Πολιτικη & Οικονομια

Tα Ellinika Hoaxes δικαιώνουν το ΕΛΙΑΜΕΠ για Θάνο Ντόκο

Όχι, ο Θ. Ντόκος ΔΕΝ διέρρευσε στη Τουρκία «εμπιστευτική» έκθεση για το πώς θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ellinika Hoaxes: Όχι, ο Θάνος Ντόκος δεν διέρρευσε εμπιστευτική έκθεση προς την Τουρκία την εποχή που ήταν διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ

Όπως γράφουν τα ελληνικά hoaxes, δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπήρξε διαρροή «εμπιστευτικής έκθεσης» για την Τουρκία από τον νυν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Θάνο Ντόκο, την εποχή που ήταν Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: pronews.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, attikanea.info

Στις επίμαχες αναρτήσεις διαβάζουμε τα εξής:

Μία όζουσα ατμόσφαιρα κατασκοπείας, εθνικής προδοσίας και διαρροής πολύτιμων στοιχείων προς την Τουρκία περιγράφουν έγγραφα που αποκάλυψε το Wikileaks και φέρνει στην επιφάνεια το Pronews.gr και τα οποία αναφέρονται σε διαρροή εμπιστευτικής έκθεσης για την Τουρκία από τον νυν Εθνικής Ασφαλείας Θάνο Ντόκο την εποχή που ήταν Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010! Σύμφωνα με όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Wikileas ο Θάνος Ντόκος διέρρευσε μέσω προσωπικού του mail στην τουρκική πρεσβεία στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, αδημοσίευτη έκθεση στοιχεία της οποίας φαίνεται να δημοσιεύονται μετά από μερικές εβδομάδες από το ΕΛΙΑΜΕΠ.

[…] Στο mail της τουρκικής πρεσβείας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες με ημερομηνία 29 Απριλίου 2010 που έφτασε στον γαμπρό του Ερντογάν διαβάζουμε: 1.Ο Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) έστειλε στην Πρεσβεία μας μέσω e-mail επισυναπτόμενο το άρθρο του μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ κι αν. καθηγητή του πανεπιστημίου Μπίλίκεν Ιωάννη Γρηγοριάδη με τίτλο «Το δόγμα του Νταβούτογλου και η τουρκική εξωτερική πολιτική». Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2010 (σσ. το ΕΛΙΑΜΕΠ το δημοσίευε τον Μάιο του 2010) ως φύλλο εργασίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, τονίζοντας ότι ο συγγραφέας έχει τις δικές του απόψεις….“

Οι αναρτήσεις βασίζονται στο παρακάτω email με ημερομηνία 29 Απριλίου 2010, δημοσιευμένο στο wikileaks.org:

Η πρώτη φράση του email με αποστολέα τον Μεχμέτ Ακίφ Κότς, αναφέρει πως ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, έστειλε σε τούρκικη πρεβεία μέσω email το άρθρο του Ιωάννη Γρηγοριάδη με τίτλο “The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy”. Στη δεύτερη φράση αναφέρεται πως η δημοσίευση του εγγράφου έγινε τον Απρίλιο του 2010 (χρησιμοποιείται το ρήμα yayımlanmıştır, που αναφέρεται σε δημοσιοποίηση, όχι εμπιστευτική αποστολή).

Οι επίμαχες αναρτήσεις αναφέρουν ότι η έκθεση στην πραγματικότητα δημοσιεύτηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ το Μάιο του 2010, συνεπώς συμπεραίνουν ότι η δημοσίευση του Απριλίου που αναφέρει το email θα πρέπει να αφορά διαρροή. Ο συλλογισμός όμως είναι προβληματικός, και εκτός του ρήματος που χρησιμοποίησε το email.

Στα μεταδεδομένα του εν λόγω εγγράφου διαπιστώνουμε ότι αυτό δημιουργήθηκε στις 22 Απριλίου 2010:

Επίσης, βλέπουμε ότι η ημερομηνία δημοσίευσης του εγγράφου στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ ήταν οι 3 Μαίου 2010:

Απευθυνθήκαμε στην Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, Οντίν Λιναρδάτου, η οποία μας μετέφερε τα εξής: το 2010, η ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ δε λειτουργούσε με αυτόματο τρόπο, συνεπώς, τα έγγραφα προς ανάρτηση αποστέλονταν σε τεχνικό, και η δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα χρειαζόταν αρκετές ημέρες. Έτσι εξηγείται το κενό μεταξύ της δημιουργίας και της εμφάνισης του εγγράφου στην ιστοσελίδα.

Παράλληλα, ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, υπήρχε και άλλη οδός δημοσιοποίησης των εγγράφων του ΕΛΙΑΜΕΠ: το ενημερωτικό newsletter που αποστελλόταν μαζικά σε όσους εγγράφονταν και μόνο με το email τους:

Από αντίγραφο της ιστοσελίδας του ΕΛΙΑΜΕΠ στις 21-10-2008

Η κ. Λιναρδάτου μας προώθησε το newsletter που είχε αποσταλεί στις 26 Απριλίου του 2010 προς όλους τους εγγεγραμμένους, μέσα από το οποίο έγινε η αρχική δημοσιοποίηση του εν λόγω εγγράφου ως επισυναπτώμενο αρχείο στο email:

Παρατηρούμε ότι το newsletter αντιστοιχεί στην περιγραφή του τούρκικου email: υπογράφεται από τον κ. Ντόκο και αφορά τη δημοσίευση, όχι εμπιστευτική διαρροή του εγγράφου. Η κ. Λιναρδάτου δήλωσε επίσης ότι οι ισχυρισμοί περί «εμπιστευτικού εγγράφου» είναι παράλογοι, καθώς όλα τα Working Papers (Κείμενα Εργασίας), όπως και το εν λόγω έγγραφο, δημοσιεύονται σύντομα μετά τη σύνταξή τους.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ δήλωσε τα παραπάνω και σε δελτίο τύπου του:

Σε απάντηση δημοσιεύματος που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα στις 7 Απριλίου 2021, με θέμα υποτιθέμενη «διαρροή» δήθεν «απόρρητης έκθεσης» του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2010 από τον τότε γενικό διευθυντή και νυν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ. Θάνο Ντόκο, το ΕΛΙΑΜΕΠ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Αποτελεί πάγια πρακτική του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η αποστολή προς όλους των δημοσιεύσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ συνοδευόταν στο παρελθόν από μια διαβιβαστική επιστολή γενικού περιεχομένου προς όλους τους παραλήπτες, με μια γενική εισαγωγή από τον τότε Γενικό Διευθυντή. Η εν λόγω ‘απόρρητη έκθεση’ στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010. Το Κείμενο Εργασίας μπορεί και μπορούσε πάντα ο καθένας να βρει και να διαβάσει στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ. Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να διαπιστώσει και ο ευφάνταστος συντάκτης του δημοσιεύματος, εάν έκανε τον κόπο να την αναζητήσει. Καμία «απόρρητη έκθεση» λοιπόν, καμία «διαρροή» και καμία συνωμοσία, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, ουδέποτε έστειλε σε Τούρκους αποδέκτες κάποια “εμπιστευτική” ή “αδημοσίευτη” έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η αναφερόμενη “απόρρητη έκθεση” ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (“The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy”) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που αποστάλθηκε μαζικά σε newsletter τον Απρίλιο του 2010.

Ενημέρωση 13-4-2021: το κείμενο διορθώθηκε ώστε να διευκρινίζει ότι το εν λόγω έγγραφο δεν βρισκόταν στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ από τον Απρίλιο του 2010, και ενημερώθηκε με πληροφορίες από την Υπεύθυνη Επικοινωνιών του ΕΛΙΑΜΕΠ, Οντίν Λιναρδάτου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ