Πολιτικη & Οικονομια

Εμβολιασμοί - Παραστατίδης: Στην 11η θέση η ΕΕ

«Δεν είμαστε οι πρώτοι σε αριθμό εμβολιασμένων, αλλά παραμένουμε εκ των προνομιούχων»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορωνοϊός: Στην 11η θέση με τους περισσότερους εμβολιασμούς η ΕΕ - Η ανάρτηση του Στέφανου Παραστατίδη.

Ανάρτηση για την κριτική που ασκείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, έκανε ο γραμματέας Οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ και μέλος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Στέφανος Παραστατίδης. Ο κ Παραστατίδης εξηγεί ότι η ΕΕ βρίσκεται στην 11η θέση στον πίνακα των χωρών με τους περισσότερους εμβολιασμούς και τονίζει ότι «δεν είμαστε οι πρώτοι σε αριθμό εμβολιασμένων, παραμένουμε εκ των προνομιούχων στην ιεραρχία».

Αναλυτικά η ανάρτηση Παραστατίδη

1) Διαβάζω συνεχείς κριτικές για την κακή πορεία εμβολιασμού στην Ε.Ε. και αναρωτιέμαι τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Το γεγονός ότι δεν είμαστε πρώτοι; Ας δούμε, λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει, διότι παρά τις όποιες αστοχίες στις διαπραγματεύσεις, η Ε.Ε. είναι 11η σε 86 χώρες άνω του εκατομμυρίου [πίνακας 1].

Είμαστε κάτω από Ισραήλ, Βρετανία, Χιλή, ΗΠΑ, Μπαχρέιν, Σερβία, Ουρουγουάη, Καναδά και Νορβηγία.

Είμαστε πάνω από χώρες όπως η Ελβετία, η Κίνα, το Χονγκ-Κονγκ, η Ρωσία, η Ν. Κορέα, η Ν. Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία.

Προφανώς μπορούμε καλύτερα -και θα προσπαθήσουμε *όλοι μαζί* περισσότερο. Αυτό όμως που έχουμε διασφαλίσει είναι ότι παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε μία χώρα αλλά οντότητα συνεργαζόμενων χωρών (κρατών-μελών), καταφέραμε να παραγγείλουμε τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων -βάσει κεντρικού σχεδιασμού- για όλο τον πληθυσμό των χωρών, σε καλές τιμές και κυρίως διασφαλίσαμε να κατανέμεται ισότιμα και δίκαια η κάθε παραλαβή, αναλογικά στον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Δεν είμαστε, λοιπόν, οι πρώτοι σε αριθμό εμβολιασμένων· παραμένουμε εκ των προνομιούχων στην ιεραρχία. Είμαστε όμως οι πρώτοι που επιχειρήσαμε τη δίκαιη κατανομή ενός αγαθού σε μία σειρά συνεργαζόμενων χωρών, όπως βεβαίως αντίστοιχα ενιαία πράξαμε και με το ταμείο ανάκαμψης.

2) Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία ο Τσίπρας εξ αριστερών και ο Βελόπουλος εκ δεξιών συντάσσονται απευθυνόμενοι στα άγρια ένστικτα ενός λαού που κινδυνεύει και προτείνουν να ψωνίσουμε μεμονωμένα και από αλλού εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά δίνοντας 2 εκατομμύρια εμβόλια από αυτά που ήδη έχει στην κατοχή της, ως πράξη αλληλεγγύης προς τις Βουλγαρία-Λετονία (και Κροατία, Εσθονία, Σλοβακία) που έχουν μείνει πολύ πίσω στον εμβολιασμό λόγω παραγγελίας περισσοτέρων εμβολίων AZ.

Η δε Γερμανία, στην οποία ασκούμε σκληρή κριτική, παραιτείται από 558.000 εμβόλια για να διασφαλιστεί η ισότιμη προσφορά τους στην ΕΕ. Άραγε, όλοι αυτοί που ασκούν αυτή την κριτική, αν ήμασταν στη θέση της Γερμανίας που θα μπορούσε να αγοράσει 1η τα εμβόλια και να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της μέχρι τον Μάιο, θα επιλέγαμε το δρόμο της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή θα λέγαμε ''το Αιγάλεω να κερδάει και όλοι οι άλλοι να πάνε να ...'';

Το μοντέλο του φιλοτομαρισμού ακολούθησαν 3 χώρες οι οποίες δεν συνέβαλλαν σε αυτή την πράξη αλληλεγγύης, η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβενία, των οποίων το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι οι κυβερνήσεις τους είναι από συντηρητικές έως ξενοφοβικές. Τα γράφω, βέβαια, αυτά, διότι κάποια κόμματα τελούν υπό ιδεολογική σύγχυση, ενόσω η Ε.Ε. για πρώτη φορά μάς κάνει τόσο περήφανους, ιδίως δε εμάς τους σοσιαλδημοκράτες ως προς τον σχεδιασμό που ακολουθεί και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει. Και εις ανώτερα.

1) Διαβάζω συνεχείς κριτικές για την κακή πορεία εμβολιασμού στην Ε.Ε. και αναρωτιέμαι τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Το...

Δημοσιεύτηκε από Stefanos Parastatidis στις Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις