Πολιτικη & Οικονομια

Καταστήματα χωρίς αποθέματα: Το μέλλον του λιανικού εμπορίου;

Η τεράστια αύξηση των διαδικτυακών αγορών φέρνει στο προσκήνιο νέες συνήθειες στο παραδοσιακό εμπόριο

the_total_business.jpg
The Total Business
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς θα λειτουργήσει το λιανικό εμπόριο στην μετά-covid εποχή;

Πώς θα λειτουργήσει το λιανικό εμπόριο στη μετά-covid εποχή; Μπορούμε να δούμε ένα μέλλον χωρίς αποθέματα στα καταστήματα;

Η αύξηση των διαδικτυακών αγορών τον τελευταίο χρόνο είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η παγκόσμια έκρηξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι προφανής, αλλά αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι οι τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει το προηγούμενο έτος στους παραδοσιακούς εμπόρους λιανικής πώλησης μακροπρόθεσμα, καθώς η νέα καταναλωτική συμπεριφορά γίνεται πλέον κανόνας.

Μαζί με τη συνεχιζόμενη δημοτικότητα και ευκολία του ηλεκτρονικού εμπορίου, η υγεία και η κοινωνική απόσταση θα συνεχίσουν να είναι θέματα που οι καταναλωτές θα αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διάφορων lockdown, οι έμποροι λιανικής έμαθαν να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των νέων συνθηκών.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην αρχή της πανδημίας, όταν τα καταστήματα έκλεισαν, ήταν το ζήτημα των προϊόντων που βρίσκονταν στο κατάστημα. Κατά τη διάρκεια του lockdown μεγάλος όγκος αποθεμάτων παγιδεύτηκε σε κλειστές τοποθεσίες καταστημάτων και δεν μπορούσαν να πουληθούν ή ακόμη και να επαναφερθούν στην αλυσίδα εφοδιασμού για σκοπούς ηλεκτρονικού εμπορίου. Στη συνέχεια, οι έμποροι αναγκάστηκαν να πουλήσουν αυτό το απόθεμα με τεράστιες εκπτώσεις όταν τα καταστήματα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να πουληθεί φθηνά για τις ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου, κάτι το οποίο ήταν υπέροχο από οικονομικής πλευράς για τους καταναλωτές, αλλά κακό για τους ισολογισμούς των λιανοπωλητών.

Είναι πραγματικά ανάγκη να υπάρχει απόθεμα στα καταστήματα;
Κοιτώντας μπροστά, έχοντας μικρότερο όγκο αποθεμάτων στα καταστήματα θα διασφάλιζε ότι οι λιανοπωλητές θα αποφύγουν ξανά αυτήν τη δύσκολη θέση. Ωστόσο, εάν οι πελάτες δεν μπορούν, ή δεν επιθυμούν να δοκιμάσουν τα αντικείμενα που θέλουν να αγοράσουν, υπάρχει πραγματικά ανάγκη να υπάρχει απόθεμα στα καταστήματα; Εκτός από τις επιφυλάξεις που έχουν πολλοί πελάτες για το πόσο ασφαλές είναι να δοκιμάζουν το ίδιο ρούχο, όσο περισσότερο απόθεμα διατηρείται σε ένα κατάστημα, τόσο λιγότερο προσβάσιμο και λιγότερο κερδοφόρο είναι.

Η αναστάτωση του 2020 έχει κάνει τους λιανοπωλητές να συνειδητοποιήσουν ότι το απόθεμα που βρίσκεται στο λάθος μέρος επηρεάζει σημαντικά τις πωλήσεις, την κερδοφορία και την εμπειρία των πελατών. Επομένως, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά που τους δίδαξε το τελευταίο έτος για να αλλάξουν ολόκληρη τη φιλοσοφική τους προσέγγιση στα φυσικά καταστήματα. Οι έμποροι λιανικής θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μεθόδους όπως τα συστήματα εικονικής ουράς, αυξημένη χρήση πληρωμών με κινητά για την εξασφάλιση κοινωνικής απόστασης και τα αποθέματα να χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς προβολής.

Η αλλαγή προκαλεί την καινοτομία
Μεγάλο μέρος της βιομηχανίας λιανικής αλλάζει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η πανδημία ίσως να αντιπροσωπεύει το βραχυπρόθεσμο, σημαντικό σοκ που χρειαζόταν για να ξεκινήσει μια αναγέννηση στον τομέα της λιανικής, με τις μάρκες να επανεξετάζουν την καλύτερη χρήση των πιο πολύτιμων περιουσιακών τους στοιχείων, των καταστημάτων τους.

Στην επόμενη δεκαετία πιθανότατα θα υπάρχουν μάρκες που θα επιθυμούν να επανασχεδιάσουν τις παρουσίες τους στα φυσικά τους καταστήματα κινούμενες σε μια κατεύθυνση που θα στοχεύει περισσότερο σε πιο βιωματικές εμπειρίες με τη μάρκα, παρά σε τεράστιους εκθεσιακούς χώρους γεμάτους προϊόντα σε όλα τα μεγέθη και χρώματα, καθώς στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο γίνονταν τα ψώνια μπορεί να μεταμορφωθεί εντελώς.

Τα ράφια των ρούχων θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από κούκλες βιτρίνας που θα εμφανίζουν μοδάτους συνδυασμούς, καθώς τα καταστήματα θα μειώνουν τη ποσότητα των προϊόντων που θα κατέχουν, με έξυπνους καθρέφτες που θα επιτρέπουν στους αγοραστές να χρησιμοποιούν εικονική πραγματικότητα για να δοκιμάσουν ρούχα σε ένα εντελώς ανέπαφο περιβάλλον. Ομοίως, οι αγοραστές θα είναι σε θέση να αποφύγουν την ουρά, χρησιμοποιώντας εφαρμογές με τεχνολογία για ουρές και κινητά σημεία πώλησης μέσω ανέπαφων πληρωμών.

Οι λιανοπωλητές πρέπει να προσαρμοστούν στην αλλαγή συμπεριφοράς των καταναλωτών
Η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει αλλάξει δραστικά κατά το προηγούμενο έτος και προκειμένου οι λιανοπωλητές να προσαρμοστούν με αυτήν τη συμπεριφορά, οι προσεγγίσεις στο λιανικό εμπόριο και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η εμπειρία στο κατάστημα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν. Στο παρελθόν, το να ξεμείνουν από απόθεμα θα σήμαινε ότι ξεμένουν και από δουλειά, ωστόσο, αυτό μπορεί να μην ισχύει σήμερα.

Όσο κερδοσκοπικό μπορεί να ακούγεται, το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η λιανική βιομηχανία σήμερα σημαίνει ότι όσο λιγότερα αποθέματα αποθηκεύει φυσικά ένα κατάστημα, τόσο καλύτερα θα είναι στην πραγματικότητα. Εάν το λιανικό εμπόριο πρόκειται να ανακάμψει και να αναπτυχθεί ξανά τα επόμενα χρόνια, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν και χρησιμοποιούνται τα φυσικά καταστήματα.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η εμπειρία αγορών όπως ήταν γνωστή μέχρι το προηγούμενο έτος, δεν πρόκειται να επιστρέψει, ωστόσο, το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι εντάξει και, αν μη τι άλλο, ανοίγει το δρόμο για μια καλύτερη, πιο καινοτόμα εποχή για το λιανικό εμπόριο. 

Πηγή: The Total Business

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.