Πολιτικη & Οικονομια

Μη λέτε ψεύτη τον Αλέκση

Η έκκλησή του να σταματήσουμε να τον λέμε ψεύτη δεν σημαίνει πως αρνείται ότι λέει ψέματα, αλλά πως εμείς πρέπει να σταματήσουμε να τον κοροϊδεύουμε γι’ αυτήν του την αδυναμία

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα και το μπούλινγκ που δέχεται

Λίγα πράγματα με έχουν κάνει να γελάσω όσο η αγωνιώδης έκκληση του Αλέκση στη Βουλή με τη φράση «σταματήστε αυτό το bullying (μπούλινγκ, αν διαβάζει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ) ότι λέω ψέματα κι ότι δεν ξέρουμε τι λέμε», η οποία συνοδεύτηκε από το γεμάτο παράπονο «είμαι, λέει, ψεύτης και λαϊκιστής».

Νομίζω πως στους περισσότερους δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί γέλασα, αλλά επειδή μπορεί να διαβάζουν και επισκέπτες από άλλον πλανήτη να τους πω πως όταν κάποιος λέει «ψεύτη» τον Αλέκση είναι σαν να λέει ποδοσφαιριστή τον Μέσι ή ψηλό τον Γιάννη τον Αντετοκούνμπο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τόσο τσακωμένος με την αλήθεια, που προσωπικά αμφιβάλλω για το αν το «Τσίπρας» είναι το πραγματικό του επώνυμο ενώ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το πατρώνυμο του είναι Τζεπέτο.

Είναι τέτοιο το πάθος του για ψέμα που δεν περιορίζεται σε λαϊκίστικες υπερβολές (δηλαδή ψέματα που χρειάζεται μια κάποια συζήτηση για να αποκαλυφθούν), αλλά λέει και ξερά ψέματα για πράγματα που είναι κουκιά μετρημένα. Βλέπει 5 κουκιά και αμέσως λέει ότι τα κουκιά είναι 8. 

Μόνο τους τελευταίους μήνες (αφήνοντας δηλαδή όλα τα γεμάτα ιπτάμενους γαϊδάρους παραμύθια χάρη στα οποία μεγάλωσε το κόμμα του και κέρδισε τις εκλογές, αφήνοντας και όλα όσα έλεγε μετά την ήττα του 2019 ή τον πρώτο καιρό της πανδημίας), δηλαδή σε μια περίοδο η οποία απαιτεί ιδιαίτερη υπευθυνότητα ο Αλέκσης έχει πει:

  • Ότι ο Μητσοτάκης «πουλάει ελπίδα με ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί» και ότι «μας τάζει ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει» (δεν το είπε τον Μάρτιο του ‘19, το είπε τον Νοέμβριο του ‘20).
  • Ότι ποτέ δεν ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων (ενώ το είχε ζητήσει στη Βουλή τον Νοέμβριο του ‘20)
  • Ότι επί ΣΥΡΙΖΑ συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός (αναφερόμενος στη σύλληψη μετά την απόδρασή του, η οποία όμως έγινε μέρες πριν ο Αλέκσης και ο Πάνος κάνουν κυβέρνηση, όταν υπουργός ΠροΠο ήταν ο Κικίλιας).
  • Ότι η Μενδώνη θα τοποθετήσει επιγραφή στην Ακρόπολη με το όνομά της (την ίδια μέρα το ΥΠΠΟ εμφάνισε στη δημοσιότητα τις έτοιμες πλακέτες που αναφέρονται στη δωρεά για τον ανελκυστήρα, στις οποίες δεν υπάρχει πουθενά το όνομα της υπουργού)
  • Ότι τα 25.000 εμβόλια την ημέρα είναι άπιαστος στόχος για κυβέρνηση με τόση ανοργανωσιά (το είπε 13 Ιανουαρίου και έναν μήνα μετά τα εμβόλια έφτασαν τα 30.000 την ημέρα και τις τελευταίες μέρες είναι κοντά στα 60.000... Aλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση προσποιήθηκε για να τον παρασύρει)

Ταυτόχρονα, πιθανότατα εμπνεόμενοι από τα παράδειγμα του αρχηγού τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν υποστηρίξει ότι:

  • Ο διαγωνισμός για τα self test είναι φωτογραφικός για να ευνοηθεί η Siemens (η οποία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό)
  • Η Σουηδία έχει τον ίδιο αριθμό νεκρών με την Ελλάδα
  • Ο Μητσοτάκης είπε στις 30 Απριλίου του 2020 ότι κερδίσαμε τον πόλεμο με τον κορωνοϊό (ενώ είχε πει ότι κερδήθηκε ο πόλεμος για την εξασφάλιση προστατευτικού υλικού για τα νοσοκομεία).

Με λίγα λόγια, η σχέση του Αλέκση και των υφισταμένων του με το ψέμα είναι ιδιαιτέρως στενή. Ακόμα και με το αυταπόδεικτο ψέμα.

Κι αυτή η σχέση με το αυταπόδεικτο ψέμα είναι που με προβλημάτισε πολύ καθώς όλοι καταλαβαίνουμε πως ένα ψέμα που αποκαλύπτεται αμέσως μόλις βγει από το στόμα σου δεν μπορεί να σε ωφελήσει σε τίποτα και δεν έχεις κανέναν λόγο να το ξεστομίσεις. Εκτός αν...

Εκτός αν η ανάγκη να πεις ψέματα υπερνικά το συμφέρον σου. Εκτός αν δεν είσαι σε θέση να ελέγξεις τα ψέματα που λες ούτε τον ρυθμό με τον οποίο τα λeς. Εκτός αν έχεις κάτι που σε αναγκάζει να λες ψέματα.

Και τότε σταμάτησα να γελάω με την αγωνιώδη έκκληση του Αλέκση να σταματήσει το bullying (μπούλινγκ) σε βάρος του. Γιατί κατάλαβα ότι ήταν ειλικρινής.

Στο κάτω-κάτω συχνά το bullying (μπούλινγκ) γίνεται με αφορμή ένα πραγματικό χαρακτηριστικό ή μια αδυναμία που το θύμα δεν μπορεί να αλλάξει. Οι χοντροί, οι κοντοί, οι πολύ αδύνατοι, οι πολύ ψηλοί, οι φαλακροί, οι δειλοί, οι συμπολίτες με πρόβλημα ομιλίας, οι υπερβολικά μύωπες, πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί bullying (μπούλινγκ) το έχουν υποστεί εξαιτίας ενός χαρακτηριστικού που μπορεί καθόλου να μην θέλουν αλλά αδυνατούν να απαλλαγούν από αυτό. Και υπό αυτή την έννοια η έκκληση του Αλέκση να σταματήσουμε να τον λέμε ψεύτη δεν σημαίνει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται ότι λέει ψέματα, αλλά πως εμείς πρέπει να σταματήσουμε να τον κοροϊδεύουμε γι’ αυτήν του την αδυναμία.

Και η γνώμη μου είναι πως πρέπει να σταματήσουμε.

Αν ο Αλέκσης έχει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να ελέγξει με την αλήθεια, είναι πραγματικά λάθος να του το θυμίζουμε διαρκώς και να γελάμε σε βάρος του εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του να αμυνθεί. Είναι λάθος να του κάνουμε bullying (μπούλινγκ) και είναι ένα λάθος που πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ας λέει όσα ψέματα θέλει. Εμείς πρέπει να κοιτάμε αλλού και να ελπίζουμε πως κάποια μέρα θα καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Και μπράβο του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.