Πολιτικη & Οικονομια

Επίδομα βιβλιοθήκης, ναι. Επίδομα γάμου; Όχι.

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην αρχή ήταν ο πρωθυπουργός που έλεγε, φέρτε μου τα μνημόνια να τα σκίσω. Είχε προηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, όταν μόλις προ διετίας, διακήρυττε πως θα καταργήσει τις μνημονιακές κατάρες με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Μην κουράζεστε, κύριοι! Η δικαστική εξουσία δουλεύει για εσάς. Ξηλώνει το πουλόβερ μέτρων και υποσχέσεων συστηματικά και με τρόπο που αφήνει πολύ πίσω τόσο τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών ή τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ περί αποκατάστασης μισθών και συντάξεων – σταδιακά επίσης. Φορτώνει τον προϋπολογισμό με ελλείμματα, αλλά με περίτεχνο τρόπο.

Η δικαστική εξουσία φροντίζει να κρίνει και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, αντισυνταγματικές κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν σε περικοπές αστυνομικών, πανεπιστημιακών, γιατρών-συμπτωματικά ομάδων των ειδικών μισθολογίων – για να καταλήξει στο «ψητό»: στην απόφαση δηλαδή ότι οι μειώσεις στους δικαστικούς είναι –μαντέψτε– αντισυνταγματικές. Εννοείται πως η πλειοψηφία των αποφάσεων αφορά σε υψηλόμισθους του δημοσίου. Η επιστροφή στο καθεστώς προ του 2009 γίνεται με έναν τρόπο που ξεπερνά κατά πολύ τους πολιτικούς σχηματισμούς που έχουν επενδύσει στρατηγικά σε αυτόν το στόχο.

Για τους «πληβείους», την ίδια ώρα, ισχύει το όπου φτωχός και η μοίρα του. Το Συμβούλιο Επικρατείας φρόντισε να κρίνει συνταγματικές τις περικοπές αποδοχών των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της μετενέργειας και πλήθος άλλων διατάξεων, που έχουν φέρει εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτών σε απόγνωση, οδηγώντας τους στην ανεργία. Δυστυχώς, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έσπευσαν χτες να πανηγυρίσουν για τη μόνη απόφαση για διατήρηση της μονομερούς προσφυγής στα δικαστήρια, κάνοντας λόγο για απόφαση τεράστιας σημασίας και αγνοώντας τον αρνητικό αντίκτυπο του συνόλου των λοιπών διατάξεων. Μετά τα μάζεψαν όταν διαπίστωσαν το πραγματικό πρόβλημα, αλλά πρόλαβαν να αποδείξουν πόσο μακριά βρίσκονται από τις πραγματικές συμφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα – και πόσο κοντά στις κρατικοδίαιτες συντεχνίες.

Απλά πράγματα. Η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης για τους πανεπιστημιακούς κρίθηκε αντισυνταγματική. Η κατάργηση του επιδόματος γάμου για τους «άλλους», όμως, κρίθηκε συνταγματική. Τι δεν καταλαβαίνεις;