Πολιτικη & Οικονομια

Εσωτερικού και Exoterikou

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
70769-142498.jpg

Λέτε σε λίγο να νοσταλγήσουμε την προηγούμενη κυβέρνηση; Λέτε να λέμε «ρε συ, ο Αρβανιτόπουλος, ντάξει, έκανε γκέλες αλλά ο Λοβέρδος τι σου λέει;». (Παρεμπιπτόντως, ο νέος υπουργός Παιδείας ξεπέρασε σε παραγωγή «μιντιακού» λόγου μέσα σε λίγα 24ωρα τον λαλίστατο Άδωνι της προηγούμενης κυβέρνησης).

Αν ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, τότε ο εχθρός μιας κακής κυβέρνησης είναι σίγουρα μια χειρότερη. Μα θα αναρωτηθούμε: είναι δυνατό μέσα σε λίγες μέρες να κρίνουμε το νέο κυβερνητικό σχήμα;

Ο πολιτικός χρόνος έτσι ή αλλιώς κυλάει γοργά. Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα σχήμα δικέφαλο: από τη μια ένα οικονομικό επιτελείο με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες, και μια αποδυναμωμένη ομάδα υπουργών που πιστεύουν σε μεταρρυθμίσεις, και από την άλλη μια συστάδα λαϊκιστών υπουργών, που βάλθηκαν από την πρώτη μέρα της «ενθρόνισής» τους να αμφισβητούν ακόμα και αυτά που ψήφισαν ως βουλευτές και να κλείνουν το μάτι στις συντεχνίες.

Θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει ένα σχήμα κυβέρνησης εσωτερικού και exoterikou; Δεν ξέρουμε πώς την είδε ο πρωθυπουργός, αλλά οι έξω δεν την είδαν. Δεν είναι μόνο τα προαπαιτούμενα που ζητούν ως προϋπόθεση να υλοποιηθούν για να δοθεί η επόμενη δόση. Ο πρωθυπουργός κατά τη επίσκεψή του στη Λισαβόνα, μαθαίνουμε ότι εισέπραξε ένα κλίμα γενικευμένης δυσπιστίας από τους εταίρους. Ούτε ο Σόιμπλε του έκανε το χατίρι ούτε οι άλλοι ηγέτες της Κεντροδεξιάς έδειξαν κατανόηση στο πείραμα του πρωθυπουργού να πατήσει σε δυο βάρκες.

Κοντολογίς αυτό που μαθαίνουμε είναι πως δεν «περπατάει» το εγχείρημα με το νέο κυβερνητικό σχήμα και πως δεν αρκεί ο Γκίκας Χαρδούβελης για να χρυσωθεί το χάπι. Οι εταίροι φάνηκαν απολύτως ενημερωμένοι για το τι γίνεται με την κυβέρνηση «εσωτερικού» και δείχνουν βαθιά ανήσυχοι όχι μόνο για τα προαπαιτούμενα αλλά για το αν θα τηρηθούν τα υπεσχημένα, όπως το πλάνο των 15.000 απολύσεων εντός του έτους. Κάποιοι συνεργάτες του Μαξίμου έτρεφαν ακόμη αυταπάτες για τη στάση των «ξένων», μη υπολογίζοντας ότι, πρώτον, οι ευρωεκλογές τέλειωσαν και, δεύτερον, ότι κορυφαία τραπεζικά και πολιτικά στελέχη της Κομισιόν έπαιρναν τηλέφωνα υπουργούς και βουλευτές, ζητώντας εξηγήσεις για την αποπομπή Θεοχάρη.

Πού θα βγάλει η ιστορία αυτή, ενόψει μάλιστα της κρίσιμης διαβούλευσης για το ελληνικό χρέος; Κανείς δεν γνωρίζει. Προς το παρόν αναμένουμε τον Αντώνη Σαμαρά από το exoteriko, να συμμαζέψει τους υπουργούς της κυβέρνησης του εσωτερικού, που όμως αυτός διόρισε. Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες και μάλιστα στις μέρες μας σε χρόνο dt.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.