Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Θεσπίζουμε μέτρα που προωθούν την αναδοχή

Τα μέτρα για την αναδοχή παιδιού και το μήνυμα του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση τού πρωθυπουργού για την αναδοχή παιδιού - Η ενίσχυση του θεσμού και τα μέτρα που θεσπίζονται.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα social media αναφέρεται στην ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής από την κυβέρνηση και αναφέρει «η αναδοχή βγάζει τα παιδιά από τα ιδρύματα και τους δίνει µια οικογένεια, ένα καλύτερο μέλλον». 

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η αναδοχή «είναι ένας θεσμός που οφείλουμε να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο. Γι' αυτό στηρίζουμε τους ανάδοχους γονείς και θεσπίζουμε μέτρα που προωθούν την αναδοχή».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός παραπέμπει για περισσότερα στον ιστότοπο https://paidi.gov.gr/ την ανοιχτή πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πρόσβαση και ενημέρωση όλων των πολιτών σε ζητήματα που σχετίζονται με το παιδί.

prothipourgos.jpg

 

Δόμνα Μιχαηλίδου: Τα στοιχεία για την αναδοχή παιδιού - Σε τι διαφέρει από την υιοθεσία
 

«Θα σας μιλήσω καθαρά και με δεδομένα: Σήμερα 1569 παιδιά μεγαλώνουν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά τα παιδιά, μόλις τα 74 προορίζονται για υιοθεσία (4.7%), έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι δεν υπάρχει σχέση με τη βιολογική τους οικογένεια και έχουν τακτοποιηθεί αντιστοίχως οι νομικές τους εκκρεμότητες» εξήγησε σε εκδήλωση στην οποία μίλησε εχθές, η Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Θα γίνω ακόμη πιο αναλυτική: Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά αυτά είναι άνω των 6 ετών. Η εικόνα των παιδιών για αναδοχή είναι εντελώς διαφορετική: 641 παιδιά, όλων των ηλικιών, πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η αναδοχή είναι η λύση για πάνω από το 40% των παιδιών που μεγαλώνουν σε ιδρύματα».

«Αυτό όμως προϋποθέτει και τις αντίστοιχες αιτήσεις αναδοχής. Από αυτή την πλευρά, η εικόνα είναι σήμερα αντεστραμμένη: από τις 984 αιτήσεις που έχουμε στο Εθνικό Μητρώο και έχουν επομένως μπει στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης με παιδί, οι 966 είναι για υιοθεσία και μόλις οι 18 για αναδοχή (δηλαδή το 1.8%!). Αυτή η ασυμμετρία στερεί από εκατοντάδες παιδιά το διαβατήριο εξόδου από το ίδρυμα αλλά και από εκατοντάδες συμπολίτες μας τη δυνατότητα να προσφέρουν άμεσα σε αυτά τα παιδιά αγάπη και φροντίδα. Η λύση δεν είναι απλή γιατί απαιτεί υπεύθυνη ενημέρωση και αλλαγή της εικόνας που έχουμε για την αναδοχή» ανέφερε επίσης.

 

Επίδομα αναδοχής από 300 έως 1.200 ευρώ τον μήνα 

 

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκδήλωση για την αναδοχή παιδιού, παρουσίασε όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση το 2020. Συγκεκριμένα:

  • «Καταγράψαμε για πρώτη φόρα τα παιδιά που φιλοξενούνται στις 82 δομές της χώρας έχοντας μία πλήρη και καθαρή εικόνα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
  • » Δημιουργήσαμε μία μεγάλη δεξαμενή "ειδικών" ώστε να προχωρά ταχύτατα η κοινωνική έρευνα για την καταλληλόλητα των υποψηφίων γονέων.
  • » Δημιουργήσαμε μία διαδικασία η οποία λειτουργεί βήμα - βήμα και προετοιμάζει με εκπαιδευτικά μαθήματα τους υποψήφιους γονείς και -κυρίως- την ξεκινήσαμε αλλά και τη συνεχίζουμε αδιαλείπτως μέσα την πανδημία και τις πρακτικές της δυσκολίες.
  • » Μειώσαμε δραματικά τον απαιτούμενο χρόνο σε μόλις οκτώ μήνες για την αναδοχή, από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτηση του μέχρι την ένταξη της στο Εθνικό Μητρώο.
  • Εξασφαλίσαμε ότι η σύνδεση υποψήφιου γονέα και παιδιού γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με ασφάλεια και πιο σημαντικά με διαφάνεια. Μετά την έναρξη του νέου συστήματος Υιοθεσιών-Αναδοχών πέρυσι τον Ιούλιο -μέσα σε 8 μήνες- 700 σχεδόν παιδιά να βγήκαν από τα ιδρύματα και βρήκαν τη δική τους οικογένεια».

Για το 2021 τόνισε ότι «επικεντρωνόμαστε στην αναδοχή και την ενισχύουμε με τρία ειδικά και κρίσιμα μέτρα». Αναλυτικά:

  • «Από αύριο κιόλας ξεκινούμε τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις οικογένειες αναδόχων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία ανοίγει αύριο στις 3 το μεσημέρι, με πρώτη χορήγηση του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου. Κάθε μήνα, οι ανάδοχοι θα λαμβάνουν αυτήν την, μικρή θα πω, αλλά αναγκαία βοήθεια από την Πολιτεία. Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσουμε από αύριο και τους 494 σημερινούς αναδόχους οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος.
  • » Καταθέτουμε νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπ’οψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένεια τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών.
  • » Τέλος, δημιουργούμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του Κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του Κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.