Πολιτικη & Οικονομια

Α. Διαμαντοπούλου: «Εθνικό έγκλημα το κλειστό Μετσόβιο»

H πρώην υπουργός θέτει προ των ευθυνών τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ένα εθνικό έγκλημα συντελείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην εκατοστή επέτειο από την σημερινή ονομασία του (1914-2014)», γράφει η πρώην υπουργός Παιδείας και νυν πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου με αφορμή το κλείσιμο του Πολυτεχνείου. Συνεχίζει: «Δεν είναι δημοκρατία η επικυριαρχία των δυναμικών μειοψηφιών, ανεξάρτητα από χρώμα ή σύνθεση. Δεν είναι προοδευτικό και αγωνιστικό το κλειστό Πανεπιστήμιο (και μάλιστα με απόφαση 40 ανθρώπων). Δεν είναι κράτος η άρνηση ή αδυναμία εφαρμογής του νόμου και του Συντάγματος. Δεν είναι μόνο ένα «χαμένο εξάμηνο».

Είναι το αδιέξοδο στα επόμενα βήματα χιλιάδων φοιτητών που μοχθούν για να τελειώσουν και προχωρήσουν.

Είναι η ανατροπή στα προγράμματα σπουδών και τη πορεία των μαθημάτων. Η αναγκαστική παράταση των σπουδών. Είναι η αναστολή του ερευνητικού έργου και η ασυνέπεια στις διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες. Είναι η καταρράκωση της εικόνας στον διεθνή ανταγωνισμό. Είναι η εικόνα του δημόσιου Πανεπιστήμιου .

Και πάνω από όλα είναι η απογοήτευση του παιδιού που μόχθησε να μπει, και το δράμα της οικογένειας του που παλεύει να καλύψει τα έξοδα σπουδών. Η προστασία του δικαιώματος των φοιτητών σε απρόσκοπτες σπουδές αποτελεί υπέρτατη υποχρέωση της διοίκησης, του αυτοδιοίκητου ΑΕΙ όπως κατοχυρώθηκε με τον νόμο 4009/2011, και του Κράτους που έχει την εποπτεία τους.

Την ίδια στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με μια ένοχη σιωπή πολλών.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το θέμα αφορά πια τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, αλλά και τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

v Να επιβάλουν την άμεση και πλήρη λειτουργία κάθε Ιδρύματος, αξιοποιώντας το θεσμικό οπλοστάσιο που υπάρχει.

v Οφείλουν να ζητήσουν ευθύνες από το υπουργείο και τις πρυτανικές αρχές που δεν εφάρμοσαν και δεν εφαρμόζουν το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα πανεπιστήμια όφειλαν μέχρι τον Δεκέμβρη του 2012 να έχουν οργανισμό, δηλαδή εσωτερική δομή, διοικητική οργάνωση και αξιολόγηση του προσωπικού τους. Αν ο νόμος είχε εφαρμοστεί έγκαιρα κανένα θέμα δεν θα υπήρχε σήμερα.

v Να κάνουν την αυτοκριτική τους για το νόμο που προέβλεψε τη συνέχιση της θητείας των πρυτανικών αρχών που είχαν δηλώσει άρνηση εφαρμογής του νόμου».