Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Σε σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, αλλά η Δημοκρατία

Οι τέσσερις κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τη φύλαξη των ΑΕΙ, αναλύοντας τις τέσσερις κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων που φέρνει το νομοσχέδιο. 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει έναν σύγχρονο τρόπο εισαγωγής και αναβαθμίζει την εκπαίδευση. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι πανάκεια. Είναι, όμως, ένα μήνυμα ότι η Δημοκρατία μας αφορά όλους και στηρίζεται από όλους. Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία». 

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, οι μεταρρυθμίσεις κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις οι οποίες και είναι:

  • Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα καθορίζεται από τα τμήματα
  • Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί και όχι να καταλήγει σε τμήμα τυχαία
  • Οι ρυθμίσεις θέτουν χρονικό όριο σπουδών με πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών, προβλέποντας ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και για όσους έχουν προβλήματα υγείας.
  • Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί τα πανεπιστήμια. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο. Όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία θα υπάρχουν ειδικές ομάδες άοπλων αστυνομικών.

«Όλα αυτά προέκυψαν ως αντίδραση σε ένα ανορθολογικό καθεστώς που ανακυκλώνει την καθήλωση. Σήμερα 8 στους 10 νέους εισάγονται στο πανεπιστήμιο. Την ίδια ώρα από τα πανεπιστήμια αποφοιτούν λιγότεροι. Οι ετήσιοι πτυχιούχοι είναι 9%. Δηλαδή 3 στους 10 είτε γίνονται αιώνιοι φοιτητές ή αλλάζουν κατεύθυνση. Παράλληλα από τα 4 χρόνια πάμε στα 7 χρόνια φοίτησης. Πολλές σχολές γίνονται λαβύρινθος, σκοτεινές αποθήκες που αραχνιάζουν ελπίδες του παρελθόντος. Πολλοί που αποφοιτούν δεν ευτυχούν. Η πατρίδα μας το 2019 είχε τη μεγαλύτερη ανεργία πτυχιούχων. Και όμως την ίδια στιγμή το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων λέει ότι ζητά αλλά δεν βρίσκει στελέχη που θέλει. Υπάρχει αναντιστοιχία στο τι ζητά η αγορά εργασίας και το τι δίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Στα πανεπιστήμια μεσουρανούν εξαιρετικοί επιστήμονες. Όμως σήμερα διεθνώς μόνο το ΕΚΠΑ είναι στα κορυφαία 200 πανεπιστήμια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: 

«Να δούμε κατάματα την αλήθεια, να πιάσουμε το νήμα της προόδου στην ανώτατη εκπαίδευση από την αρχή. Τα παιδιά να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, τα μαθήματα να εμπνέουν. Η πρόοδος προϋποθέτει ασφάλεια, ηρεμία και κανόνες. Στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να αποφασίζουν για τους πολλούς. Βούλησή μας να δώσουμε το πανεπιστήμιο στους φυσικούς του κατόχους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Στα ελληνικά πανεπιστήμια μεσουρανούν εξαιρετικοί επιστήμονες

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια μεσουρανούν εξαιρετικοί επιστήμονες. Υπάρχουν πολλές αναγνωρισμένες νησίδες αριστείας. «Όμως σήμερα μόνο το Καποδιστριακό συγκαταλέγεται διεθνώς στα 200 πρώτα πανεπιστήμια, το οποίο δεν είναι αρκετό. Είναι καιρός να δούμε κατάματα την αλήθεια. Να πιάσουμε το νήμα της προόδου στην ανώτατη εκπαίδευση από την αρχή. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι σχολές να συναντηθούν ξανά με τον αληθινό τους προορισμό. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν και να κατευθύνονται προς τα πραγματικά τους ενδιαφέροντα. Τα μαθήματα να εμπνέουν ώστε τα παιδιά να τα παρακολουθούν. Και οι συνθήκες να ευνοούν τη μάθηση, την έρευνα και τον ελεύθερο επιστημονικό διάλογο. Και στο πτυχίο να καθρεφτίζονται γνώσεις και δεξιότητες που θα επιτρέπουν στους νέους και τις νέες να διεκδικήσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στην ομιλία του τον Αύγουστο του 2019 για το πανεπιστημιακό άσυλο όπου τόνισε «η πρόοδος προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και κανόνες. Η θέση μας αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Ότι εκτός από τις ανώνυμες συλλογικότητες υπάρχει και ο επώνυμος φοιτητής, η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη, και ότι το οργανωμένο κράτος οφείλει να μην αφήνει την κοινωνία να μεταβληθεί σε ζούγκλα όπου θα διοικούν όσοι ασκούν βία».

«Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά δεν θα άλλαζα τίποτα από αυτά τα λόγια. Θα προσέθετα μόνο ότι θεσμική κατοχύρωση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της διδακτικής ερευνητικής δραστηριότητα των ΑΕΙ βρίσκει σήμερα το ουσιαστικό της ισοδύναμο» είπε.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «αναμετρώνται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Δική μας επιδίωξη είναι να δώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους. Στους φοιτητές και τους καθηγητές στους εργαζόμενους. Να το κάνουμε και πάλι κυψέλη δημιουργίας και εστία γόνιμου προβληματισμού. Με ελευθέρους και ασφαλείς τους ανθρώπους που το υπηρετούν. Πρωτεργάτη της ανάπτυξης της χώρας. Όχι νησίδα που αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας και επιβάλλεται η βούληση κάθε αυταρχικής μειοψηφίας».

Δύο επισημάνσεις για τη δημόσια τηλεόραση

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πριν μπω στην ουσία όσων είπατε για τα θέματα της εκπαίδευσης δεν μπορώ να μην κάνω μία γρήγορη αναφορά σε αυτά τα οποία είπατε για τη δημόσια τηλεόραση, την οποία κατηγορήσατε περίπου ότι είναι εργαλείο μαύρης προπαγάνδας, κρύβει τις όποιες κυβερνητικές αστοχίες καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση. Και εδώ θα ήθελα να κάνω δυο επισημάνσεις:

»Η πρώτη είναι ότι, κατά γενική ομολογία, η δημόσια τηλεόραση τους τελευταίους 18 μήνες έχει βελτιώσει την εικόνα της. Είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται και σε μετρήσεις οι οποίες έχουν γίνει αλλά και στους δείκτες της ακροαματικότητας, οι οποίοι εξ όσων γνωρίζω είναι αντικειμενικοί. Γίνεται μία συστηματική προσπάθεια η δημόσια τηλεόραση να προσφέρει ποιοτικό περιεχόμενο. Και έχει κερδίσει με τις παραγωγές της πολλούς καινούργιους τηλεθεατές και θέλω να πιστεύω ότι και στο ζήτημα της ενημέρωσης αντιμετωπίζει την ευθύνη της ως δημόσια τηλεόραση με διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

»Αλλά βρίσκω ενδιαφέρον ότι την κριτική για τη δημόσια τηλεόραση και την κατηγορία ότι είναι κομματικό φερέφωνο την εκτοξεύετε εσείς. Εσείς. Ο τέως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, δεν θα αναφερθώ σε ονόματα αλλά είναι λίγο-πολύ γνωστοί, είναι σήμερα γενικός συντονιστής σε όλα τα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, στην "Αυγή" και "Στο Κόκκινο". Ο εντεταλμένος σύμβουλος στην ΕΡΤ είναι σήμερα βοηθός του προηγούμενου στον οποίο αναφέρθηκα, στην "Αυγή" και "Στο Κόκκινο".

»Ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ επί ημερών σας είναι επικεφαλής της διαδικτυακής τηλεόρασης που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο συντονιστής ενημέρωσης της ΕΡΤ επί ημερών σας είναι σήμερα διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

»Ποιον κοροϊδεύετε; Σταματήστε πια την υποκρισία. Εσείς που είχατε την ΕΡΤ της Ακριβοπούλου και του Καψώχα, όργανο στυγνής κομματικής προπαγάνδας για το ζήτημα αυτό δεν έχετε καμία πολιτική νομιμοποίηση να ασκείτε κριτική σε αυτή την κυβέρνηση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.