Πολιτικη & Οικονομια

Επικοινωνιακή παρενέργεια κι εμβόλιο AstraZeneca

Τι άλλαξε; Ποτέ δεν μας εξηγήθηκε.

Λουκάς Βελιδάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Λουκάς Βελιδάκης σχολιάζει τις νέες συστάσεις για το εμβόλιο AstraZeneca και την επικοινωνιακή διαχείριση του εμβολιαστικού project.

Αυτό που συνέβη σήμερα μπορεί να ονομαστεί «επικοινωνιακή παρενέργεια» όσον αφορά στο εμβολιαστικό project. Για κάποιο λόγο, που εύκολη εξήγηση δεν βρίσκεις, η κυβέρνηση και οι ειδικοί… αυτοπυρπολούνται και ναρκοθετούν τα θεμέλια του εγχειρήματος με διαρροές, συστάσεις και εναλλαγές στα ηλικιακά όρια, χωρίς να δίνουν συγκεκριμένο σκεπτικό.

Ακόμα κι αν υπάρχει –η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εμφατικά στα επιδημιολογικά δεδομένα της στιγμής- δεν γίνεται σαφές γιατί ήταν ασφαλές για τους 30-44 να κάνουν το εμβόλιο της ΑstraΖeneca πριν και τώρα υπάρχει ισχυρή σύσταση να μην το κάνουν. Τι άλλαξε; Ποτέ δεν μας εξηγήθηκε.

Αυτό που επί της ουσίας πυροδότησε την αντίδραση ήταν ένα σαββατιάτικο δημοσίευμα της ιταλικής La Stampa, στο οποίο ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι φέρεται να προχωρά σε σύσταση για παύση του AstraZeneca και στους άνω των 60 ετών.

Οι δηλώσεις Καβαλέρι προκάλεσαν αναστάτωση, που έφτασε μέχρι την ανάγκη του ΕΜΑ να αποδώσει σε παραπληροφόρηση και «παράφραση» τα δημοσιεύματα που αφορούσαν στο εμβόλιο της AstraZeneca.

«Υπήρξαν πολλά άρθρα το Σαββατοκύριακο που περιείχαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις επιστημονικές εκτιμήσεις του EMA σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca» αναφέρει και προσθέτει ότι «η θέση του EMA σχετικά με αυτό το εμβόλιο είναι σαφής: η ισορροπία οφέλους-κινδύνου είναι θετική και το εμβόλιο παραμένει εγκεκριμένο σε όλους τους πληθυσμούς».

Ο ΕΜΑ συμπληρώνει ότι εάν αλλάξουν οι συστάσεις, θα το κοινοποιήσει «με διαφανή, ενεργό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης και στο κοινό και οι δημοσιογράφοι ενθαρρύνονται να ελέγχουν τον ιστότοπο του οργανισμού για τυχόν νέες πληροφορίες».

Αυτά είναι τα δεδομένα. Την ίδια ώρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού προχώρησε σε σύσταση ο εμβολιασμός ατόμων κάτω των 60 ετών να γίνεται με διαφορετικό εμβόλιο από της ΑstraΖeneca, χωρίς ωστόσο να απαγορεύεται να εμβολιαστεί κάποιος και με αυτό εφόσον το επιθυμεί. Όσοι έχουν κάνει ήδη μια δόση, θα κάνουν κανονικά και τη δεύτερη δόση με ΑstraΖeneca, εκτός αν παρουσίασαν συγκεκριμένες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωσή μας, πάντως, η «παρενέργεια» παραμένει και είναι στη βάση της επικοινωνιακή. Ο χειρισμός της πληροφορίας είναι προβληματικός και οι εξηγήσεις δεν επαρκούν- χάνονται μέσα στον κυκεώνα μιας δημιουργικής ασάφειας. Τι προσφέρει αυτό; Τροφή στους αρνητές και περισσότερο φόβο στους διστακτικούς. Σήμερα δε ο χειρισμός πέτυχε να ανησυχήσει και τους πρόθυμους, που είχαν σπεύσει να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό.