Η ΠτΔ στο Κόπερ, τόπο καταγωγής της οικογένειας Καποδίστρια
Το «Παγκάκι Φιλίας» και τα αποκαλυπτήρια
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στην πόλη Κόπερ, τον τόπο καταγωγής της οικογένειας Καποδίστρια.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρέθηκε σήμερα στο Κόπερ, την πόλη από την οποία κατάγεται η οικογένεια του Ιωάννη Καποδίστρια, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στη Σλοβενία.
Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν στην Πλατεία Καποδίστρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Borut Pahor και ο Δήμαρχος του Κόπερ, Aleš Bržan. Οι δυο Πρόεδροι έκαναν τα αποκαλυπτήρια σε ένα «Παγκάκι Φιλίας» που βρίσκεται δίπλα από το άγαλμα του Καποδίστρια.
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη και σημείωσε: «Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κατά των Οθωμανών, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Με αφορμή αυτή την επέτειο, σκόπιμο είναι να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις σπουδαίες ιστορικές μορφές του παρελθόντος και τη συμβολή του αγώνα και των προσπαθειών τους στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.
» Ο Καποδίστριας είναι χωρίς αμφιβολία μια από αυτές τις προσωπικότητες που έχουν αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία. Υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους ευρωπαίους πολιτικούς και διπλωμάτες του καιρού του, που υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου και παρευρέθηκε στο περίφημο Συνέδριο του Λάυμπαχ [της σημερινής Λιουμπλιάνας], του οποίου επίσης τη 200ή επέτειο γιορτάζουμε φέτος.
» Ήταν, όμως, επίσης κι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες που γνώρισε η χώρα μας. Όταν η αγαπημένη του πατρίδα χρειάστηκε τη βοήθειά του, αυτός αποδέχτηκε με όλη του την καρδιά τη δύσκολη αποστολή να δημιουργήσει ένα κράτος μέσα από το χάος της Επανάστασης.
» Ο Καποδίστριας εκλέχτηκε Κυβερνήτης της Ελλάδας με επταετή θητεία από τη Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 και κατέφθασε στο Ναύπλιο σχεδόν έναν χρόνο αργότερα. Χάρη ιδίως στις δικές του αδιάκοπες διπλωματικές προσπάθειες, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία της το 1830 και να διευρύνει τα σύνορά της. Χάρη πάλι στη διακυβέρνησή του, η χώρα μας κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της μετά από τέσσερις αιώνες οθωμανικής κατοχής και σχεδόν μια δεκαετία πολέμου και κακουχιών.
Στα τρία χρόνια που υπηρέτησε ως Κυβερνήτης, δημιούργησε πολλούς θεσμούς που έχουν επιζήσει έως σήμερα και επιδόθηκε σε μια τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης του Κράτους, αναδιοργανώνοντας τη διοίκηση, την οικονομία, την εκπαίδευση, καθώς και το στράτευμα. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, αφού δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Στο πρόσωπό του, η χώρα μου τιμά τον διπλωματικό αρχιτέκτονα της ανεξαρτησίας της και τον ιδρυτή του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Στέκοντας εδώ, στην πλατεία Καποδίστρια, θα ήθελα να προτρέψω όλους μας να αναλογιστούμε τη διεθνή ακτινοβολία και τα επιτεύγματά του ως διπλωμάτη και πολιτικού άνδρα».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην παλαιά πόλη του Κόπερ και ενημερώθηκε από την πρύτανη του Πανεπιστημίου Primorska Δρα Klavdija Kutnar για τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Ευρωζώνη στη συνεδρίαση
Η μηνιαία κλήρωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέδειξε 556 τυχερούς
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η οριστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τον «διάλογο» στον πρωτογενή τομέα, τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την απουσία νησιωτικών πολιτικών
«Το βιβλίο είναι απολύτως πρωτότυπο και δικό μου και κανενός άλλου», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Αιχμές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών για την ακρίβεια, τα πρόστιμα αισχροκέρδειας και τον ρόλο της νέας Αρχής
Επτά δεν μπορούν να επιλυθούν
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η πρόταση του Τάκη Θεοδωρικάκου
«Τώρα βρίζει τους πάντες με ψέματα, επιτέθηκε σε σύζυγο υπουργού»
Πέρασε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές δανείων σε ελβετικό φράγκο ψηφίσθηκε
Οι ανακοινώσεις και οι διευκρινίσεις για το πάγιο ύδρευσης και το πάγιο αποχέτευσης
Τι ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΪ - Τι απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ
Πώς γίνεται ο σύντροφος Πολάκης να είναι ο μόνος συνεπής
Αναβάθμιση υπηρεσιών για διευκόλυνση των φορολογούμενων
«Πριν 2 ημέρες ήπια 2 ποτήρια κρασί» αναφέρει σε ανάρτησή του
Τι περιλαμβάνει η πρώτη πληρωμή
Μέχρι σήμερα η πληρωμή του
Ο ρόλος της αντιπολίτευσης ως αυτοσκοπός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.