Πολιτικη & Οικονομια

Χρυσοχοΐδης: Δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας

«Ανεβαίνει η εγκληματοφοβία και η ανησυχία των ανθρώπων, όχι η εγκληματικότητα»

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τι είπε ο ΥΠΡΟΠΟ για την εγκληματικότητα, τα στατιστικά του τελευταίου έτους, το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε σήμερα (4/6) από το βήμα της Βουλής ότι «δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας» και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σκοπίμως συγχέει την εγκληματικότητα με την ανησυχία της κοινωνίας και την εγκληματοφοβία, μετά τη βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και τον κύκλο αίματος των μπράβων».

«Εγκληματικότητα είναι φυσικά οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες οικιών, οχημάτων, οι διαρρήξεις, η διακίνηση ναρκωτικών. Σε όλα αυτά στο πεντάμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020 υπάρχει μια μείωση από 10% ως 40% αντιστοίχως, στην Αθήνα και στην επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αναφέρθηκε στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά που έχει συνταράξει την κοινή γνώμη. «Στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι σπάνιο, σχεδόν ανήκουστο για τα ήθη μας. Γι' αυτό σοκάρει, γι' αυτό συγκλονίζει. Στραγγάλισαν μάνα μπροστά στο μωρό της. Μάς εξοργίζει, μάς στοιχίζει, μάς ξεπερνά αλλά είναι μοναδικό. Όσο κι αν φοβίζει, όσο και αν ανησυχεί, είναι μοναδικό. Φυσικά τους δράστες τους ερευνά, τους ψάχνει και τους αναζητά μέσα από την έρευνα η Αστυνομία, με σύστημα, με πείσμα. Δεν μιλάμε, όμως, γι' αυτό τώρα εδώ. Άρα, το έγκλημα στα Γλυκά Νερά ενώ είναι πηγή ανησυχίας και αισθήματος ανασφάλειας, δεν μεταφράζεται αυτόματα σε άνοδο της εγκληματικότητας». 

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα τελευταία περιστατικά ξεκαθαρίσματος λογαριασμών των «μπράβων» σε μέρη με πολύ κόσμο, ακόμη και μέρα μεσημέρι. «Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν τους λογαριασμούς τους, το 2007, το 2012, το 2017, το 2018, το 2021. Σας θυμίζω ότι το 2018 είχαμε επτά αλληλοεκτελέσεις μπράβων. Και δεν το λέω ούτε μοιρολατρικά, ούτε σαν θεατής. Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την κλιμάκωση που είναι επικίνδυνη και ανησυχητική. Είναι ξεκαθάρισμα. Δεν είναι γενικό φαινόμενο που αφορά τη ζωή ή την περιουσία του πολίτη. Συμπέρασμα με τα Γλυκά Νερά και με τους μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Ανεβαίνει η εγκληματοφοβία, η ανησυχία των ανθρώπων, το αίσθημα ανασφάλειας. Δεν το υποτιμώ καθόλου, ίσα-ίσα το αντίθετο. Άλλο, όμως, εγκληματοφοβία και άλλο εγκληματικότητα. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αυτό το αίσθημα ανησυχίας με ακρίβεια. Το επικαλείστε και εσείς, το αποδέχομαι».

Χρυσοχοΐδης: Το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα διεθνές πρόβλημα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο οργανωμένο έγκλημα, τονίζοντας ότι δεν είναι το πιο επικίνδυνο και δεν πρόκειται για πέντε συμμορίες μπράβων που αλληλοσκοτώνονται κατά διαστήματα. «Σιγά, σιγά αυτή η κατηγορία εγκλήματος παίρνει χαρακτηριστικά οργάνωσης με ιεραρχία, σχεδιασμό και χρήμα. Και σε ορισμένους τομείς διεθνοποιείται, γεγονός που αυξάνει επιθετικά τους κινδύνους. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Ασχολείται ο ΟΗΕ, ασχολείται συστηματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, ασχολείται συστηματικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ασχολείται ακόμα πιο εξειδικευμένα η Europol. Χρειάζεται συντονισμός των υπηρεσιών. Χρειάζονται οριζόντιες συνεργασίες στο κράτος, για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Η Αστυνομία έχει ήδη αναδιοργανώσει τα δικά της σχέδια. Δεν κοιτάμε τις δολοφονίες ως θεατές, ούτε διαπιστώνουμε ως αναλυτές την περιοδικότητα του φαινομένου. Ανησυχούμε ιδιαίτερα, επιθυμούμε το συντονισμό, αλλά, παράλληλα, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις και ήδη έχουν αρχίσει ενέργειες με πολλές έρευνες, με συλλήψεις και προσαγωγές σε όλα τα σημεία εκείνα που φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσονται τέτοιες δραστηριότητες. Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Θα κριθούμε σύντομα από τα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης και απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:

«Μην κάνετε, λοιπόν, πως δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ για τους θεσμούς, τι κίνδυνοι υπάρχουν, λες και είστε κάποιοι που ήρθατε από το φεγγάρι, κι εμφανιστήκατε εδώ. Κυβερνούσατε επί πέντε χρόνια. Σχεδόν πέντε χρόνια κυβερνούσατε. Δεν ξέρω τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια για το ζήτημα το συγκεκριμένο. Δεν έχω δει να κάνετε κάτι, όπως δεν κάνατε τίποτα για την Αστυνομία. Δεν αγοράσατε ούτε ένα αυτοκίνητο. Δεν αγοράσατε ούτε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και υπήρχαν 16.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα ληγμένα. Πολλά δεν έγιναν και καλούμαστε αυτήν τη στιγμή να ανασυντάξουμε και το κάνουμε. Μην παριστάνετε, λοιπόν, τους ανήξερους. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. 

Χρυσοχοΐδης: Η φύλαξη των ΑΕΙ και οι αστυνομικοί στις γειτονιές

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θέλησε να απαντήσει από το βήμα της Βουλής και στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το ρόλο της αστυνομίας στις διαδηλώσεις και τις κοινωνικές συναθροίσεις, αλλά και τη φύλαξη των ΑΕΙ, για την οποία πρόσφατα δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τις θέσεις ειδικών φρουρών.  «Αυτή τη φορά, αυτοί που θα προσληφθούν ως ειδικοί φρουροί για την πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι πτυχιούχοι. Πιστεύω θα είναι πτυχιούχοι πάνω από 80%. Για πρώτη φορά λαμβάνεται ως κριτήριο, δηλαδή με μοριοδότηση η κατοχή πτυχίου». 

Σε άλλο σημείο προσέθεσε: «Κατηγορούσατε την κυβέρνηση για χούντα και ότι απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, να σας πω ότι κάθε μήνα γίνονται επτακόσιες συγκεντρώσεις, είκοσι τρεις την ημέρα για την ακρίβεια. Στις εκατό εργατοώρες της αστυνομίας, σε ένα τυπικό μήνα με επτακόσιες συναθροίσεις το μήνα, οι 4,6 εργατοώρες αφιερώνονται στις συναθροίσεις. Οι 67,4 εργατοώρες αφιερώνονται στην αστυνόμευση και το έγκλημα, ενώ οι υπόλοιπες σε διοίκηση, φύλαξη στόχων κ.λπ. Επαναλαμβάνω ότι οι 67,4 εργατοώρες είναι για περιπολίες όλη την ημέρα, σε εμφανή αστυνόμευση στις γειτονιές, σε καταδιώξεις και συλλήψεις κακοποιών και 4,6 ώρες για να περιφρουρηθεί το δικαίωμα της διαμαρτυρίας σε επτακόσιες συναθροίσεις το μήνα, κάτι περισσότερο από είκοσι τρεις συναθροίσεις την ημέρα».

Ιδίως για την αστυνόμευση στις γειτονιές, ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι στο πεντάμηνο 2020 με 2021 στις ληστείες σημειώθηκε μείωση 35%, στις κλοπές μείωση 21%, στις κλοπές οχημάτων μείωση 10%. «Για το ίδιο διάστημα, στα Εξάρχεια, τα οποία όλοι γνωρίζουμε τι ήταν και πώς είναι σήμερα, μία φιλήσυχη γειτονιά, που την χαίρονται τα παιδιά των κατοίκων της περιοχής, στον 'Αγιο Παντελεήμονα, στον Κολωνό, στην Κυψέλη, στην Ομόνοια, στα Πατήσια, στο Σύνταγμα, στην Ακρόπολη, σημειώθηκε μείωση στις κλοπές 37% και στις ληστείες 17%», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Μας ζητάτε να διαλύσουμε τη ΔΡΑΣΗ, μια υπηρεσία της Αστυνομίας, δηλαδή. Υποσχεθήκατε μάλιστα να τη διαλύσετε, όταν επανέλθετε στη διακυβέρνηση. Πολύ ωραία! Να πάτε, λοιπόν, στις εγκληματογόνες περιοχές της Αθήνας, της Αττικής, να πείτε αυτά τα πράγματα που λέτε εδώ στους πολίτες, που καθημερινά βλέπουν τη ΔΡΑΣΗ να περιπολεί και πολλές φορές να καταδιώκει και να συλλαμβάνει κακοποιούς».

Τέλος σχολίασε και το νόμο Παρασκευόπουλου αναφερόμενος σε υπόθεση κακοποιού που το 2015 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακή, αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου το 2019 και σήμερα καταδιώκεται για ληστεία με απόπειρα φόνου. «Μόνο στη Διεύθυνση ΥΔΕΖΙ εδώ στην Αττική και μόνο στο τμήμα κλοπών και διαρρήξεων, που αφορά τους κλέφτες και τους διαρρήκτες, είναι εκατόν δεκαεπτά περιπτώσεις την τελευταία διετία -εννοώ έως ότου έληξε ο νόμος Παρασκευόπουλου- και όλοι αυτοί είναι έξω. Και όλοι αυτοί επαναλαμβάνουν τα άγρια εγκλήματα εναντίον της ελληνικής κοινωνίας και εναντίον των πολιτών», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ