Πολιτικη & Οικονομια

Εποχή Μπάιντεν για την Αμερική και τον κόσμο

Η πολιτική που ακολουθεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ολικής επαναφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια πολιτική και διπλωματική σκηνή

Γιάννης Μεϊμάρογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχόλιο για τη διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στην Αμερική και στην εξωτερική πολιτική.

Ούτε και οι πλέον ένθερμοι και αισιόδοξοι οπαδοί του Τζο Μπάιντεν δεν μπορούσαν να φανταστούν όλα αυτά που ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος κατάφερε να κάνει τους πρώτους μήνες της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Έδωσε απτά δείγματα της αποφασιστικότητάς του να υλοποιήσει, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς καθυστερήσεις, τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αλλάζοντας ριζικά την καταρρακωμένη, από τη διακυβέρνηση Τραμπ, εικόνα των ΗΠΑ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Με συγκεκριμένο σχέδιο, καθαρούς στόχους και σαφείς κατευθύνσεις.

Η προτεραιότητα που έδωσε, από την πρώτη στιγμή, στην αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας αποδείχτηκε αποτελεσματική, αφού ένα σημαντικό ποσοστό των αμερικανών πολιτών έχει ήδη εμβολιαστεί και ο δρόμος για τη μετάβαση στην κανονικότητα έχει ανοίξει διάπλατα. Ταυτόχρονα, η επιστροφή των ΗΠΑ στην κλιματική Συμφωνία του Παρισιού, με αυξημένους μάλιστα ποσοτικούς στόχους, έβαλε συμβολικά και ουσιαστικά τέλος στην τετραετία της τραμπικής αυτοαπομόνωσης. Η επιβεβαίωση της αφοσίωσής του στη συμμαχία με την ΕΕ, η αποφασιστική στάση έναντι της Ρωσίας και της Κίνας και χαρακτηριστικές αποφάσεις, όπως η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ολικής επαναφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια πολιτική και διπλωματική σκηνή.

Η μνημειώδης ομιλία του νέου Προέδρου στη Γερουσία για τον απολογισμό του έργου των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησής του, μαζί με την επιβεβαίωση της σταθερής προσήλωσης των Δημοκρατικών στον αγώνα κατά των κάθε λογής ρατσιστικών διακρίσεων, έδωσε και μια καθαρή εικόνα του προσανατολισμού της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει. Οι θέσεις που εκφώνησε για την ανάγκη φορολόγησης του μεγάλου πλούτου προς όφελος της μεσαίας τάξης, της «ραχοκοκαλιάς» της αμερικανικής κοινωνίας, όπως είπε, ήρθαν να καλύψουν ένα μόνιμο σχεδόν κενό στις θέσεις του κόμματός του.

Το Δημοκρατικό κόμμα έχει κατοχυρωθεί στις συνειδήσεις των Αμερικανών ως το κόμμα που πρωταγωνιστεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς και στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών θεμάτων της πρόνοιας, της ασφάλισης, της υγείας κ.λπ. αλλά που χωλαίνει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της οικονομίας, της ανάπτυξης και της ελεύθερης αγοράς που τροφοδοτούν με ελπίδες το «αμερικάνικο όνειρο». Άλλωστε, αυτή την επικοινωνιακή και όχι μόνο αδυναμία εκμεταλλεύτηκε το 2016 και ο λαϊκιστής Ντόναλτ Τραμπ για να μπει στον Λευκό Οίκο.

Η πρόσφατη πρότασή του Μπάιντεν για την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων κατά της πανδημίας, που έγινε αντικείμενο συζητήσεων και διεθνών αντιπαραθέσεων, έθεσε το θέμα της υγειονομικής προστασίας στις παγκόσμιες αλλά και τις διαχρονικές του διαστάσεις. Προφανώς είναι ένα πολύπλοκο θέμα που πρέπει να απασχολήσει συνολικά την ανθρωπότητα, τις κυβερνήσεις και τους παγκόσμιους θεσμούς και οργανισμούς. Είναι, ωστόσο, μια ακόμα ένδειξη του τρόπου με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο και τις υποχρεώσεις του, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, τόσο απέναντι στη χώρα του όσο και απέναντι στον πλανήτη. Η εκλογή του σήμανε την αρχή μιας νέας εποχής για τον κόσμο.