Σακελλαροπούλου για Καλαμάτα: Ο καίριος ρόλος της στην Επανάσταση
«Είναι συνδεδεμένη με την κορυφαία στιγμή της ελληνικής εθνεγερσίας»
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε σε μήνυμά της στην Καλαμάτα με αφορμή την επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.
Το υψηλό αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και καθήκοντος, που δημιουργούν σε όλους μας τα συγκλονιστικά γεγονότα της έναρξης του αγώνα και οι γενναίες πράξεις των εξεγερμένων Ελλήνων, διακόσια χρόνια μετά τον μεγάλο ξεσηκωμό, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μήνυμά της για τον εορτασμό της Επετείου της 23ης Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.
Σημειώνεται ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε, επίσης, ότι βιώνοντας στον υπέρτατο βαθμό τη συγκινησιακή ένταση της εθνικής μας αφύπνισης, αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αξίες που ενέπνευσαν το γένος στο παρελθόν, διδασκόμαστε από την ιστορία μας και μεταστοιχειώνουμε γνώση και συγκίνηση σε υποχρέωση και ευθύνη.
Ολόκληρο το μήνυμα της Σακελλαροπούλου για την Καλαμάτα και την Ελληνική Επανάσταση του 1821:
«Στη συλλογική μας συνείδηση, η πόλη της Καλαμάτας είναι συνδεδεμένη με την κορυφαία στιγμή της ελληνικής εθνεγερσίας. Τη στιγμή που οι ντόπιοι οπλαρχηγοί ενώνονται με τους εξεγερμένους Μανιάτες, αναγκάζουν τον τούρκο βοεβόδα να παραδοθεί και στις 23 Μαρτίου του 1821 απελευθερώνουν την πόλη, επισφραγίζοντας την επιτυχία τους με πανηγυρική δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Αναγνωσταράς, Παπαφλέσσας, ηγετικές μορφές της Επανάστασης, όλοι τους βρίσκονται εδώ.
» Και από εδώ, η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων, συντάσσει το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο προς τις μεγάλες δυνάμεις, την "Προειδοποίησιν εις ευρωπαϊκάς αυλάς", διατρανώνοντας επιγραμματικά ότι "εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν".
» Είναι μια φράση που απηχεί συγκλονιστικά την απάντηση των Αθηναίων στον Μαρδόνιο, στη διάρκεια των Μηδικών πολέμων, όπως παραδίδεται από τον Ηρόδοτο: "Αλλ᾽ ὅμως ἐλευθερίης γλιχόμενοι ἀμυνεύμεθα οὕτω ὅκως ἂν καὶ δυνώμεθα".
» Στην Καλαμάτα που πρωτοστατεί, στις πόλεις και τα χωριά της Πελοποννήσου που σιγά σιγά αφυπνίζονται, στα νησιά μας, πνέει σφοδρός ο άνεμος της ελευθερίας. Θα παρασύρει τους Έλληνες σ' έναν αγώνα μέχρις εσχάτων, "προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας". Θα τους ενώσει, ώστε "πάσα προς αλλήλους φατρία και διχόνοια» να απορριφθεί «εις τον βυθόν της λήθης".
» Και καθώς θα πρυτανεύσουν τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, θα παραμεριστούν ατομικά συμφέροντα και φιλοδοξίες και θα επιστρατευθούν όλες οι δυνάμεις και όλα τα μέσα για την ευόδωση του ιερού σκοπού.
» Σήμερα, διακόσια χρόνια μετά τον μεγάλο ξεσηκωμό, τα συγκλονιστικά γεγονότα της έναρξης του αγώνα και οι γενναίες πράξεις των εξεγερμένων Ελλήνων που "ωρίμασαν κι έγιναν ιστορία", για να παραφράσω ελαφρά ένα στίχο του ποιητή Θανάση Χατζόπουλου, δημιουργούν σε όλους εμάς υψηλό αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και καθήκοντος. Βιώνοντας στον υπέρτατο βαθμό τη συγκινησιακή ένταση της εθνικής μας αφύπνισης, αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αξίες που ενέπνευσαν το γένος στο παρελθόν, διδασκόμαστε από την ιστορία μας και μεταστοιχειώνουμε γνώση και συγκίνηση σε υποχρέωση και ευθύνη».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επενδύσεις 420 εκατ. ευρώ και νέοι κανόνες στον σιδηρόδρομο με αυστηρότερες ρήτρες
Στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα σε Hellenic Train και Alstom
Τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος
Αφορά την προκήρυξη 1Κ/2024
Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η πιλοτική εγκατάσταση καμερών
«Δεν είναι ασφαλής ένας δρόμος που στη μία του άκρη είναι παρκαρισμένα τρακτέρ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έως 5 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις
«Η ιστορία αυτή δεν μπορεί να διαγραφεί ούτε να παραχαραχθεί», σημειώνει ο ευρωβουλευτής
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Ιεροσόλυμα
«Οι ενεργειακές συμφωνίες αναβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αρχιτεκτονική»
Έξι νέοι ΓΓ στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Μετανάστευσης
Πότε εκπνέει η προθεσμία πληρωμής
Οι οικονομολόγοι στηρίζουν τη στρατηγική απομείωσης του χρέους, ζητούν όμως διαρκή ανάλυση κόστους–οφέλους
Η δηλούμενη αίσθηση περί φτώχειας δεν πηγάζει από τη σημερινή κατάσταση των οικονομικών της χώρας, αλλά μάλλον από μία νοσταλγική σύγκριση με το παρελθόν
Τι είναι η στρατηγική και σε ποιους κανόνες υποκύπτει; Ποια είναι η στρατηγική που προσιδιάζει σε μας;
Ισχυρές επενδύσεις, δημοσιονομικά πλεονάσματα και ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2025
«Πυρετός το Σαββατόβραδο» από την ΑΑΔΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας
Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.