της ΝΔ Πέτρου Δούκα στη Θεσσαλονίκη, που έδωσε το «παρών» σε δεκάδες εγκαίνια και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο Πέτρος Δούκας είναι από τους υπουργούς που –λόγω Βατοπεδίου– κάποιοι στη ΝΔ ζητούσαν επίμονα να εξαιρεθεί από τα ψηφοδέλτια. Στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι από τους... κάποιους τού έσφιξαν θερμά το χέρι. 

Βρέθηκα το βράδυ της Παρασκευής σε ένα τραπέζι όπου τρεις βουλευτές της ΝΔ, κάνοντας το λογαριασμό τους, συμπέραναν πως αν το κόμμα τους έρθει δεύτερο –που θα έρθει– χάνουν στα σίγουρα τη βουλευτική τους έδρα. Θλίψη και... τρία ουίσκι χωρίς πάγο, παρακαλώ!

Περπάτησα βράδυ στην παραλία της πόλης. Εντάξει, ό,τι και να πούμε, η Θεσσαλονίκη έχει πάντα κάτι από την ψυχή της να σου προσφέρει. 

palikar@otenet.gr