- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Χατζηδάκης: Η βάση παραμένει το 8ωρο, 150 οι υπερωρίες τον χρόνο
«Ενισχύουμε τις υπερωρίες, πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 150 το χρόνο και τις διασφαλίζουμε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας»
Στο οκτάωρο, τις υπερωρίες, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό για όλα τα σημεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Συγκεκριμένα, έκανε εκτενή αναφορά στο οκτάωρο, τις υπερωρίες, τη ψηφιακή κάρτα εργασίας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Μάλιστα, χαρακτήρισε την ίδρυση της ψηφιακής κάρτας εργασίας ως πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας πως υπάρχουν προβλήματα στην αγορά και οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να έχουν έρθει και νωρίτερα. Τόνισε, δε, πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν όπως είναι το καθεστώς τηλεργασίας αλλά και οι εργασιακές συνθήκες για κούριερ και ντελίβερι.
Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των υπερωριών, επεσήμανε πως αυτό θα αντιμετωπιστεί με την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης, καθώς υπάρχουν φαινόμενα όπου εργοδότες δεν σέβονται δικαιώματα των υπαλλήλων τους αλλά και τον εργασιακό χρόνο.
«Φέρνουμε κάτι που ζητούσαν τα συνδικάτα και η ΓΣΣΕ. Την κάρτα ψηφιακής απασχόλησης» σημείωσε ενώ πρόσθεσε πως «ένας εργαζόμενος θα μπορεί να συνδέεται με το τάμπλετ ή το τηλέφωνό του και να δηλώνει πόσο δουλεύει και τα στοιχεία αυτά θα συνδέονται με τον υπουργείο Εργασίας, για να μην τον κλέβει ο εργοδότης».
«Ενισχύουμε τις υπερωρίες, πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 150 το χρόνο και τις διασφαλίζουμε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία είναι εγγύηση για το οκτάωρο και τον εργαζόμενο» υποστήριξε ακόμη.
«Με βάση το οκτάωρο προχωρούμε σε κάτι που επίσης υπάρχει, προσθέτουμε κάτι που υπάρχει 30 χρόνια τώρα, από τη δεκαετία του '90, που είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας» σημείωσε, ενώ εξήγησε πως ο εργαζόμενος αντί να διαλέξει παραπάνω χρήματα για ένα διάστημα που δουλεύει περισσότερο, να πάρει παραπάνω άδεια και να έχει περισσότερο χρόνο να κάτσει με τα παιδιά και την οικογένειά του.
«Επιλέγει να μην δουλέψει πέντε ημέρες τη βδομάδα αλλά τέσσερις, όπου δεν υπάρχει συμφωνία συνδικάτων – εργοδοσίας, αυτό μπορεί να γίνεται με αίτηση των εργαζομένων και απευθείας συνεννόηση με τον εργοδότη» διευκρίνισε ακόμη, ενώ διερωτήθηκε: «Για ποιον λόγο να τον εμποδίσω αν θέλει;».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα σύγχρονο νομοσχέδιο, εξηγώντας πως η βάση ήταν και παραμένει το οκτάωρο:
«Αν εργοδότης και εργαζόμενος μπορούν να συμφωνήσουν να δουλέψει παραπάνω, δίνουμε δυνατότητα, αν το θέλει να βάλει παραπάνω λεφτά στην τσέπη του, ενώ αν οι εργαζόμενοι θέλουν να έχουν παραπάνω χρόνο για τα παιδιά τους, μπορούν να το διευθετήσουν» ανέφερε ακόμη.
«Ας μην ξεφύγουμε. Έχουμε μια πραγματικότητα. Δεν τηρούνται τα δικαιώματα εργαζομένων και κάνουμε κάνουμε βήματα μπροστά. Όποιος θέλει να προσθέσει για βελτιωθεί η κατάσταση, εδώ είμαστε να ακούσουμε» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.