Opinion Poll: Στο 17,2% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου
Τα οκτώ συμπεράσματα της έρευνας
Opinion Poll: Τι δείχνουν τα ευρήματα της νέας έρευνας για την πρόθεση ψήφου, τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών και τη στάση των πολιτών έναντι του εμβολίου.
Στις 17,2 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σε έρευνα που πραγματοποίησε η Opinion Poll για λογαριασμό της Political.
H Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 38,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 21,4%, το Κίνημα Αλλαγής στο 6,5%, το ΚΚΕ στο 5,1%, η Ελληνική Λύση στο 3,2% και το ΜέΡΑ25 στο 2,7%.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Ερευνών της Opinion Poll, η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την κυβέρνηση να συμπληρώνει ενάμιση χρόνο θητείας και έχοντας να αντιμετωπίσει ένα καυτό τρίγωνο προβλημάτων (πανδημία κορωνοϊού, οικονομική κρίση και όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας), μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας για την υγεία αλλά και την οικονομική επιβίωση επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Τα 8 συμπεράσματα της έρευνας της Opinion Poll
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ερευνών της Opinion Poll, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια κομβική στιγμή της μάχης κατά του κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν αύξηση της δυσαρέσκειας σε τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, μικρή ωστόσο επίδραση στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών και μηδενική επίδραση στη δημοφιλία και στην αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται πολύ ισχυρός και με σταθερά πολύ υψηλά ποσοστά σε όλους τους δείκτες, παρά τις φθορές της κυβέρνησης.
Το 45% δηλώνει ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση
1.Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 51.1% των ερωτώμενων δηλώνει ότι αισθάνεται ανησυχία και άγχος , το 27.8% απογοήτευση, το 22.4% ελπίδα και αισιοδοξία, ενώ σιγουριά και ανακούφιση αισθάνεται μόλις το 2.9% και 2.1% αντίστοιχα.Τα ποσοστά αυτά δεν πρέπει να ξενίζουν. Η Ελληνική κοινωνία μετά από δέκα χρόνια Μνημονίων, βρέθηκε σε μια δίνη που κλείνει ένα χρόνο από τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και τα συνεπακόλουθά της υγειονομικά, οικονομικά, ψυχολογικά.
Αυτο επηρεάζει προφανώς το αποτέλεσμα στην ερώτηση αν θεωρούν ότι η χώρα οδεύει σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση. Το 45% δηλώνει ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση – ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο – με το 44% να δηλώνει το αντίθετο.Την άποψη αυτή υιοθετεί το 74.3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ και το 72.3% του ΚΙΝΑΛ, ο ένας περίπου στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , του Κ.Κ.Ε και της ΜΕΡΑ 25 και ο ένας στους τέσσερις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ .
Σημειώνουμε ότι στην έρευνα του Ιουλίου με την συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από την νέα Κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, η άποψη ότι η χώρα όδευε σε σωστή κατεύθυνση συγκέντρωνε το 56%.
Τόνωση της αισιοδοξίας λόγω της ύπαρξης πια εμβολίου
2. Σε μια δύσκολη, κομβική στιγμή αντιμετώπισης της πανδημίας εμφανίζεται πάντως μία τόνωση της αισιοδοξίας λόγω της ύπαρξης του εμβολίου, αφού το 56% δηλώνει αισιόδοξο για την οριστική αντιμετώπιση του κορωνοιού. Αυτό δηλώνει το 74.3% της Ν.Δ και το 71.9% του ΚΙΝΑΛ που είναι τα πιο αισιόδοξα κομματικά ακροατήρια, το 47.6% του ΣΥΡΙΖΑ, το 51.3% του Κ.Κ.Ε, το 44.4% του ΜΕΡΑ 25 και το 28.5% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στην οποία εμφανίζεται το χαμηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας. Σημειώνουμε ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα ποσοστά αισιοδοξίας ήταν αντίστοιχα 51% και 45% αντίστοιχα.
Ως θετικό μπορεί να θεωρηθεί το εύρημα, ότι το 74% δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον θα εμβολιαστεί, με το 47% να δηλώνει κατηγορηματικά ΝΑΙ. Η πορεία της πανδημίας, τα χιλιάδες κρούσματα και οι νεκροί, αλλά και όλη η προσπάθεια Επιστημόνων, Πολιτικών, δημοσιογράφων να πείσουν σ΄αυτό το διάστημα για την αναγκαιότητα εμβολιασμού φαίνεται « να πιάνει τόπο». Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ με 89.1% και της Ν.Δ με 88.5% και ακολουθούν Κ.Κ.Ε με 78.6%, ΜΕΡΑ 25 με 74.1%, ΣΥΡΙΖΑ με 72.5% και τελευταίο σε βαθμό αισιοδοξίας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από όλα τα άλλα κομματικά ακροατήρια, τον κόσμο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 21.4%
Προβληματισμός για την Οικονομία
3. Διαπιστώνεται ένας έντονος προβληματισμός και αγωνία για την πορεία των Οικονομικών κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας συνολικά.Όσον την προσωπική οικονομική κατάσταση, το 51% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, το 13% θεωρεί ότι θα καλυτερέψει λίγο ή πολύ και το 35% ότι θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ.
Αντίστοιχα, συνολικά για την Ελληνική Οικονομία, το 16% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, το 21% ότι θα καλυτερέψει λίγο ή πολύ και ένα ογκώδες 60% ότι θα χειροτερέψει. Είναι φανερό ότι υπάρχουν δύο μεγάλες έγνοιες σε κάθε πολίτη. Αυτή της προστασίας της υγείας και της ζωής και αυτή της διατήρησης της οικονομικής επιβίωσης. Αυτά είναι και τα δύο μεγάλα στοιχήματα της Πολιτικής Ηγεσίας της χώρας, οι δύο μεγάλες παράλληλες μάχες από την έκβαση των οποίων θα κριθούν πολλά κοινωνικά και πολιτικά.
Σημειώνουμε ξεχωριστά ότι η ικανοποίηση από την διαχείριση της πανδημίας συγκεντρώνει το 50.9% και η ικανοποίηση από την διαχείριση της Οικονομίας το 38.7%. Υπάρχει μία μείωση της ικανοποίησης για την διαχείριση της πανδημίας αφού τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα η ικανοποίηση βρισκόταν στο 57% και 67% αντίστοιχα. Αντίθετα η ικανοποίηση για την Οικονομία βρίσκεται σταθερά στα ίδια περίπου επίπεδα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Ικανοποίηση για την ψηφιοποίηση του Κράτους
4. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ικανοποίηση των πολιτών από τα αποτελέσματα σε οκτώ βασικών τομέων κυβερνητικής δραστηριότητας με το μεγαλύτερο ποσοστό να συγκεντρώνει η ψηφιοποίηση του Κράτους με 59.1%. Την τριάδα συμπληρώνουν με μεγάλα ποσοστά η Άμυνα της χώρας με 56.9% και η διαχείριση της πανδημίας με 50.9%. Ακολουθούν ο χειρισμός των Ελληνοτουρκικών με 45.1%, η ασφάλεια/ προστασία των πολιτών με 43.6%, η Οικονομία με 38.7%, το Μεταναστευτικό με 34.8% και τα θέματα της Παιδείας με 25.2%.
Συνολικά η ικανοποίηση από το Κυβερνητικό έργο συγκεντρώνει το 45%. Αυτό δηλώνει το 78.5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ με το 20.8% να μην είναι ικανοποιημένοι, κάτι που δεν εμφανιζόταν σε προηγούμενες έρευνες. Στα άλλα κομματικά ακροατήρια η ικανοποίηση εμφανίζεται 20.2% στο ΣΥΡΙΖΑ, 64.1% στο ΚΙΝΑΛ, 16.3% στο Κ.Κ.Ε, 35.7% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και 19.2% στο ΜΕΡΑ 25. Σημειώνουμε ότι η ικανοποίηση από το Κυβερνητικό έργο βρισκόταν στο 51% τον Νοέμβριο και στο 56% τον Οκτώβριο.
Το 40% θεωρεί ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός θα δώσει νέα ώθηση στο Κυβερνητικό έργο ενώ το 50% έχει αντίθετη άποψη. Αυτή την πεποίθηση έχει το 56.2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ με το 31.4% να έχει αντίθετη άποψη, το 28.8% του ΣΥΡΙΖΑ, το 38.1% του ΚΙΝΑΛ, το 11.1% του Κ.Κ.Ε, το 10% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 7.1% του ΜΕΡΑ 25.
Αδυναμία ΣΥΡΙΖΑ να έχει οφέλη από την κοινωνική δυσαρέσκεια
5. Η Αντιπολίτευση και βασικά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδύναμος να έχει ορατά οφέλη από την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια και τις όποιες Κυβερνητικές φθορές εμφανίζονται. Μόνο το 18% θεωρεί ότι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα απ΄ότι σήμερα, ενώ μόνο το 10% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του.
Το 18% δηλώνει οτι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα για την χώρα, με το 76% να έχει αντίθετη άποψη. Την άποψη αυτή υιοθετεί το 2.6% της Ν.Δ, το 53.2% του ΣΥΡΙΖΑ με το 39.3% να έχει αντίθετη άποψη, το 11% του ΚΙΝΑΛ, ΤΟ 9.5% του Κ.Κ.Ε, το 6.9% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 30.8% του ΜΕΡΑ 25. Η ικανοποίηση από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 10% μειούμενη από το 13% στο οποίο βρισκόταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις το 26.6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ικανοποιημένοι , με το 71.3% να παίρνουν αντίθετη θέση. Στην Ν.Δ ικανοποιημένο δηλώνει το 4.2% και στο ΚΙΝΑΛ το 1.6%!
6.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πολύ ισχυρός τόσο στην δημοφιλία, όσο και στην αποδοχή ως Πρωθυπουργός, σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μακράν των υπολοίπων ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με θετικές απόψεις στο 62.5% των πολιτών. Ακολουθεί με σειρά δημοφιλίας η Φώφη Γεννηματά με 38.5%, ο Αλέξης Τσίπρας με 37.2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 36.8%, ενώ ακολουθούν με απόσταση ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 12.2% και 11.9% αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα συγκεντρώνει ικανοποίηση ως Πρωθυπουργός από το 61% των πολιτών, δηλαδή 16% πάνω από την ικανοποίηση από το Κυβερνητικό έργο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής τα συγκεντρώνει στην Ν.Δ με 92%, στο ΚΙΝΑΛ με 82.8% και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 72.4%, ενώ εμφανίζει αποδοχή της τάξης του 33.6% στον ΣΥΡΙΖΑ, του 35.1% στο Κ.Κ.Ε και του 40.7% στο ΜΕΡΑ 25.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, στην τρίτη θέση ο Τσίπρας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί με πολύ μεγάλες διαφορές όλων των βασικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ως δεύτερος εμφανίζεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ. Στο ποιος διαθέτει σχέδιο για την χώρα το αποτέλεσμα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι 54.4%-16.3%. Αντίστοιχα τα αποτελέσματα είναι: Αποτελεσματικότητα 60.2%-16.9%, επάρκεια για την δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων 60%-15.5%, σύγχρονος 56.1%-16.5%, ειλικρινής 51.5%-16.9%, είναι πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών 49.9%-22.5%.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτό είναι φυσιολογικό να θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από το 51.2%, έναντι 24.1% του ΚΑΝΕΝΑ και 19.8% του Αλέξη Τσίπρα. Τον Κ. Μητσοτάκη επιλέγει το 90.4% της Ν.Δ, το 16.5% του ΣΥΡΙΖΑ, το 68.8% του ΚΙΝΑΛ, το 23.8% του Κ.Κ.Ε , το 50% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 14.8% του ΜΕΡΑ 25. Ο Α. Τσίπρας προηγείται στην επιλογή στον ΣΥΡΙΖΑ με 54.8% και στο ΜΕΡΑ 25 με 29.6%.
Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ επιθυμούν συγκυβέρνηση με ΝΔ και όχι με ΣΥΡΙΖΑ
7. Ξεχωριστό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι απαντήσεις για το ποια Κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσαν οι πολίτες αν μετά από εκλογές δεν μπορούσε να σχηματιστεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση, με πρώτη επιλογή να είναι μια Κυβέρνηση Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ με 36.6%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ με 11%, Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ με 9.1%, ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΡΑ 25 με 7.7%. Άλλο δηλώνουν το 21.5% από το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι οποιαδήποτε κυβερνητική λύση πρέπει να προκύψει από τις κάλπες. Ενδιαφέρουσες αντιδράσεις βλέπουμε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ που κατά 71.9% προκρίνουν συνεργασία Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ ενώ με ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 4.5%, όπως και του ΚΙΝΑΛ που κατά 66.7% προκρίνουν συνεργασία Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ, ενώ με ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 3.2%. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σειρά απόψεων όπως Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ 9.3%, Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ 16.5%, ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΡΑ 25 19.4%, ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ 29.8%.
Πρόθεση ψήφου: Στο 17,2% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ -Στα ίδια ποσοστά το ΚΙΝΑΛ
8. Η πρόθεση ψήφου ως λογικό αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων ευρημάτων δείχνει μια μικρή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 18.7 εκατοστιαίες μονάδες στις 17.2, με την Ν.Δ στο 38.6% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21.4%. Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν αύξηση κατά 0.9% και 2.6% σε σχέση με την μέτρηση του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, με το ΚΙΝΑΛ στο 6.5%, το Κ.Κ.Ε στο 5.1%, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 3.2% και το ΜΕΡΑ 25 στο 2.7%.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε το διάγγελμα Μητσοτάκη
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος ΠτΔ
Η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα
Η δήλωση της μετά την πρόταση του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το βιογραφικό και η πολιτική του διαδρομή
Τι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Η συζήτηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο
«Δεν είμαι ομοφοβικός, υπερασπίζομαι κατηγορούμενους, όχι εγκληματίες», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος
«Υπάρχει πρόβλημα με το νόμο για απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Χαράλαμπος Πελέκης
Ανάρτηση - αποχαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα που της αφιέρωσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.