- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Πρώτη ανάρτηση μετά την ορκωμοσία
«Οι αγώνες γενναίων ανθρώπων μού επέτρεψαν να είμαι ο εαυτός μου»
Τι έγραψε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, νέος υφυπουργός Πολιτισμού και το πρώτο ανοικτά ομοφυλόφιλο μέλος κυβέρνησης στην Ελλάδα, στο Facebook μετά την ορκωμοσία.
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ορκίστηκε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 υφυπουργός Πολιτισμού.
Λίγες ώρες αργότερα έκανε την πρώτη του ανάρτηση στο Facebook, με αναφορές τόσο για το έργο που σκοπεύει να κάνει κατά την παραμονή του στο Υπουργείο Πολιτισμού όσο και για την προσωπική του πορεία.
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, το πρώτο ανοικτά ομοφυλόφιλο μέλος κυβέρνησης στην Ελλάδα και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έγινε είδηση σε πολλά διεθνή ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων το Associated Press μετέδωσε ότι η «Ελλάδα ορίζει τον πρώτο ανοιχτά γκέι υπουργό» («Greece names first openly gay minister»). Ο κ. Γιατρομανωλάκης είναι ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Η γερμανική Bild μετέδωσε ότι «η Ελλάδα αποκτά τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υπουργό της».
«Αναγνωρίζεται ότι οι αγώνες κάποιων πολύ γενναίων ανθρώπων εδώ και δεκαετίες, έχουν επιτρέψει σε άτομα σαν εμένα να μπορούμε χωρίς φόβο να είμαστε ο εαυτός μας ακόμα και όταν κατέχουμε δημόσια αξιώματα» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Και προσθέτει: «Είναι μία σπουδαία τιμή αλλά και μια βαθιά υποχρέωση απέναντι στις γενιές που έρχονται, να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στίγμα και χωρίς διακρίσεις».
Η πρώτη ανάρτηση από τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο Facebook μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδεύεται και από μια φωτογραφία.
Νικόλας Γιατρομανωλάκης - Η πρώτη ανάρτηση μετά την ορκωμοσία ως υφυπουργός Πολιτισμού
«Το τελευταίο 24ωρο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, debate και διάλογοι για παλιά και για καινούργια θέματα, έχω ήδη τον πρώτο ψεύτικο λογαριασμό twitter στο όνομά μου (δεν είμαι στο twitter) και ο Βρασίδας και ο Πάτρικ έχουν την τιμητική τους.
» Το τελευταίο 24ωρο όμως συνέβησαν κυρίως τα εξής: Αναγνωρίζεται από τον πρωθυπουργό, ακόμα πιο εμφατικά, η σημασία του σύγχρονου πολιτισμού στην χώρα μας, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε αναπτυξιακό, όχι ότι αυτά τα δύο δεν είναι αλληλένδετα.
» Η δουλειά που έχει ξεκινήσει πριν 18 μήνες όταν συστάθηκε η Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, και που εκ των πραγμάτων πήρε άλλη τροπή λόγω της πανδημίας, θα συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά, με σοβαρές τομές και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητα του κλάδου, στηρίζουν ουσιαστικά τους ανθρώπους του, και αναδεικνύουν την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.
» Αναγνωρίζεται επίσης ότι οι αγώνες κάποιων πολύ γενναίων ανθρώπων εδώ και δεκαετίες, έχουν επιτρέψει σε άτομα σαν εμένα να μπορούμε χωρίς φόβο να είμαστε ο εαυτός μας ακόμα και όταν κατέχουμε δημόσια αξιώματα. Είναι μία σπουδαία τιμή αλλά και μια βαθιά υποχρέωση απέναντι στις γενιές που έρχονται, να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στίγμα και χωρίς διακρίσεις. Όλα τα άλλα που γράφονται και λέγονται είναι ήσσονος σημασίας. Καλή χρονιά».
Νικόλας Γιατρομανωλάκης - Έδωσε πολιτικό όρκο μαζί με τον Γιώργο Αμυρά
Σημειώνεται ότι λόγω κορωνοϊού το τελετουργικό της ορκωμοσίας των νέων υπουργών και υφυπουργών μετά τον ανασχηματισμό ήταν διαφορετικό.
Η ορκωμοσία έγινε σε τρία γκρουπ και το εντυπωσιακό είναι ότι κάθε υπουργός που προσήλθε για να ορκιστεί, έκανε πρώτα rapid test στη γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέστη μόνο στο πρώτο γκρουπ και είχε σύντομο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον απόηχο της κόντρας κυβέρνησης - Εκκλησίας για τις ανοικτές εκκλησίες τα Θεοφάνια.
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης έδωσε πολιτικό όρκο, όπως και ο Γιώργος Αμυράς.
Νικόλας Γιατρομανωλάκης - Το who is who - Η προσωπική ιστορία που είχε μοιραστεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας
Ο 44χρονος Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι γιος του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Γιώργη Γιατρομανωλάκη και της ακαδημαϊκού Ρένας Λεκανίδου.
Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού.
Τον περασμένο Μάιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, είχε μοιραστεί μια προσωπική του ιστορία. Συγκεκριμένα, μίλησε για την εμπειρία που είχε στην πρώτη του δουλειά, όταν -όπως είχε αναφέρει- «υπήρχε μια εσωτερική συζήτηση για το κατά πόσον μπορούσα να αναλάβω τη διαχείριση μίας κρίσης, όχι λόγω απειρίας ή ικανοτήτων αλλά επειδή ήμουν εμφανώς (συγκρατήστε αυτή τη λέξη) gay».
Σύμφωνα με τα όσα εξιστόρησε στην ανάρτησή του στο Facebook, το project δεν του ανατέθηκε. «Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Και για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και για άλλες ομάδες ή μονάδες. Και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ή που επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ, ή επειδή είναι "εμφανώς" ΛΟΑΤΚΙ θα το κάνουν χειρότερα από κάποιο άλλο άτομο. Κανένα άτομο δεν θα πρέπει να νιώθει ότι είναι αναγκασμένο να κρυφτεί για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να αγχώνεται αν περνάει για gay ή straight. Και κανένα άτομο, ειδικά δε παιδί, δεν πρέπει να γίνεται bullied για αυτό που είναι» είχε δηλώσει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Και είχε καταλήξει, επισημαίνοντας: «Και πιστέψτε με, το bullying έχει πολλές μορφές. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά η αρχή έχει γίνει».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις