Πολιτικη & Οικονομια

Η κοινωνική ανοχή στη διαφθορά

46179-115066.jpg
Διονύσης Γουσέτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
71439-143869.jpg

Απέτυχε η προεκλογική εκστρατεία του συνδυασμού «Γέφυρες» (Δράση+Δημιουργία Ξανά). Η εκστρατεία είχε θέμα τα δανεικά κι αγύριστα των δυο κυβερνητικών κομμάτων. Τα θαλασσοδάνεια πριν την κρίση και τα θαλασσοδάνεια μετά την κρίση, που είναι και τα πιο κυνικά. Η παχυλή κρατική επιχορήγηση -περίπου 10 ευρώ ανά ψήφο, όταν στα γερμανικά κόμματα είναι 0,7- δεν έφθανε για τις σπατάλες τους και δανείστηκαν συνολικά, μέχρι το 2011, η ΝΔ 132,4 εκ. και το ΠΑΣΟΚ 120,7 εκ. ευρώ. Τα δανείστηκαν κυρίως από κρατικές τράπεζες, που πρώτον τις διοικήσεις τις είχαν διορίσει οι ίδιοι και δεύτερον, που τα ελλείμματά τους βαραίνουν τους φορολογούμενους πολίτες. Για τα δάνειά τους, έβαλαν για εγγύηση… μελλοντικές κρατικές επιδοτήσεις, μέχρι και εκείνες του 2020.

Οι κρατικές επιδοτήσεις των κομμάτων, όπως έγραψα, είναι ανάλογες του αριθμού των ψήφων. Ωστόσο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γνώριζαν ότι, ακόμη και χωρίς καμία μείωση των ψήφων τους, τα δάνειά τους ήταν τόσο υψηλά και η σπατάλη τους τόσο μεγάλη, που αποκλειόταν να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Πολύ περισσότερο, αυτό ήταν γεγονός μετά τις εκλογές του 2012, που ο αριθμός των ψήφων τους μειώθηκε δραστικά. Παρ’ όλα αυτά, τους ήταν αδύνατο να περιορίσουν τη σπατάλη. Το Μάρτιο του 2012, δυο μήνες πριν τις εκλογές, ενώ η κρατική επιχορήγηση εδίδετο αμείωτοι, οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ απαγόρευαν την είσοδο στα γραφεία του κόμματος ως διαμαρτυρία διότι είχαν να πληρωθούν τέσσερις μήνες. Χώρια οι σημαντικές οφειλές τους στο ΙΚΑ.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήραν αναίσχυντα άλλα 30 εκ. δανεικά κι αγύριστα. Βρισκόμαστε στην αιχμή της κρίσης, τότε που ο καθένας μπορούσε -και μπορεί και σήμερα- να βρεθεί στη φυλακή ακόμα και για χρέος 5.000 ευρώ,. Μάλιστα, παραμονές των εκλογών του Μαΐου 2012, όρισαν με νόμο ότι την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, αν και αποτελεί την εγγύηση του δανείου, απαγορεύεται στις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια να τα κατασχέσουν! Την ίδια στιγμή όμως ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών και κάνουν κατάσχεση όσων χρημάτων χρωστάει στο δημόσιο ο καταθέτης.

Πέρυσι απάλλαξαν με νόμο από ποινικές ευθύνες τις διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν τα δάνεια. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας αρνείται πλέον να δίνει στοιχεία για το ύψος των δανείων. Κανείς, συνεπώς, δεν το γνωρίζει ακριβώς, αλλά φαίνεται ότι δεν πληρώνονται ούτε καν οι τόκοι τους. Ορισμένοι μάλιστα φοβούνται ότι τα δυο κόμματα θα αλλάξουν όνομα και ΑΦΜ, οπότε τα δάνεια θα τα χρωστάνε κόμματα ανύπαρκτα.

Το ερώτημα είναι γιατί οι πολίτες έμειναν αδιάφοροι μπροστά στις αποκαλύψεις των «Γεφυρών», που τους αφορούσαν; Το γεγονός ότι η εκστρατεία ήταν μονοθεματική δεν αρκεί ως απάντηση. Πρόκειται για συνενοχή των πολιτών της πιο διεφθαρμένης χώρας της Ευρώπης; Ή μήπως πρόκειται για μιθριδατισμό, δηλαδή για εθισμό στην απάτη;

Τίποτα από αυτά. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της κατακερματισμένης κοινωνίας. Δεν ενδιαφερόμαστε για τη διαφθορά γενικά. Ενδιαφερόμαστε μόνο για τη διαφθορά που μας εγγίζει άμεσα, προσωπικά. Ακόμα χειρότερα: ενδιαφερόμαστε όχι να εκλείψει η διαφθορά, αλλά να επωφεληθούμε από το καθεστώς της. Στην Ύδρα πρόπερσι ξεσηκώθηκε η τοπική κοινωνία εναντίον της σύλληψης φοροκλέπτη. Στη Μανωλάδα, στα Ζωνιανά, στην Κερατέα, στη Σκύρο και αλλού συνέβησαν ανάλογα γεγονότα.

Ένα από τα σχόλια που συνόδευαν την ομιλία του υπόδικου αρχηγού της Χ.Α. στη Βουλή την περασμένη βδομάδα ήταν: «Άξιος! Ας σκάσουν πια οι κλέφτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλα τα ρεμάλια που μας κατάκλεψαν». Είναι φανερό ότι ο σχολιαστής δεν διαπνέεται ούτε από φιλοναζιστικά αισθήματα, ούτε από πάθος για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Διαπνέεται από φθόνο διότι ο ίδιος δεν μπόρεσε να κλέψει ή να κλέψει τόσα πολλά. Είναι ο ίδιος φθόνος που εκπέμπουν τα δήθεν ιδεολογικά - αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως «Αμερικάνοι, φονιάδες των λαών» και «Μέρκελ είσαι Ναζί». Τα χρεοκοπημένα κόμματα τα παρήγαγε η χρεοκοπημένη κοινωνία.


diongus@otenet.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.