Πολιτικη & Οικονομια

Μα σοβαρά, Γιακουμάτος, Ντινόπουλος, Κουκοδήμος;

Κατερίνα Παναγοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

1) «Πήραμε το μήνυμα των εκλογών»

Μετάφραση: Βγάλαμε τον Κωστή Χατζηδάκη, αφήσαμε την Φώφη Γεννηματά, κάναμε κυβερνητική εκπρόσωπο τη Σοφία Βούλτεψη και βάλαμε Γιακουμάτο, Παπακώστα, Ντινόπουλο, Κουκουλόπουλο, Ορφανό και υφυπουργό Παιδείας τον Κώστα Κουκοδήμο

Μέρκελ τράβα την πρίζα.

2) Αμέσως μετά τις εκλογές συγκροτείται μια Κυβέρνηση για να κάνει τη δύσκολη δουλειά, να πάρει αντιδημοφιλή μέτρα και να προχωρήσει τις (ψηφισμένες) μεταρρυθμίσεις. Λίγο πριν τις εκλογές σχεδόν πάντα διώχνονται αυτοί που έκαναν τη «βρώμικη δουλειά», συγκρουόμενοι με συντεχνίες και συμφέροντα και αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο και στη θέση τους τοποθετούνται οι πιο «λαοφιλείς», οι δημαγωγοί κλπ κλπ.

Οπότε το ξεκάθαρο μήνυμα που περνάει είναι μην κάνετε καμία μεταρρύθμιση, μην πάρετε μέτρα, μη συγκρουστείτε με συντεχνίες και συμφέροντα γιατί δε θα το αναγνωρίσει ποτέ και κανείς. Ούτε καν το κόμμα που σας τοποθέτησε σε αυτή τη θέση για να κάνετε όσα το ίδιο είχε ψηφίσει.

3) Όταν αναζητείται σοβαρό, καταξιωμένο και φιλο-μεταρρυθμιστικό πρόσωπο, ακόμα και μετά από 10 χρόνια όλοι ανατρέχουν στο περιβάλλον Σημίτη

4) «Το θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα το διαχειριστεί ο Γεράσιμος Γιακουμάτος»

Γιατί; Δεν ευκαιρούσε ο Κίμων Κουλούρης;

5) Ακούς υφυπουργός Ανάπτυξης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ευτυχώς- σκέφτεσαι- σε ένα υπουργείο που απαιτεί μεταρρυθμίσεις εκδιώχθη βέβαια ο ένας από τους τρεις μεταρρυθμιστές που είχε η Κυβέρνηση (Κωστής Χατζηδάκης) άλλα τουλάχιστον τοποθετήθηκε ο Κωνσταντινόπουλος…

Μετά από λίγο ακούς: δεύτερος υφυπουργός Ανάπτυξης: Γεράσιμος Γιακουμάτος. Δεν υπάρχει ελπίδα. Τέλος.

6) Έμειναν εκτός κυβέρνησης ο Παυλόπουλος και ο Αντώναρος, γιατί; Θα ήταν τόσο ταιριαστοί σε αυτό το σχήμα

7) Σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να συνεργαστούν: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Νίκος Δένδιας με τους Κατερίνα Παπακώστα, Γεράσιμο Γιακουμάτο, Αργύρη Ντινόπουλο, Γιώργο Ορφανό και τον Κώστα Κουκοδήμο

8) Όταν το ζητούμενο είναι «ένα μικρό ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα», τα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης έχουν έναν υπουργό και τρεις υφυπουργούς

9) Ο Βαγγέλης Βενιζέλος -και το ΠΑΣΟΚ- που έβαζαν κόκκινες γραμμές για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, για το γάλα, τις λαϊκές, τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου και το 25ευρω στα νοσοκομεία (που το ίδιο είχε ψηφίσει) δέχτηκε όλο χαρά αυτό το κυβερνητικό σχήμα.

Το μόνο ζητούμενο προφανώς ήταν να μπουν περισσότεροι από το ΠΑΣΟΚ.

–Ελιά; Ποια Ελιά;

10) Η Σοφία Βούλτεψη: κυβερνητική εκπρόσωπος! Η Σοφία Βούλτεψη. Η πολιτικός που άδειασε τον Πρωθυπουργό στον ακριβώς προηγούμενο ανασχηματισμό όταν -αφού πρώτα δέχτηκε τη θέση της υφυπουργού υγείας- το πρώτο κιόλας βράδυ δήλωσε παραίτηση γιατί δεν της άρεσε ο υπουργός. Επίσης η πολιτικός που χαρακτήριζε σε άρθρο της τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη «εθελόδουλο»


ΥΓ: Στην προσπάθειά σου να πιάσεις τους αγανακτισμένους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους υπάρχει κίνδυνος να χάσεις τους υπόλοιπους που σε ψήφισαν ως αντίβαρο στους αγανακτισμένους αντιμνημονιακούς πολιτικούς.

«Οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι αρεστοί, πρέπει να είναι χρήσιμοι» (παντού εκτός από την Ελλάδα)