- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σκυλακάκης: «Έως τον Ιούνιο η νομοθεσία για το Ταμείο Ανάκαμψης»
«Ρεαλιστικό να υπάρξουν μέσα στο καλοκαίρι οι πρώτες εκταμιεύσεις»
«Ρεαλιστικό να υπάρξουν μέσα στο καλοκαίρι οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης», δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
Ρεαλιστικός στόχος είναι να δούμε εντός του Καλοκαιριού τις πρώτες εκταμιεύσεις χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη η νομοθεσία για την επιλεξιμότητα καθώς και οι προδιαγραφές.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες είναι έτοιμες να δώσουν δάνεια σε βιώσιμες επενδύσεις όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της ΕΤΕ κ. Βασίλης Καραμούζης.
Μιλώντας στο “Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance” ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι τα επενδυτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιολογούνται με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω κυρίως του τραπεζικού συστήματος (εθνικού και ευρωπαϊκού).
Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης κάλεσε τους επενδυτές που έχουν προετοιμάσει επιχειρηματικά σχέδια, στους επιλέξιμους κλάδους, να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αξιολόγησης με τις τράπεζες, καθώς θα τηρηθεί ο κανόνας “first-in-first-out” (FIFO). Όπως διευκρίνισε, η σχετική νομοθεσία για την επιλεξιμότητα και τις προδιαγραφές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο - Ιούνιο, επομένως, οι επενδυτές δεν έχουν καιρό για καθυστέρηση. Συνεπώς, «είναι ρεαλιστικός ο στόχος να δούμε τις πρώτες εκταμιεύσεις εντός του καλοκαιριού», δήλωσε. Εξάλλου, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρόκειται να εισρεύσουν μαζικά, αλλά σταδιακά, για λόγους δημοσίου χρέους. Στόχος είναι να υπάρξει εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση αν και το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό για τρία με τέσσερα χρόνια.
Αναφερόμενος στη διαδικασία αξιολόγησης και χρηματοδότησης, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που έχουν καθοριστεί τα επιλέξιμα σχέδια και δεν θα γίνεται υπέρβαση των προβλεπόμενων για την επένδυση ποσοστών κρατικών ενισχύσεων, η τελική αξιολόγηση και δανειοδότηση θα γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Ο μηχανισμός προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών έργων με επιλεξιμότητες την πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την αναβάθμιση επιχειρηματικών στρατηγικών μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, το δάνειο μηδενικού επιτοκίου θα ανέρχεται σε 30-50%, η ίδια συμμετοχή σε τουλάχιστον 20% και το υπόλοιπο από ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες.
Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος των τραπεζών για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για τη σημασία της μόχλευσης, με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Καραμούζης.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Καραμούζης εξήγησε ότι οι πόροι που θα διατεθούν στη χώρα μας είναι περίπου 32 δισ ευρώ. Από αυτά περίπου τα 17,8 δισ θα έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων που κυρίως θα χρησιμοποιηθούν για δημόσια έργα. Τα υπόλοιπα 12,7 δισ θα έχουν τη μορφή δανεισμού και θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικά έργα.
Αυτά τα 12,7 δισ είναι που καλείται το τραπεζικό σύστημα να μοχλεύσει και να κατευθύνει αποτελεσματικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα. Πιο συγκεκριμένα η εκτίμηση είναι, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης, ότι αυτά τα 12,7 δισ μπορούν να οδηγήσουν σε ιδιωτικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 30 δισ ευρώ. Ο κ. Καραμούζης έδωσε το εξής παράδειγμα: Μια ενδεικτική δομή χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι: 40% δάνειο Ταμείου Ανάκαμψης, 30% δάνειο συγχρηματοδότησης από εμπορική τράπεζα (co-financing) και 30% ιδία συμμετοχή του φορέα της επένδυσης (κύριου του έργου).
Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να κινούνται, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ταμείου, στους βασικούς άξονες:
- Πράσινη μετάβαση (37%)
- Ψηφιακή μετάβαση (20%)
- Απασχόληση και κοινωνική συνοχή
- Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός μετασχηματισμός
Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις ή τα έργα είναι:
Οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν πρέπει καταρχήν να είναι αξιόχρεες (Bankable) και επιπλέον το έργο για το οποίο αιτούνται χρηματοδότησης να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ταμείου.
Η δυνατότητα του φορέα της επένδυσης να συνεισφέρει ιδία συμμετοχή και το ύψος αυτής αποτελεί σημαντικό παράγοντα.
Καταλήγοντας, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι «στην Εθνική Τράπεζα έχουμε δημιουργήσει εσωτερικά Task Force με τη συνεργασία των σχετικών διευθύνσεων (Structured Finance, Investment Banking, Corporate Business Development), που ήδη συζητά με πελάτες πιθανές επενδύσεις και δρα συμβουλευτικά με στόχο την επιτυχή ένταξη των έργων στο Ταμείο αλλά και την εξασφάλιση του απαιτούμενου τραπεζικού δανεισμού.
Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η ταχύτητα δεν είναι μόνο σημαντική ως προς την απορρόφηση του προγράμματος. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι άλλες χώρες θα έχουν προγράμματα στήριξης και ότι θα ανταγωνιστούμε μαζί τους για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Το να φτιαχτεί ένα πλαίσιο ένταξης απλό, κατανοητό και γρήγορο, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα ευέλικτο και γρήγορο τραπεζικό σύστημα θα είναι συνταγή επιτυχίας για την προσέλκυση σημαντικών έργων στη χώρα μας».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ