- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Με αυτούς που θα συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές», είναι σύμφωνα με πληροφορίες της ATHENS VOICE η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα που θα προσπαθήσει να δώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην κεντρική ομιλία του στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ποταμιού, οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν σήμερα Παρασκευή 27 Ιουνίου, στις 16.00 μ.μ., στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Ε.Μ.Π και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής 29 Ιουνίου με την εκλογή της Πανελλήνιας Επιτροπής.
«Το Ποτάμι δεν χρωστάει πουθενά», θα τονίσει για μια ακόμα φορά απόψε. «Δεν έχει βαρίδια. Δεν έχει προστάτες. Δεν έχει συμφέροντα να εξυπηρετήσει. Γι αυτό η κυβερνητική μας πρόταση όταν έρθει η ώρα θα εξυπηρετεί μόνο το δημόσιο συμφέρον. Όμως, το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες. Αν κάποιοι θέλουν την βοήθεια μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και θέσεις και αξίες». Αυτό και αν είναι μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες και ειδικότερα προς όλους όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν με «ανταλλάγματα».
Κι αν τα παραπάνω ερωτήματα ήταν εκείνα που έδωσαν ώθηση στον Σταύρο Θεοδωράκη, υπάρχουν άλλα εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν για ποιον λόγο να ψηφίσουν το Ποτάμι. Όπως άλλωστε έχει αναφέρει κι άλλες φορές ο ιδρυτής του Ποταμιού θεωρεί ότι η κατάρρευση του παλιού μεταπολιτευτικού συστήματος επιβάλει να είναι, αυτός και οι συνεργάτες του έτοιμοι για λύσεις διακυβέρνησης. Κάποιες από αυτές τις λύσεις θα ακουστούν απόψε αφού οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το πρόγραμμα και τις θέσεις τους.
Για το εκλογικό σύστημα αναμένεται να προτείνει «ένα νέο εκλογικό σύστημα, αναλογικότερο, με μικρότερες περιφέρειες για να μην έχουν μέλλον στη πολιτική μόνο οι «λεφτάδες». Όσο για τα προνόμια και τις παροχές στο πολιτικό σύστημα, αυτά θα επανεξεταστούν από το μηδέν αρχίζοντας από τις θέσεις των υπουργών και των αναπληρωτών τους που θα πρέπει να γίνουν οι μισές.
Αξιοκρατία και κατάργηση του πελατειακού συστήματος είναι κεντρική επιλογή για το Ποτάμι. Σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία- Υγεία –Ασφαλιστικό) θα πρέπει να επιλεγούν άνθρωποι οικουμενικής αποδοχής που δεν θα ανασχηματίζονται και δεν θα κάνουν τα χατίρια των κομματικών επιτελείων.
Η Ελλάδα χρειάζεται αξιοπιστία στο εξωτερικό και δίκαιη μεταχείριση. Τι σημαίνει αυτό για το Ποτάμι; «Ότι σε καμιά περίπτωση δεν αίρει μονομερώς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς εταίρους και δανειστές. Το κράτος έχει συνέχεια για να είναι αξιόπιστο. Και επιπλέον: θέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα θέματα της ανάπτυξης και του χρέους. Δίκαιη αντιμετώπιση σημαίνει να πάρει το «αναπτυξιακό μέρισμα» που δικαιούται ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσει με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία».
Ακόμα αναμένεται να γίνει αναφορά σε κοινωνικά θέματα που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. «κανείς στο δρόμο, κανείς χωρίς τροφή, παιδεία και περίθαλψη», το φορολογικό σύστημα που θα πρέπει να είναι σταθερό και δίκαιο, αναπτυξιακό, να ενισχύει την πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να ανταμείβει τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους με ισχυρά κίνητρα. Επίσης την αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλες τις δημόσιες θέσεις και την αποκέντρωση έτσι ώστε να αποφασίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες από τους φόρους μέχρι τα σκουπίδια.
Ακόμα σημαντική θεωρούν την απόδοση δικαιοσύνης. Οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων θα πρέπει να δικαστούν. «Είναι πρώτη προτεραιότητα να τελειώνουμε με την ασυλία των ανθρώπων που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα ή πλούτισαν με μίζες», θεωρούν στο Ποτάμι.
Όλα αυτά βέβαια θα σηματοδοτήσουν οι παρουσίες όσων εμφανιστούν στο συνέδριο και κυρίως ποια θα είναι τα ονόματα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή Διαλόγου. Μέχρι τώρα τα ονόματα που ακούγονται αλφαβητικά είναι:
Θ. Αθερίδης (Ηθοποιός)
Θ. Βερέμης (Καθηγητής πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών)
Σ. Γκορίτσας (Σκηνοθέτης)
Μ. Γκουρτσογιάννη (Αρχιτέκτων και μέλος του Δικτύου Ατομικών Υποστηρικτών του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος)
Σ. Δανέλλης (πρώην Ευρωβουλευτής)
Α. Δοξιάδης (Οικονομολόγος)
Α. Ιλχάν (πρώην Βουλευτής)
Γ. Κακλέας (Σκηνοθέτης)
Α. Καρίπογλου (πρώην Δράση)
Α. Καφετζόπουλος (Ηθοποιός)
Π. Κοκκινόπουλος (Σκηνοθέτης)
Α. Λυμπεράκη (πρώην αντιπρόεδρος Δράση)
Κ. Μαρκουλάκης (Ηθοποιός)
Σ. Μούγερ (πρώην Δράση)
Κ. Μπιτζάνης (Δ.Σ. Τεχνόπολις)
Ν. Ξυδάκης (Συνθέτης)
Σ. Πέγκας (Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης)
Π. Τατσόπουλος (ανεξάρτητος Βουλευτής)
Χ. Τσούκας (Καθηγητής παν. Κύπρου)
Γ. Ψαριανός (Βουλευτής)
Στο τέλος της μέρας όμως όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Από το πόση εμπιστοσύνη θα δείξουν οι πολίτες σε νέες προσπάθειες –όπως αυτή του Ποταμιού- να ξεφύγει η χώρα από τα αποπροσανατολιστικά διλήμματα τύπου μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί και να περάσει στη μεταμνημονιακή εποχή. Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν θα προχωρήσουμε κάνοντας μεταρρυθμίσεις ή αν θα παραμένουμε προσκολλημένοι σε στο μοντέλο, που όπως δυστυχώς φάνηκε είχε ημερομηνία λήξης και καταστροφικές συνέπειες.
Η θέση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ξεκάθαρη. «Άλλα πράγματα μπορεί να επιβάλει ένα Κίνημα του 6% και άλλα ένα Κίνημα του 12 ή του 18%. Ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει. Θέλει να αφήσει μόνα τους τα δύο κόμματα εξουσίας; Θέλει να τους προσφέρει δεκανίκια ή θέλει κάποιος να τους συνεφέρει;». Αυτά όμως είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η κοινωνία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.