Πολιτικη & Οικονομια

Κεραμέως- Φοιτητικές εκλογές: Ποιες αλλαγές προωθεί το υπουργείο

Ετοιμάζονται 453 νέα προγράμματα σπουδών

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νίκη Κεραμέως: Οι δηλώσεις για τις φοιτητικές εκλογές, το νομοσχέδιο για τα σχολεία και τις αλλαγές που έρχονται στη σχολική κοινότητα από τον Σεπτέμβριο.

To Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε οι εκλογές στα πανεπιστήμια να γίνονται χωρίς κομματικά ψηφοδέλτια, όπως ανέφερε σήμερα  (3/6) η Νίκη Κεραμέως σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον RealFm. 

Συγκεκριμένα, η υπουργός αναφέρθηκε «στην ανάγκη να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων», γεγονός που «θα είναι μία σημαντική βελτίωση στο πανεπιστήμιο». Οι αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές «δεν θα είναι στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, στο επόμενο νομοσχέδιο θα είναι θέματα που αφορούν στο σχολείο περισσότερο και ήδη από τον Σεπτέμβριο θα δούμε ένα νέο αναβαθμισμένο σχολείο σε πάρα πολλούς τομείς». 

Κεραμέως: Οι αλλαγές που έρχονται στο σχολείο

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έρχονται από τον Σεπτέμβριο στο σχολείο. «Το νηπιαγωγείο πλέον θα από τεσσάρων ετών σε όλη τη χώρα, ήταν από τα πέντε μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Ξεκίνησε σταδιακά η υλοποίηση αυτού του μέτρου και να υπενθυμίσω ότι οι χώρες που έχουν τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα είναι χώρες που συστηματικά τις περισσότερες φορές ξεκινούν το νηπιαγωγείο από πιο νωρίς. Άρα τα χρόνια αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα για να δώσουμε περισσότερα εφόδια στα παιδιά μας. Άρα νηπιαγωγείο από τα τέσσερα σε όλη τη χώρα. Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας. Θα το πω όπως ακριβώς το νιώθω, γιατί μόνο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία να γίνονται δραστηριότητες στα αγγλικά και όχι και σε κάθε δημόσιο νηπιαγωγείο της χώρας;», είπε η υπουργός και προσέθεσε:

«Επίσης, αλλαγή φιλοσοφίας στο σχολείο, ένα σχολείο που θα εστιάζει πέρα από τη μετάδοση της γνώσης, και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων. Τι εννοώ με τις δεξιότητες; Κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ενσυναίσθηση, ομαδική δουλειά. Πώς θα καλλιεργούνται αυτές οι δεξιότητες στα παιδιά μας; Μέσα από νέες θεματικές που μπαίνουν στο σχολείο, όπως ρομποτική, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση κ.ο.κ., επιχειρηματικότητα. Όλες αυτές οι θεματικές μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο. Κάθε θεματική είναι σταθμισμένη ανά εκπαιδευτική ηλικία», περιέγραψε.

 

Κεραμέως: Αύξηση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων - Ετοιμάζονται 453 νέα προγράμματα σπουδών

«Επίσης από Σεπτέμβριο ξεκινούν τα διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που ήδη έχουμε ιδρύσει. Πλέον θα έχουμε 112 πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Οι εξετάσεις για τα πρότυπα είναι στις 28 Ιουνίου και τώρα που μιλάμε τρέχουν οι αιτήσεις, ενώ οι αιτήσεις για τα πειραματικά σχολεία τρέχουν επίσης και η κλήρωση θα γίνει στις 24 Ιουνίου. Νέα προγράμματα σπουδών: ετοιμάζονται 453 νέα προγράμματα σπουδών. Έχουμε προγράμματα σπουδών που είναι σε μερικές περιπτώσεις του 1998. Ετοιμάζουμε νέα προγράμματα λοιπόν, που θα οδηγήσουν σε νέα βιβλία», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως και ακόμη σχολίασε σχετικά με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μου κάνει τρομακτική εντύπωση που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν λέει κουβέντα για την επαγγελματική κατάρτιση. Λες και δεν υπάρχει στον χάρτη! Λες και δεν υπάρχουν οι 25.000 σπουδαστές και οι 5.000 εκπαιδευτές που ακολουθούν τον δρόμο της κατάρτισης. Μιλώ για τα δημόσια ΙΕΚ που έχουν ειδικότητες με τεράστια ζήτηση στην αγορά εργασίας πχ τεχνικοί εφαρμογών πληροφορικής» υπογράμμισε και κατέληξε: «Εμάς μας νοιάζει οι νέοι μας να έχουν επιλογές. Χρέος της πολιτείας είναι να χτίζει εναλλακτικές για τους νέους, γι' αυτό για πρώτη φορά φέτος στο μηχανογραφικό όταν έρθει η ώρα, θα έχουν δύο επιλογές. Να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό για κάποιο Πανεπιστήμιο βάσει των αποτελεσμάτων και έναν δεύτερο δρόμο με το παράλληλο μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ». 

Σε δηλώσεις της στο «Πρώτο Πρόγραμμα» εχθές Τετάρτη (2/6), η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, χωρίς οικονομικά κίνητρα. «Θα τα συζητήσουμε αναλυτικά όλα αυτά στο πλαίσιο επερχόμενου νομοσχεδίου, αλλά αν αναφέρεστε σε οικονομικά κίνητρα όχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Κατά τα λοιπά φυσικά θα συνδέεται με ζητήματα επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση. Θα γίνει σε δυο στάδια. Πρώτα η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου και σε δεύτερη φάση η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία θα έχει καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα και θα «κουμπώνει» με την επιμόρφωση τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε φέτος ότι για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν γραμμές υποστήριξης παιδιών και οικογενειών.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την προκήρυξη για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η κ. Κεραμέως είπε ότι στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι «να δώσουμε σε φοιτητές και καθηγητές, το αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αξίζει. Χρόνια στη χώρα υπάρχει μια παθογένεια. Υπάρχουν συγκεκριμένες εστίες παραβατικότητας σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια. Δεν είναι οριζόντιο το θέμα. Είναι φυσιολογικό να κρεμάνε ταμπέλα σε πρύτανη και να κατασκευάζουν μολότοφ στα πανεπιστήμια;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι όλες οι λύσεις μέχρι σήμερα, έχουν αποτύχει. «Δεν είναι υγιές και φυσιολογικό σημαντικά πανεπιστήμια να κάνουν εκδηλώσεις εκτός ιδρυμάτων για το φόβο αντιδράσεων και επεισοδίων. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα ίδια τα πανεπιστήμια να μπει μια τάξη προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ