Πολιτικη & Οικονομια

Από τον Λεφάκη στον Χρηστάκη

«Να με συγχωράει ο καθηγητής»

konstantinidis.jpg
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
corona-5153949_1920.jpg

Εκεί που άκουγα μαγεμένος τον μάγιστρο Λεφάκη που προέβλεψε την πανδημία επειδή ο Κρόνος έπεσε πάνω στον Ερμή, διάβασα στην εφημερίδα τη νέα μεγάλη πρόβλεψη του διάσημου Χαρβαρντιανού καθηγητού Χρηστάκη για το ακόλαστο σεξ μεταπανδημικά και ψεκάστηκα επίσης μαγικά!

Ο καθηγητής Χρηστάκης του Yale, του Harvard, κλπ. ξαναχτύπησε εν μέσω πανδημίας και όπως οι αστρολόγοι, προβλέπει την σεξουαλική ζωή μετά την πανδημία με προφητείες όπως «οι άνθρωποι με την πανδημία θα γίνουν σεξουαλικά  άπληστοι, ριψοκίνδυνοι και ακόλαστοι»... Αυτό το εικάζει, γιατί δεν έχει κάνει έρευνα, αλλά και αν είχε κάνει, ποιος θα απαντούσε στην ερώτηση «πως φαντάζεστε την σεξουαλική ζωή σας μετά την πανδημία;» Οι ερωτήσεις στις κοινωνικές μελέτες αλλά και στα εκλογικά γκάλοπ, αποτυπώνουν συνήθως την αντίδραση του πραγματικού χρόνου. Γι’ αυτό και τα exit polls γίνονται την ώρα της ψηφοφορίας και δεν ρωτάνε «τι θα ψηφίσετε σε έναν χρόνο», αλλά «ποιoν θα ψηφίζατε τώρα». Μου κάνει εντύπωση πως ένας άνθρωπος με τέτοιες επιστημονικές περγαμηνές μιλά σαν χαρτορίχτρα.

Ας πάμε όμως ακόμα και στις αυθαίρετες απόψεις π.χ. θα γίνουμε άπληστοι, ακόλαστοι, θα απομακρυνθούμε από την θρησκεία (που συμπληρώνεται με την αντιδιαμετρικά αντίθετη άποψη πως θα έλθουν οι άνθρωποι πιο κοντά στην εκκλησία  αλλά θα γίνουν και πιο συντηρητικοί). Τελικά ας αποφασίσει ο καθηγητής πώς συνδυάζονται δυο τόσο αντιφατικές απόψεις: ο ακόλαστος σεξουαλικά να γίνεται και πιο πιστός θρησκευτικά και ο ριψοκίνδυνος να γίνεται ταυτόχρονα και Σκρουτζ που θα μαζεύει χρήματα.

Το άλλο προκλητικό της λογικής μας είναι πως τα συμπεράσματά του επιμένει ότι πηγάζουν από τις προηγούμενες πανδημίες. Να με συγχωράει ο καθηγητής, αλλά δεν έχει γίνει καμία μελέτη για την πανούκλα, ούτε για την ισπανική γρίπη που να ’ναι δημοσιευμένη σε σοβαρά περιοδικά. Συνεπώς οι πληροφορίες που αναφέρει ανήκουν στην άποψη της γκρίζας ζώνης, που σήμερα ονομάζεται και «ψεκασμός». Και καλά για τον κοσμάκη που πιστεύει σε μάγια και λιβάνια και ότι οι ιοί δε μεταφέρονται με τη μετάληψη. Αυτοί νομιμοποιούνται γιατί η πίστη δεν είναι επιστήμη και δεν οφείλουν να τα ξέρουν όλα. Οι επιστήμονες όμως είναι απαράδεκτο να τροφοδοτούν φοβίες, άγνοιες και προκαταλήψεις. Φανταστείτε τον Τσιόδρα να βγαίνει και να λέει πως το εμβόλιο είναι κατά την άποψη της θείας του επικίνδυνο, επειδή της το ’πε η γειτόνισσα και ο παπάς της ενορίας.

Το σλόγκαν της κυβέρνησης πολύ σωστά ήταν το «ακούμε τους ειδικούς» · αυτό άκουσε ο καθηγητής και σκέφτηκε πως ως γιατρός, έστω και αν δεν είναι λοιμωξιολόγος, είχε δικαίωμα να μιλήσει για την πανδημία ως επιστήμων μόνο, χωρίς καμιά εξειδίκευση όμως στις λοιμώξεις. Αχ, αυτά τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που είπε πριν πολλά χρόνια ο ιδιοφυής Andy Warhol, θα «ψεκάσουν» ακόμα και επιστήμονες, αν δεν τους έχουν ήδη ψεκάσει όπως αυτούς που λένε ότι η πανδημία είναι μια απλή γρίπη...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.