- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ποιος θα κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
Στον ψηφιακό κόσμο του μέλλοντος είναι σαφές ότι η παρουσία μας είναι τόσο σημαντική όσο η ύπαρξή μας και αυτή τη στιγμή τον ελέγχουν και τον κυβερνούν λίγοι
Ο Αντώνης Δαρζέντας σχολιάζει την πολιτική που ακολουθούν οι πλατφόρμες γνώμης στο ίντερνετ.
Είδα με μεγάλη έκπληξη είναι αλήθεια τα γεγονότα στις ΗΠΑ με το «πραξικόπημα» του Τραμπ εναντίον του αποτελέσματος των εκλογών. Είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ να συμβεί στην Αμερική.
Σκέφτηκα πως αυτά συμβαίνουν όταν οι λαοί ψηφίζουν φθηνούς λαϊκιστές. Στην περίπτωση του Τραμπ που έχει και σαφή ψυχοπαθολογία τα πράγματα γίνονται τρισχειρότερα.
Όταν μάλιστα άκουσα πως Twitter και Facebook του κατέβασαν τους λογαριασμούς, σκέφτηκα «καλά του έκαναν». Στο κάτω κάτω της γραφής ο λόγος του Προέδρου Τραμπ στο Twitter ήταν σαφής παραβίαση των όρων της πλατφόρμας αυτής. Και το Twitter όπως και το Facebook είναι ιδιωτικές εταιρείες. Και στο κάτω κάτω της γραφής ως ιδιωτικές εταιρείες έχουν δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να σου αναστείλουν τον λογαριασμό.
Όμως στις δεύτερες σκέψεις που έκανα είδα πως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.
Γιατί οι εν λόγω εταιρίες έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Είναι ουσιαστικά μονοπώλια. Και το ίντερνετ είναι, κι εάν δεν είναι, τείνει να γίνει, δημόσιο αγαθό, ουσιαστικό για την ελευθερία του λόγου.
Κάτι σαν το νερό, ή το ρεύμα. Δίνεται από ιδιωτικές εταιρείες αλλά ουσιαστικά υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο. Μπορούμε να κόβουμε το νερό και το ρεύμα σε κάποιον που διαπράττει αδίκημα;
Αλλά ακόμα και εάν μπορούσαμε δεν θα έπρεπε να προηγηθεί δίκη; Ή δικάζει αυτόματα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα. Αρχικά από τις ΗΠΑ. Ο δικαστής Άντονι Κένεντι ακύρωσε έναν νόμο του Κογκρέσου που απαγόρευε στους σεξουαλικούς παραβάτες να χρησιμοποιούν το ίντερνετ με το αιτιολογικό ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει την ελευθερία του λόγου.
Επίσης δικαστήριο αποφάσισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να μπλοκάρει χρήστες του Twitter από το να σχολιάζουν ή να διαβάζουν τα posts του προέδρου μιας και αυτά είναι μέρος του δημοσίου λόγου που κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση.
Πώς στο καλό στη μία περίπτωση τα tweets του προέδρου είναι δημόσιος λόγος με υποχρεωτική πλήρη πρόσβαση και την άλλη του απαγορεύεται να τουιτάρει;
Και μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σόσιαλ σεξουαλικοί παραβάτες, τζιχαντιστές, άνθρωποι που επιχαίρουν σε τρομοκρατικές ενέργειες, παιδόφιλοι, δολοφόνοι, δικτάτορες χωρών της Ασίας και της Αφρικής που απειλούν με πυρηνικά ολοκαυτώματα ολόκληρες χώρες όπως το Ισραήλ αλλά όχι ο πρόεδρος των ΗΠΑ;
Και ναι ο Πρόεδρος παραβίασε τους όρους του Twotter αλλά όπως σωστά επισημαίνουν και οι liberals ΑφροΑμερικανοί Υoutubers Aba n Preach, το facebook γιατί τον κατέβασε;
Το facebook μάλιστα κατέβασε και λογαριασμούς Ρεπουμπλικάνων που απλώς κοινοποίησαν το βίντεο του Τραμπ που έλεγε στους διαδηλωτές να πάνε σπίτια τους ειρηνικά.
Υπήρξαν δε χιλιάδες tweets που κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το Black Lives matter επαινούσαν και προωθούσαν τη βία. Η Νικόλ Χάνα Τζόουνς των New York Times είπε ακριβώς αυτό «Η καταστροφή περιουσίας που μπορεί να φτιαχτεί πάλι, δεν είναι βία».
Η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις μέσω του Twitter ενθάρρυνε τη συλλογή χρημάτων για την αποφυλάκιση όσων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στις διαδηλώσεις του BLM.
Στις 16 Μαΐου του 2017 η πρόεδρος της Βουλής και Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι σε πλήρη ευθυγράμμιση είναι αλήθεια με τις δηλώσεις της ηττημένης τότε Χίλαρι Κλίντον γράφει σε ένα tweet «Our election was hijacked (δεν το μεταφράζω επίτηδες). Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το Κογκρέσο έχει καθήκον να προστατεύσει την Δημοκρατία μας». Αυτό το tweet δεν παραβιάζει καμία αρχή του Twitter;
Η δε περίπτωση της εφαρμογής Parler είναι ακόμα πιο ανησυχητική. Το Parler είναι μια πλατφόρμα γνώμης η οποία σύμφωνα με την υπεύθυνη της εταιρείας Έιμι Πέικοφ δεν δέχεται να περνάει τα σχόλια των χρηστών από bots και αλγορίθμους αναγνώρισης «ακατάλληλων» εκφράσεων. Ένα σχόλιο ή post μπορεί να πέσει αν καταγγελθεί από πολλούς χρήστες. Η εξέταση του όμως δεν γίνεται από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης αλλά από ανθρώπους. Αυτή η πλατφόρμα λοιπόν αποτέλεσε τελευταίο καταφύγιο για τους οπαδούς του Τραμπ και αυτό έκανε την Amazon να κατεβάσει την εφαρμογή από τους servers της. Η δε εφαρμογή εξαφανίστηκε από το store της Apple αλλά και από το Play store του Android.
Καθώς η Amazon κατέχει το 50% των web servers παγκοσμίως και μαζί με την Google την Microsoft και λίγους ακόμα την συντριπτική πλειοψηφία του hosting του παγκόσμιου ίντερνετ καταλαβαίνετε ότι η διαδικτυακή σας ύπαρξη εξαρτάται από πέντε έξι ανθρώπους.
Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και η λιγόλογη συνήθως Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για το κατέβασμα των λογαριασμών του Τραμπ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και τον Τραμπ καλώς ή κακώς -κακώς κατά την γνώμη μου- τον εξέλεξε ο Αμερικανικός λαός. Τον Τζεφ Μπέζος ποιος τον εξέλεξε;
Στον ψηφιακό κόσμο του μέλλοντος είναι σαφές ότι η παρουσία μας είναι τόσο σημαντική όσο η ύπαρξή μας και αυτή τη στιγμή τον ελέγχουν και τον κυβερνούν λίγοι, πολύ λίγοι δισεκατομμυριούχοι και ανάλογα με τις διαθέσεις τους.
Αν ζούσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι σίγουρο πως θα αναφωνούσε: Τελικά ποιος θα κυβερνάει αυτόν τον τόπο;