Πολιτικη & Οικονομια

Συρεγγέλα: Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των γυναικών

Ανησυχία και προβληματισμός στην Ελλάδα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαρία Συρεγγέλα: Γιατί η απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.

Την ανησυχία και τον προβληματισμό της εκφράζει η Ελλάδα μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη διεθνή συνθήκη που όριζε νομικά δεσμευτικούς κανόνες στις χώρες που την έχουν κυρώσει για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Η υφυπουργός Εργασίας  & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, χαρακτηρίζει «οπισθοδρομική την απόφαση» και υποστηρίζει ότι «η Τουρκία στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στον κόσμο». «Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απαιτεί την ποινικοποίηση διαφόρων μορφών βίας κατά των γυναικών και την επιβολή νομικών κυρώσεων. Με την οπισθοδρομική απόφαση αυτή η Τουρκία στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στον κόσμο και κυρίως θέτει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα».

Όπως σημειώνει το υπουργείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης -στο οποίο μετέχει και η Τουρκία- καθώς και πολλά κράτη καταδίκασαν απερίφραστα την απόφαση της. «Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι βασικό στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ισότητας στις σύγχρονες κοινωνίες». 

Τι προέβλεπε η σύμβαση από την οποία αποχώρησε η Τουρκία

Η Τουρκία αποσύρθηκε από τη διεθνή σύμβαση η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, δυνάμει προεδρικού διατάγματος που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, πυροδοτώντας αμέσως επικρίσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Συντηρητικοί πολιτικοί ερίζουν πως το κείμενο αυτή βλάπτει την οικογένεια, ενθαρρύνει τα διαζύγια, αλλά και ότι οι αναφορές του στην ισότητα χρησιμοποιούνται από την κοινότητα ΛΟΑΔ για να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Στην Τουρκία η πιθανή αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση συζητείτο αφότου έθεσε θέμα στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη χρονιά.

Έκτοτε, γυναίκες έβγαιναν συχνά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καθώς και άλλων πόλεων, απαιτώντας η κυβέρνηση να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επέκρινε έντονα την απόφαση.

Η Γκιεκτσέ Γκιοκτσάν, αντιπρόεδρος του CHP αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι η εγκατάλειψη της Σύμβασης σημαίνει ότι «αφήνονται οι γυναίκες να δολοφονούνται».

Το Σύνταγμα και η νομοθεσία της Τουρκίας «εγγυώνται» την προστασία «των δικαιωμάτων των γυναικών», αντέτεινε η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ, υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία.Πέρυσι δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες, κατά την οργάνωση We Will Stop Femicide.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ