Πολιτικη & Οικονομια

Το post της ημέρας: Ηλίας Μόσιαλος

Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στα social media για τον 86χρονο καθηγητή Γρηγόριο Γρηγοριάδη - Πώς συνδέεται η ιστορία του με την πανδημία

«Όταν άκουσα για πρώτη φορά για τον Covid σκέφτηκα ‘πόσο κρίμα που δεν έχω εργαστήριο’ γιατί θα ήθελα να κάνω κάτι γι 'αυτό».

Οι σκέψεις ανήκουν στον 86χρονο ομότιμο καθηγητή στο University College London και γεννημένο στην Αθήνα, καθηγητή Γρηγόριο Γρηγοριάδη.

Πως όμως συνδέεται η ιστορία του καθηγητή Γρηγοριάδη με την πανδημία;

«Το 1970 μπήκα στο εργαστήριο της Brenda Ryman στο Royal Free Hospital School of Medicine», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα  Independent..

 Θα ασχολούνταν με τα συστήματα που θα στόχευαν θεραπείες για το συκώτι. Ένα από τα εξεταζόμενα συστήματα ήταν οι νάυλον μικροκάψουλες. Το απέρριψε όμως το νάιλον, ως μη βιοδιασπώμενο. Έκανε τότε την πρωτοποριακή πρόταση χρήσης λιποσωμάτων ή μικροσκοπικών σταγονιδίων λίπους, για τη μεταφορά φαρμάκων στο ανθρώπινο σώμα.

Στη φωτογραφία ο καθηγητής Γρηγοριάδης με τη Δρ. Brenda Ryman στο εργαστήριό τους στην Ιατρική Σχολή του Royal Free Hospital το 1971, τη χρονιά που δημοσίευσαν την έρευνά τους σχετικά με τη χρήση λιποσωμάτων ως φορέων φαρμάκων

Στη συνέχεια, το 1974 ο καθηγητής δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό Nature, περιγράφοντας τα οφέλη των λιποσωμάτων στα εμβόλια. Η βασική ανακάλυψη, ήταν ο ρόλος των λιποσωμάτων ως «ανοσολογικού ανοσοενισχυτικού» στα εμβόλια, βοηθώντας τον οργανισμό να παράγει περισσότερα αντισώματα ως απόκριση στο εμβόλιο.

«Ήμασταν οι πρώτοι που προτείναμε τα λιποσώματα ως φορείς εμβολίων. Δημοσιεύει κάποιος ένα άρθρο και ελπίζει πως είναι σημαντικό. Αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο και θα χρησιμοποιούνταν σε μια πανδημία όπως αυτή».

Και τα δύο εμβόλια των Pfizer και Moderna χρησιμοποιούν νανολιπίδια που ενθυλακώνουν και μεταφέρουν mRNA στο σώμα μας. Αυτή η τεχνολογία είναι άμεσος απόγονος της έρευνας που πραγματοποίησε ο καθηγητής Γρηγοριάδης (η οποία επίσης οδήγησε στην ανάπτυξη εμβολίων για την ηπατίτιδα Α και τη γρίπη στη δεκαετία του 1990).

Χωρίς τη χρήση των νανολιπιδίων, ίσως τα 2 αυτά εμβόλια να ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά.

Ο καθηγητής Γρηγοριάδης σχολίασε πως «τα εμβόλια Covid-19 είναι μια σημαντική ανακάλυψη που σίγουρα θα σώσει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων. Είμαι περήφανος που η τεχνολογία των εμβολίων, που χρησιμοποιείται στον παγκόσμιο αγώνα κατά του κορωνοϊού, έχει τις ρίζες της στη δουλειά που ξεκινήσαμε στο Λονδίνο πριν από 50 χρόνια.

«Σε προσωπικό επίπεδο όμως, χαίρομαι που έκανα ο ίδιος το εμβόλιο της Pfizer, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό. Ανυπομονώ να περάσω μαζί με τη σύζυγό μου Σούζαν, περισσότερο χρόνο με τα εγγόνια μας, γιατί δεν τους είδαμε όσο θα θέλαμε το 2020».