- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πώς να βρουν οι πολίτες το δίκιο τους
Απαραίτητη η κατανομή ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρχών - Ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν
Απαραίτητες οι ανεξάρτητες αρχές με ξεκάθαρες αρμοδιότητες για μια ανταγωνιστική ελληνική οικονομία και πολίτες που μπορούν να βρίσκουν εύκολα το δίκιο τους.
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε συνεργασία με το Competition Law, Economics and Policy Academy της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021.
Θέμα ήταν η «Διασταύρωση ανάμεσα στον ανταγωνισμό και τη Ρυθμιστική Πολιτική: Προοπτικές Μεταρρύθμισης».
Βασικό συμπέρασμα των τοποθετήσεων και των συζητήσεων που έγιναν στα τέσσερα πάνελ ήταν ότι για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να γίνει πιο εξωστρεφής, χρειάζεται ένα σύστημα Ανεξάρτητων Αρχών που να εναρμονίζεται με τα παραδείγματα των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ.
Όπως επεσήμανε ο Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος είχε διατελέσει Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, κάνοντας λόγο για μια «παρατυπία». Και ξεκαθάρισε ότι οι Επιτροπές Ανταγωνισμού, και όχι οι τομεακοί ρυθμιστές, πρέπει να έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για την εφαρμογή εκ των υστέρων σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας, και όχι να «χάνονται» οι υποθέσεις μέσα στον χρόνο. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα πολίτες και επιχειρήσεις δεν επωφελούνται από τον ρυθμιστικό ρόλο των αρχών.
Ο Μάριο Μόντι τόνισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει ως παράδειγμα τις βέλτιστες Ευρωπαϊκές Πρακτικές προκειμένου να έχει αποτελέσματα τόσο στην εξωστρέφεια όσο και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Προς επίρρωση των λεγομένων του Μάριο Μόντι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός ανέφερε ότι το 12% των επιστολών που έστειλαν οι πολίτες με παράπονα το 2020 αφορούσε τον τομέα των τηλεπικοινωνιών -τομέα όμως για τον οποίο, δεν έχει τώρα αρμοδιότητα εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού.
Ο κύριος Λιανός, όπως και οι περισσότεροι ομιλητές, έδωσε έμφαση στην άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο θέμα της κατανομής αρμοδιοτήτων σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και στη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των αρχών ώστε να δημιουργηθεί το λεγόμενο «οικοσύστημα συνεργασίας» που θα βελτιώσει τον ανταγωνισμό και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Πρότεινε μάλιστα την οργάνωση ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των αρχών. Όπως τόνισε, κάθε μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ως στόχευση την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στους οποίους θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε ποια αρχή μπορούν να αποταθούν για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Στο θέμα της συνεργασίας των Αρχών η διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ήδη από τον Σεπτέμβριο υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ αντίστοιχη πρόταση έχει γίνει σε όλες τις άλλες ρυθμιστικές αρχές (ΕΕΤΤ, ΡΑΛ. ΡΑΣ) ήδη από τον Μάρτιο του 2020.
Στον σύνδεσμο epant.gr/reform, μπορείτε να παρακολουθήστε τις ομιλίες όλων των συμμετεχόντων του Συνεδρίου, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι των Επιτροπών Ανταγωνισμού της Ελλάδας, του Βελγίου και του ΟΟΣΑ, Πρόεδροι Ρυθμιστικών Αρχών της χώρας μας αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις