Πολιτικη & Οικονομια

Λένα Διβάνη: 200 χρόνια ελληνικό κράτος/ανθρώπινοι πόροι

Μια εναλλακτική και σύντομη αξιολόγηση υψηλόβαθμων στελεχών των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

divani140_0.jpg
Λένα Διβάνη
ΤΕΥΧΟΣ 777
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η συγγραφέας και καθηγήτρια Λένα Διβάνη
Λένα Διβάνη © Γιώργος Μαυρόπουλος

Η συγγραφέας Λένα Διβάνη, καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών, γράφει στην ATHENS VOICE με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων

Επειδή η σοβαροφάνεια βλάπτει την υγεία της κοινωνίας ιδού η εναλλακτική συμμετοχή μας στον εορτασμό των 200 γενεθλίων του κράτους μας.

Μέλη Φιλικής Εταιρείας: Oι πρώτοι διδάξαντες τη χρησιμότητα των fake news στην πολιτική: Διέδωσαν ότι από πίσω τους είναι ο τσάρος, έπεισαν τους πάντες και πέτυχαν: Ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος!

Μπουμπουλίνα: Η μοναδική γυναίκα που βρήκε τρόπο να συμμετάσχει και να κερδίσει από τη συμμετοχή της στην επανάσταση: Έγινε οιονεί άντρας!

Μαντώ Μαυρογένους: Η μοναδική που προσέφερε τα πάντα, πολέμησε και ερωτεύτηκε σαν κανονική γυναίκα, με αποτέλεσμα να τη φάνε ζωντανή οι άντρες. Μοναδικό της λάθος ότι μπέρδεψε τους αιώνες. Αυτά τα κάνουν στον 21ο αιώνα, όχι στον 19ο.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο πολέμαρχος που κατάλαβε πρώτος ότι ο φόβος φυλάει τα έρημα καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Η κραυγή «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», έφερε στα συγκαλά τους τούς έντρομους Έλληνες και τους έσωσε από την ξεφτίλα της παράδοσης στον Ιμπραήμ.

Καποδίστριας: Ο μοναδικός πολιτικός που τίμησε 100% τις αρχές του, στάση που στη συνέχεια φυσικά τον κατέστρεψε.

Δημήτριος Υψηλάντης: Ο πιο ρομαντικός πρίγκηψ του αγώνα. Δυστυχώς όμως, όπως και η πίστη στις αρχές, ο ρομαντισμός δεν βοηθάει στην πολιτική, όπου βασιλεύει ο ρεαλισμός. Εφαγώθη ολόκληρος και με τα κόκαλα όπως ακριβώς και ο Καποδίστριας, του οποίου ήταν εκ των ελαχίστων θαυμαστών. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Βασιλιάς Όθωνας: Κερδίζει άνευ ψηφοφορίας και ασυζητητί το πρώτο βραβείο ηγέτη με τα λιγότερα ηγετικά προσόντα!

Χαρίλαος Τρικούπης: Ο μόνος πρωθυπουργός του 19ου αιώνα που είχε σαφέστατο σχέδιο (να εκβιομηχανίσει τη χώρα) και δυστυχώς δεν πέτυχε.

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο μόνος πρωθυπουργός του 20ού αιώνα που είχε σαφέστατο σχέδιο (να διπλασιάσει τη χώρα) και ευτυχώς πέτυχε!

Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄: Ο πιο επιπόλαιος βασιλιάς του 20ού αιώνα. Άριστος όμως διά παρελάσεις! (Και ο Β΄ τα ίδια. Το όνομα θα φταίει…)

Βασιλιάς Παύλος: Ο καλύτερος άνθρωπος στα χειρότερα χέρια (της Φρειδερίκης)…

Γεώργιος Παπανδρέου (ο Γέρος): Βραβείο ρητορικής και γοητείας (αλλά ως γνωστόν οι ευφραδείς και οι γόητες δεν κάνουν για γάμο).

Μεταξάς: Αυτός φοβόταν συνεχώς ότι ήταν πολύ κοντός. Ήταν και, δυστυχώς γι’ αυτόν, το μέγεθος μετράει και στην πολιτική.

Ζαχαριάδης: Ο ηγέτης που μολονότι ήταν άθεος απέδειξε ότι υπάρχει θεός! Έπαθε τα ίδια ακριβώς που έπαθαν οι κομματικοί του αντίπαλοι απ’ αυτόν (οι βουδιστές θα το έλεγαν χάρμα κάρμα).

Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο γνήσιος): Μετά τη χούντα πέτυχε την πιο θριαμβευτική επιστροφή πρωθυπουργού στον μεταπολεμικό κόσμο. Σήμερα θα το λέγαμε έξοχο rebranding.

Ανδρέας Παπανδρέου: Ο μοναδικός γιος πολιτικού που απεδείχθη πιο καπάτσος από τον καπάτσο πατέρα του.

Κωνσταντίνος Σημίτης: Η μετεμψύχωση του Τρικούπη στον 20ό αιώνα (με τα σημειωματάρια και με τα όλα του αλλά χωρίς το φράκο).  

Επιμύθιον: Αυτά κάναν’ οι παλιότεροι. Αυτοί φύγαν’, εσείς οι καινούριοι να δούμε τώρα! (όπως θα έλεγε ο Ελύτης)

Λένα Διβάνη είναι συγγραφέας, Καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών


Ακούστε το Podcast: «Πώς γεννήθηκε η Ελλάδα;» με τη Λένα Διβάνη

Ένα Podcast για την εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821 με τη συγγραφέα και πανεπιστημιακό Λένα Διβάνη.
Με την υποστήριξη της COSMOTE TV.
 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.