- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Standard & Poor's αναβάθμισε και τις ελληνικές τράπεζες
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
Μετά την ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε και τις ελληνικές τράπεζες
Το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συνεχίζει να «πλέκει» ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Συγκεκριμένα, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «BB» από «ΒΒ-» με θετικό outlook, και την εκρηκτική ανάπτυξη που αναμένει λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο οίκος αναβάθμισε και το rating των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Έτσι, η S&P αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank σε «B+» από «B» και την Τράπεζα Πειραιώς σε «Β» από «B-». Παράλληλα τα senior preferred ομόλογα που εκδίδει η Eurobank αξιολογήθηκαν με «B+».
Όπως αναφέρει η S&P, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με την αναμενόμενη αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά πιστώσεων και τη ζήτηση στην Ελλάδα και θα αυξήσει τη διάθεση των επενδυτών ως προς την αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, βοηθώντας έτσι τις ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση με υψηλές πωλήσεις NPE, ενώ όπως επισημαίνει ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 90% το 2020 από 103% το 2019. Συγκεκριμένα, οι εγχώριες καταθέσεις, αυξήθηκαν περισσότερο από περίπου 21 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια και έφτασαν τα 173,7 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους 2020.
Από την άλλη, σημαντικό στήριγμα για τις τράπεζες αποτέλεσε και το έκτακτο πρόγραμμα την πανδημία της ΕΚΤ, θα συνεχίσει να απορροφά τα οικονομικά σοκ. Η απόφαση της ΕΚΤ να θεωρήσει τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα μέσα για χρηματοδότηση από τα TLTRO ήταν αρκετά επωφελής για τις τράπεζες, ιδίως για το κόστος χρηματοδότησής τους.
Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα πέσουν κάτω από το 20% έως τα τέλη του 2022.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ